Sallad med jordgubbar och knaperskekt lammbacon |
Varmrökt lax |
Keramik Haget - Ostmacka med fikonmarmelad |
Keramik Haget - Räkmacka |
Keramik Haget - Rödbetssallad med kallrökt skinka och chèvre |
Hos J:s familj på sommarstället vid havet på norra på Öland är det helt omöjligt att förbli hungrig någon längre tid. Huset är fullt med hembakat bröd, J:s mammas nykokta jordgubbssylt, färska grönsaker från byns grönsaksodlare och ett stort antal matlagningskunniga familjemedlemmar.
Vi hade med oss ett spännande lammbacon från Gotland som inspirerade till en förrättssallad. Krispiga salladsblad, halva jordgubbar och tunnskurna ringar av rödlök med en enkel vinägrett och topping av riktigt knaperskekt bacon.
Huvudrätten blev sommarens klassiker, varmrökt lax, denna gång med två såser, recepten hittar ni sist i det här inlägget.
Det blev ingen efterrätt, men istället väldigt goda ostar från Hagelstads gårdsmejeri på norra Öland. Vi festade på en ganska mild ko/get-blåmögelost och en mer lagrad vit getcaprin. Jag hade kokat ihop en snabb rabarbermarmelad till ostarna.
En annan dag lagade J:s bror och hans fru köttfärssås med spagetti. De bad om ursäkt för att de "drog ner lyxstandarden", men det fanns ingen orsak till det, för den här goda köttfärssåsen skulle man kunnat äta hur mycket som helst av. Roligt att något så enkelt som köttfärssås blir helt olika beroende på vem som lagar. Den här varianten var mustig, gräddig och underbar. Svarta oliver, parmesan och sallad åt vi till.
J:s mamma och pappa fixade en stor fin lammstek till middag. Härligt marinerad i öländska örter med vackra rostade grönsaker och spännande röror och såser till.
Tonårskalvarna (eller heter det ungnöten?) från gårdarna i närheten kom fram till stenmuren för att kolla vad vi hade för oss. Det här nötgänget har det hur bra som helst, de är släppta i en jättehage som sträcker sig över strand och strandängar.
Jag tycker inte att det är riktigt lika lätt att hitta lunchställen med det där lilla extra på Öland, jämfört med Gotland, men efter lite letande lyckades vi ändå rätt bra.
Den stora överraskningen var det café som startats vid vår favoritkeramiker, Caroline Möller, utanför Byxelkrok. Vi hade hört att det var Carolines dotter med man som drev caféet på den osannolikt vackra tomten vid havet. Vi väntade oss i och för sig något hembakt, men möttes av enkelhet och gourmetstandard i den högre skolan. Smörgåsar med lagrad holländsk ost och fikonmarmelad visade sig vara mycket mer spännande än de lät. J fick en kreativt upplagd och fullständigt perfekt räkmacka och min fina sallad med rödbetor, rödbetsskott, chèvre och kallrökt skinka från Rosas i Löttorp var både snygg och god.
Vi ville gärna köpa fin färsk eller rökt fisk och helst samtidigt luncha på något liknande. Några turer till olika fiskelägen och rökerier gjorde oss mest besvikna. För mycket turister, hamburgeros och ledsna rökta makrillar från västkusten och för få pinfärska godsaker från havet utanför. Kanske finns det för lite fisk i Östersjön eller så har fiskarna lagt av? Mest nöjda blev vi med Kårehamn, som i och för sig också var lite för stort och mest sålde västkustfisk, men höll god kvalitet och även erbjöd väldigt goda strömmingsmackor och rökt flundra. Flera fiskebåtar som guppade i hamnen precis nedanför serveringen bidrog till den genuina stämningen.
Om man vill fika på norra Öland kan vi rekommendera Kaffestugan i Böda som har eget kafferosteri. Väldigt gott kaffe eller te och otroligt smaskiga bakverk. De steugnsbakade pizzorna har vi inte provat, men de lät verkligen intressanta.
På vägen hem till Stockholm tog vi det lugnt, gjorde små avstickare till fina platser och god mat.
Vi hade hört att Ölandschoklad med försäljningsbod i hamnen i Färjestaden hade börjat tillverka italiensk glass av fina råvaror. Det kunde vi inte motstå och vi gillade den goda glassen skarpt. Särskilt hasselnötsglassen var suverän. I färjestaden finns också Ölands Skördebutik där man samlat lokalt producerad mat på ett ställe. Självklart handlade vi med oss en massa godsaker. Sedan vändes bilnosen mot Kalmar eller snarare Wirbladhs gårdskött utanför Kalmar. Så gott kött som de har på Wirbladhs finns knappt att få tag på annars, varför ett besök är ett måste. Denna vecka var grisvecka och vi handlade på oss fläskkött så det stod härliga till. Kylboxen i bilen ÄR ett genidrag.
På vägen upp mot Stockholm gjorde vi också en avstickare till osannolika Pataholm, en liten by/ministad vid kusten norr om Kalmar där man verkligen kan tro att tiden stannat på 1800-talet. Kullerstensgata och hur söta hus som helst. Ett sommarfik fanns det också så att vi kunde få varsin lunchmacka.
Såser till varmrökt lax
Yoghurtsås:
2 dl turkisk yoghurt
2 klyftor färsk vitlök (mildare och rundare i smaken jämfört med den torkade)
rejält med Santa Marias Limepeppar från kryddkvarn
1 tsk flytande honung
salt och peppar
Rör samman ingredienserna och låt gärna såsen stå och dra en stund innan den serveras.
Exotisk salsa:
1 ask physallis
4 mogna nektariner
1/2 röd chilifrukt
1 rödlök
2 msk mango chutney
1/2 kruka koriander
1/2 pressad lime
salt och peppar
Skär physallis och nektariner i små bitar. Finhacka chili, rödlök och koriander. Blanda alla ingredienser.
4 kommentarer:
Ja, det finns en hel del pärlor i våra krokar. Det är så härligt att kunna resa även i maten.
Jag har verkligen en dröm om att Sverige skulle kunna bli ett nytt mat-mecka. Bra för oss som bor här och bra för turismen tänker jag...
Kul att ni gillade vårt café! mvh Hannes och Linn
www.cafehaget.se
Hoppas få komma tillbaka fler gånger!
Skicka en kommentar