söndag 21 december 2008

Mer julmys med vänner


I onsdags var det dags för lite julmys med mina gamla kursare, det lilla tjejgänget. Vi gjorde en ny glöggtest och kom fram till att Blossas romspetsade glögg ÄR godare än årgångsglöggen -03 med smak av vinteräpplen. Tur, för 03-an kan bara köpas i fempack med de andra årgångarna. Till glöggen åt vi J:s filodegssnacks.

Jag ville bjuda tjejerna på middag med en liten julflirt. Det blev några olika plockiga rätter som kanske inte passade så där jättebra ihop, men var väldigt goda var för sig.

Julköttbullar (vanliga hemalgade köttbullar med extra mycket lök, lite vitlök och kryddpeppar) hade jag gjort och jag hade också köpt lyxig prinskorv med extra mycket kött i. Den serverades med världens godaste hemgjorda senap. Blanda Colemans senapspulver med vatten, honung, socker, salt, peppar, aningens vinäger och lite grädde. Rör ihop och låt stå några timmar. Några grovkrossade senapsfrön fungerar också bra i röran.

Kalkon tillagad enligt julrecept serverades med rödkålssallad. Min systers julsallad med rucola, fänkål och granatäppelkärnor fick vi också såklart.

Goda snittar med äppel- och krassefyllning, tillverkade enligt ett gammalt Allt om mat-recept fanns också på bordet. Liksom de goda tomat-crostinierna, men denna gång låg de rostade tomaterna på färskost med limesmak (raspa limeskal i philadelphiaost, salta, peppra).

Till efterätt blev det en repris på mangoglassen.
Kalkonskinka med rödkålssallad
1 urbenad kalkonklubba
1 msk honungssenap
1 msk äggula
1 msk ströbröd
1/4 rödkålshuvud
1 msk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra kalkonklubban, rulla in i plastfilm och sedan i aluminiumfolie. Baka i ugn i 45 minuter tills innertemperaturen är 70 grader. Låt svalna.
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop äggula och honungssenap. Ta bort folie och plastfilm. Pensla klubban med såsen. Ströpå ströbröd. Griljera kalkonen i 5 min.
Finstrimla rödkålen och rör ihop med olivolja och vinäger. Salta och peppra. Servera kalkonen uppskivad som en julskinka med rödkålssalladen till.
Sandwich på danskt rågbröd med spiskummin, äpple och krasse
8 skivor danskt rågbröd
1 äpple, gärna granny smith
150 g naturell färskost
1/2 tsk citronsaft
2 krm spiskummin
1 tsk dijonsenap
salt
1 ask smörgåskrasse
1 tsk olivolja
Skala och tärna äpplet. Blanda äppeltärningar, färskost, citronsaft, spiskummin, dijonsenap och salt. Bred blandningen på hälften av brödskivorna. Klipp över krasse och lägg ihop skivorna. Kantskär och dela i två bitar.

1 kommentar:

Recept bakning bakrecept bröd choklad godis sa...

Detta recept måste prövas på här i hemmet när man får tid till övers!
Trevlig blogg i övrigt.

Danskt rågbröd recept