tisdag 20 augusti 2013

Pasta med nyskördade grönsaker


Det är verkligen inte svårt att få till en god pastasås när hemmet dignar av nyskördade grönsaker och kryddväxter. Det kan nästan inte bli fel. En annan smart och god sak som funnits i vårt kylskåp den senaste tiden är en härlig bit fin, underbart kryddad pancetta, italienskt torkat bacon, som J köpte på Sardinien i försomras. Om man är kinkig med hygienen håller sånt här torkat kött verkligen länge i kylskåpet. Även en liten mängd pancetta i maten ger massor med smak.


Pasta med nyskördade grönsaker och pancetta, 4 port

8 mogna tomater
1 liten purjo, i tunna skivor
1 röd lök eller 3 shalottenlökar, skalade, hackade
2 vitlöksklyftor, skalade, finhackade
2 msk olivolja
100 g pancetta (eller annat bacon eller sidfläsk)
1 zucchini, tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 dl vitt oekat vin
en liten skvätt kycklingfondkoncentrat (jag använder helst Picards osaltade frysta puckar)
salt och svartpeppar
chiliflakes
timjan
persilja
4 portioner färsk pasta
drivor av nyriven parmesanost

Skålla tomaterna. Skär kryss i toppen, doppa dem i kokande vatten några sekunder och ta bort skalet. Skär bort stjälkfästet och ta bort det mesta av kärnorna.

Bryn pancettan i lite olivolja. Fräs purjo, lök och vitlök i olivolja utan att de tar färg. Tillsätt pancetta, zuccini, paprika, vin och kycklingfond. Låt koka ihop en stund. Smaka av med salt, peppar, chiliflakes och timjan. Klipp persilja över såsen. Servera med nykokt pasta och parmesanost.

7 kommentarer:

Lotta sa...

Så fräscht och gott! Och inte behövs en gnutta grädde eller creme fraiche heller!

Är inte så lite avis på den där biten pancetta...

Evelina sa...

Låter ju verkligen hur gott som helst! Och med "egna" grönsaker känns det ju som ren och skär lyx. :) Mums!
/Evelina

Red Scream sa...

Pancetta är verkligen supergott! Fast på mitt lokala Sabis brukar de se smått bekymrade ut när jag frågar efter det... "undrar om vi har det!" Men efter lite letande burkar de kunna leta fram en liten bit. Gott!

Fröken Dill sa...

Lotta; den här årstiden är suverän. Tror inte det är helt omöjligt att hitta pancetta i Sverige. Hötorgshallen?
Evelina; så här års finns det fina grönsaker att köpa också, men det är verkligen extra roligt med de egna.
Red Scream; Heja, heja Sabis!

Postgårdsromantik sa...

Det låter onekligen grymt gott. Vad jag än mer fastnade var de super fina tallrikarna som du visar grönsakerna på (Har du lyckats odla allt det där? Suck.) Såg den även under bla havskräftorna tidigare. Jag har blivit tallriksfreak på sistone. Men var ska man ha alla? Stora tankar blir det så här på morgonkvisten.//Lena

Fröken Dill sa...

Tallriken är brickan till ett brickbord som jag köpte billigt för ett tag sedan, egentligen för att jag ville åt underedet. Brickan/tallriken hade jag tänkt slänga för den är inte särskilt snygg i verkligheten, men sedan upptäckte jag att den blir bra på bild, mycket bättre än min "snygga" metallbricka. Konstigt... Annars har jag massor med olika tallrikar och brickor, ALLDELES för många med tanke på att vi bor två personer och tre djur på 48 m2.

Grönsakerna är både hemodlade och köpta. Vi har ett ställe som heter "Gurka och tomater" nära landet. (I alla fall är det så det står på skylten). Ett stort växthus som säljer vad de heter. Jag köper tomater av dem eftersom mina egna mognar irriterande långsamt.

Lena sa...

Ser både gott och nyttigt ut. och vackert!
Kram Lena från make a head food