Mitt letande efter riktigt, riktigt god vegetarisk mat går vidare. I helgen har vi både besökt ett självplock med grönsaker, handlat från "Tomater och gurka" (ett växthus nära landet) och skördat i de egna odlingarna, så råvaror fanns det gott om.
Det vackra savoykålshuvudet från självplocket inspirerade till goda ångkokta knyten. I frysen fanns svamp, vi hade också fin lök. Som tillbehör blev det nättkokta primörer - persiljerot, sockerärtor och morötter i olika färger.
Ånkkokta savoykålsknyten med svamp, äpple och cidersås, 4 port
12 savoykålblad
1 stor rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk smör
2 1/2 dl stekt svamp
1/2 grönt äpple, finhackat
1 dl philadelphiaost
1/2 dl riven parmesanost
1 dl valnötter
lite tryffelolja
salt och svartpeppar
timjan
rosmarin
färsk persilja
3 dl grönsaksfond
2 dl torr cider
ev 1 msk calvados
1 1/2 tsk majsena
Koka savoykålbladen några minuter i lättsaltat vatten tills de blir mjuka. Ta upp med hålslev. Skär bort den grova delen.
Fräs lök och vitlök i smöret utan att det tar färg. Tillsätt svamp och äpple. Rör ner philadelphia och parmesan. Smaka av med tryffelolja, timjan, rosmarin, salt, peppar och hackad persilja. Grovhacka valnötterna och rosta i en torr stekpanna. Rör ner i smeten,
Fyll savoykålsbladen med svampblandningen och vik ihop till små knyten. Lätt den tätt i en ångkokare av bambu eller annan ångkoksinsats. Ångkoka ca 10 minuter.
Koka ihop grönsaksfond och cider. Smaka av med salt, peppar och eventuell calvados. Red med majsena.
Servera savoykålsknytena i cidersåsen och lättkokta primörer som tillbehör.
2 kommentarer:
Åh, så gott det låter med svamp, äpple och valnötter. Och savojkål är ju galet gott - och vackert!
Man blir ju inspirerad av att bara titta på ett savoykålhuvud. Den här årstiden är verkligen underbar!
Skicka en kommentar