söndag 21 december 2008

Mat och kemi!

Det är inte så många som vet, men fröken Dill har ett förflutet som kemist. Jag har stått på lab i månader och blandat emulsioner som förhoppningsvis blev stabila, använt differentialekvationer för att räkna på laminär och turbulent strömning i rör, odlat små otäcka bakterier på petriplattor och med hjälp av spektrofotometri analyserat exakt hur mycket av det blå färgämnet (patentblått) som finns i godiset blåbärsbumlingar. Dessutom har jag kunnat både periodiska systemet och citronsyracykeln utantill, så det så! Det var några år sedan, men något från den tiden måste ha fastnat för fortfarande är jag totalintresserad av Heston Blumenthals Kitchen Chemistry och ser med spänning fram emot Lisas och Malins nya projekt. Kombinationen smaker och kemi är verkligen intressant!

Lite out of topic så finns det en massa spännade kemi-experiment att göra hemma i köket. Så här års har man kanske t ex rödkål till hands. Den är en alldeles utmärkt pH-indikator. Häll på något surt, t ex vinäger och den blir vackert röd, häll på något riktigt basiskt och den blir grön. Kul sätt att introducera kemi för t ex barn. Kan ju vara bra att damma av lite av kemikunskaperna från skolan så att man kan förklara lite teori bakom också. (Länken är lite mer avancerad, för mindre barn räcker det nog med att berätta om syror, alla har ju erfarenhet av citron o s v och baser som t e x målartvätt eller maskindiskmedel.)

När vi var barn gjorde vår mamma kemiska experiment med oss. Vi fick bl a göra kemiska trädgårdar i glasburkar. Osynligt bläck provade vi också. Vi fick inte göra bengaliska eldar, för det tyckte mamma var för farligt. Det har jag å andra sidan prövat som vuxen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Låter spännande med kemi och mat. ... är det så dom på El Bulli gör? Det är väl lite kemi över det hela kanske? :-) Spännande... Ha en bra måndag! //Anna I Köepnhamn är det kallt och blåsigt och mörkt idag... :O/

Fröken Dill sa...

El Bulli har drivit kemi-maten till sin spets, men egentligen är ju ALL mat kemi. Tänk bara på hur man ordnar en stabil emulsion i majonäsen, eller varför kolan ibland sockrar sig, eller varför vissa smaker passar ihop...
Funderar kemi-Dillen

Ted sa...

Vad har man i köket som är basiskt förutom samarin? Bakpulver är väl lite basiskt också.