torsdag 25 december 2008

Julbordet
Det går inte att komma ifrån - mammas julbord är det enda RÄTTA julbordet!

På julafton kompletterades det med min egenodlade färskpotatis. Den var otroligt god, lika komplex i smaken som färsk sparris. Den här årstiden kommer man nästan inte ihåg hur god nypotatis faktiskt är.

På julbordet äter vi några olika sorters heminlagd sill, rökt lax med pepparrotsgrädde och mammas gravade lax med gravlaxsås. Löjrom med finhackad rödlök, kaviargrädde (något av en familjespecialitet) och ansjovis. Tunna skivor rökt renstek är också goda med pepparotsgrädden. Olika sorters salami i skivor uppskattas av barnen. Min systers goda, vackra julsallad överströsslad med granatäppelkärnor och en champinjonsallad med vitlök och persilja finns om man vill ha något grönsakigt. För alla andra, som inte har leverfobi, finns njutning i form av mammas hemlagade julleverpastej med ättiksgurka.

Sedan är det dags för det småvarma, mammas julköttbullar, prinskorv av bra kvalitet och saftig skinka med hemlagad senap, rödkål och äppelmos.

De som vill doppar mammas "fyrkantbröd" i grytan.

Till julmaten dricker vi hemgjord mumma och snaps, Överste brännvin eller Aalborgs jubileumsakvavit.

Efter allt detta kan man, om man orkar få goda ostar, bl a colombo gorgonzola och min favorit från barndomen, trekantiga "småostar".

Till kaffet som serveras senare får man en speciell kaka som heter frimurare. Chokladtäckt marsipanjulgodis med punch-, pistage- och apelsinsmak finns, liksom julnötter, fikon, dadlar och clementiner.

Har jag glömt något? Ja, säkert! Mätta och nöjda blev vi i alla fall.
God fortsättning önskar fröken Dill!

Inga kommentarer: