måndag 5 augusti 2013

Thailändsk hetta i värmen




I sommarvärmen är man mest sugen på svala saker som sallader eller iskalla soppor. Fast man kan ju också göra som i ett riktigt varmt land som Thailand - laga med riktigt heta smaker.

Min plantbeställning från Tyskland innehöll en planta av kaffirlime. En citrussläkting där det är bladen man använder. Den ska inte vara svårare som krukväxt än andra citrusväxter. Häromdagen hade plantan växt till sig så pass att det var dags att beskära. En underbar doft spred sig från bladen. Limeigt men också något annat grönt, citrusaktigt. Vi MÅSTE laga thailänsk curry, sa jag.

Kokosmjölk, het grön currypasta och fisksås köpte vi på en thailändsk affär i Rimbo. Kyckling fanns i frysen och grönsaker i trädgården.


Thailändsk grön kycklingcurry med grönsaker från trädgården

2 msk smakneutral rapsolja
1 1/2 msk thailändsk grön currypasta
1/2 grön chilifrukt, finhackad
4 kaffirlimeblad, hackade om den är späda, annars hela
1 burk kokosmjölk
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk fisksås
1 tsk socker
300 g kycklinlårfilé i små bitar
1 näve gröna bönor, lättkokta
1 zucchini i kuber, i bitar
1 morot, slantad
1/2 kålrabbi, i kuber
2 röda lökar i klyftor
10 mangoldblad
1/2 dl hackad färsk koriander

Woka lök, bönor, morot, kålrabbi och zucchini på hög värme så att de får färg men inte förlorar sin spänst. Ta upp och lägg åt sidan.

Stek chilipasta, limeblad och chili på medelstark värme. Tillsätt kokosmjölk, kycklingfond, fisksås och socker. Låt koka upp. Lägg i kycklingen och skjud tills den är färdig.

Tillsätt de wokade grönsakerna och mangoldbladen. Låt allt bli varmt. Strö över koriander.

Servera med jasminris.

5 kommentarer:

Tant Russin sa...

Åh härligt. Ibland blir man riktigt sugen på het mat, oavsett temperatur. På min semesterresa i San Sebastian åt vi ostron med kaffir, gurka och kokos - Gott!

Postgårdsromantik sa...

Härligt!
Anders fyller år snart och har uttalat en önskan om asiatiskt på tallriken! Kaffirlimeblad kommer jag nog inte att hitta, men kanske att jag kan fula mig och ta litet limecest istället...//Lena

Fröken Dill sa...

Tant Russin; vilket himla spännande sätt att äta ostron på!
Lena; kaffirlimeblad brukar finnas i asiatiska butiker, men de ingår dessutom ofta i currypastorna så man MÅSTE inte tillsätta dem om man inte råkar ha en planta på lut därhemma.

Anna/gourmetgarage.dk sa...

Vad gott! :) Spännande planta!

Fröken Dill sa...

Den är inte helt lätt att få tag på i Sverige, vilket känns dumt eftersom den ju faktiskt är mer användbar än andra citrusplantor där man måste vänta på den högst begränsade fruken. Fast som den plantgalning jag är går min trånad nu mot att även skaffa en kumquatplanta....