söndag 28 december 2008

Den godaste chokladglassen


Nu har jag äntligen tagit mig för att göra DEN ABSOLUT GODASTE CHOKLADGLASSEN i min nya glassmaskin. Jag testade det här receptet med en lånad glassmaksin för några år sedan och det blev vansinnigt gott. Då bjöd jag två kompisar, varav den ena hade med sig sin ettåring. Lilltjejen smaskade också in på glassen med full aptit och det var först efteråt jag insåg att glassen innehåller ganska mycket rom. Flickan somnade misstänkt snällt på min soffa... Inte så bra glass för barn kanske, jag har inte för vana att ge alkohol till minderåriga.

Vansinnesgod mojito-chokladsorbet
1 1/4 dl socker, varav hälften muscavado
4 dl vatten
100 g fin mörk choklad
1 1/4 dl fin kakao
3 dl repad mynta
1/2 dl god mörk rom (Plantation eller liknande)

Koka upp vattnet och förväll myntabladen hastigt. Kyl bladen i kallt vatten. Rör ner sockret i kokvattnet, låt smälta under uppkokning. Ta bort kastrullen från värmen och smält ner chokladen. Häll kakaon i en kopp och späd under omrörning med lite av smeten (för att undvika klumpar). Blanda ner i resten av smeten. Hacka myntabladen fint eller kör i mixer. När chokladsmeten fått rumstemperatur, rör i mynta och rom. Kyl smeten ordentligt och se till att glassmaskinens kylblock varit tillräckligt länge i en rejält kall frys. Det är nämligen inte helt lätt att frysa en smet med så här mycket alkohol i. Kör i glassmaskin ca 40 minuter och frys sedan vidare någon halvtimme i frysen.

Ursprungsreceptet kommer från "Het trädgård" av Jonas Borssén och Philip Plöinge. Jag har omarbetat lite.

Om jag får ansvar för efterätten på nyårsfesten är denna glass en god kandidat. Eventuellt tillsammans med två andra chokladefterrätter, varav en nog blir chokladfondant... eller med en tjusig fruktsallad med exotiska frukter...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej fröken Dill! Chokladglass som är så gott ;O)...ser verkligen gott ut... måste provas! Ha en bra måndag! //Anna

Anonym sa...

Mmm, den där glassen låter riktigt smaskens.
Läste några inlägg längre ner att du odlat färskpotatis så här års, gissa hur sugen jag blev på färskpotatis med dill och smör.
Hoppas den smakade bra.

/Jessica

Fröken Dill sa...

Med risk att låta lite skrytig, färskpotatisen var helt outstanding! Lika läckert som nyskördad sparris, fast med potatissmak, sa någon. Glassen är på gång igen. Nu åker en ny omgång snart ner i glassmaskinen. Den ska serveras imorgon och vi ska hålla nyårsfirandets lilla ettåring, min kompis son, långt bort från den.

Många hälsningar från fröken Dill

Anonym sa...

Så här på nyårsaftonsmorgon önskar jag dig ett riktigt Gott Nytt År! :-) //Anna