Jag har följt odlingsbloggen
"Ett år med lotten" där Elin Unnes skriver uppkäftigt, kreativt och framförallt vansinnigt
roligt om odling av ätbart!
Rusade därför iväg till bokhandeln när jag förstod att Elin givit ut boken
"The secret gardener - dumsnåla tips för nygamla odlare"!
Suverän bok, särskilt som jag nu kan konstatera, en gång för alla att jag äntligen blivit INNE. Min f d töntiga livsstil med stort innehåll av företeelser som varmkompostering, skördande av vilda växter i naturen och egen köksväxtodling samt att locka av skörden dess mest kulinariska kvaliteter har äntligen blivit TRENDIG! Yohoo!
Nyss var det bara äldre pensionerade damer + jag själv som ägnade sig åt detta. Och damerna, inget fel på dem, men de var allra mest intresserade av pelagoner... Nu grönsaksodlas det bland artister, söderhipsters, kockar, tekniknördar och alla möjliga!
Nåväl, Elin Unne är rockjournalisen som blev som besatt av odling när hon fick tillgång till en kolonilott.
Jag känner igen det där med besatt, eftersom jag själv varit fullständigt grönsaksodlarbesatt sedan jag flyttade hemifrån. Eller så var jag det redan innan, men hade inte så stora möjligheter att utöva...
Jag gillar de flesta odlingsböcker, men efter att ha hållit på några år och dessutom lusläst det mesta som skrivits om köksväxtodling, innehåller de flesta "odla-grönsaker-böcker" inte sådär jättemycket nytt.
"The secret gardener" innehåller bra basinformation om växter och hur man anlägger köksväxtland, men Elin har också, utöver det en kaxig upptäckaranda och ger mig flera nya idéer. Boken är en slags
"Linnea planterar", denna älskade biblioteksfavorit från barndomen, men för vuxna. Jag rusade omedelbums ut och satte en kruka över rabarberplantan och skottade upp färsk hästgödsel runt för att få tidig glasrabarber.
Under vintern är de flesta odlare frustrerade. VARFÖR blir det aldrig vår? Elin går lös i skafferiet och groddar alla möjliga och omöjliga frön hon kan hitta. Och så gör hon bivaxljus - smart, sådana är ju helt underbara, miljövänliga och doftar gott!
Jag älskar lite ovanliga växter och att experimentera med sådana. Kul att Elin tipsar om t ex den bildäcksstinkande Epazoten som är oumbärlig till tex-mexmat, endive (som ger skörd på vintern), perennen standkämpe och att odla pak choi-sorter som inte är hybrider och låta dem fröa av sig och självsås!
Boken är indelad i årstider och visst är det så vi odlare lever. Det finns också en del fina stämningsbeskrivningar från olika årstider. Jag svårlängtar till högsommaren när jag läser det här: "Allt i naturen verkar berusat och berusande. På dagarna doftar älggräset så starkt och sött att de blankgröna skalbaggarna som klamrar sig fast vid de nyplockade flockarna ser kalejdoskopiska ut och det kan inte bara vara salicylsyran i bladen som gör att du känner dig avdomnad. På kvällarna verkar växterna så besjälade att du skulle ha blivit mörkrädd om det någonsin blev mörkt och till och med nattljuset är varmt."
Förhoppningsfullheten älskar jag också med boken. Elins saffranskrokus har aldrig blommat och hon har dessutom räknat fram att man behöver en mindre åker för att få fram saffran till lussekattsbaket, men ändå odlar hon den kräsna krokusen.
Några andra citat från boken:
"Du vill inte vara den där kirskålmunken." (om den medeltida munken som lär ha infört kirskål i Sverige.)
"Om du redan vet hur man gör en inbakad fläta kan du också fläta vitlök...har du aldrig haft oturen att lära dig göra inbakade flätor när du var liten: sök på internet efter videoinstruktioner och förbered dig på en lång kväll.
Om grodding: "låt bli linfröna, testa inte ens, bara lita på mig".
Det finns också en del (alldeles för få, om ni frågar mig) recept typ grönkålschips, kimchi och älgörtsaft. Boken avslutas med en mycket bra läslista.
Om ni gillar grönsaksodling är mitt tips - läs bloggen och boken!