måndag 22 juli 2013
Gårdsbutiker
Appen "Gårdsbutiker" har varit en ovärderlig källa till tips under vår resa på Gotland och Öland. Tack snällaste E som rekommenderade den! Vi har ägnat en hel del tid åt att hitta "morötter" (symbolen för gårdsbutik som används i appen).
Det finns verkligen så mycket fantastisk lokalproducerad mat i Sverige. Synd att den så sällan hittar vägen till vanliga mataffärer, där ju faktiskt större delen av sortimentet är är importerat.
Visst har vi kort säsong i Sverige, men mycket kan ju ändå produceras här. Kött och mjölk fungerar ju hela året och grönsaker minst halva, även om det handlar om olika sorter under olika säsonger.
Fisk är kanske mer tveksamt, med tanke på utfiskningen, men vissa fisksorter borde inte vara något problem och kunde man dessutom hitta mer selektiva fiskemetoder öppnar sig nya möjligheter.
Spannmål, ärtor, bönor och mycket annat kan ju torkas. Öl och cider borde vi kunna göra lika bra som andra länder.
Frukt- och bärsäsongen är kanske inte så lång, men man kan ju torka, sylta och frysa.
Jag tror att vi har mycket lågutnyttjad mark i Sverige som kunde användas för odling eller bete. Det håller ju också landskapet öppet. Vi har ju dessutom arbetslöshet i allmänhet och extra hög bland ungdommar. Några av dem som inte har jobb skulle kanske kunna tänka sig att jobba med att på olika sätt ta fram svensk mat?
En annan sak som slår en "ute på landet" är hur tomt det är. Man behöver inte komma långt bort från Stockholm för att uppleva att Sverige verkligen är glesbefolkat. Snudd på FÖR glesbefolkat. Vi skulle kunna vara många fler, eller kanske annorlunda fördelade?
Hos många av gårdsbutikerna finns verkligen en stolthet och glädje för de fina produkter man tar fram. För att inte tala om kunskap och berättelser om hur man vunnit kunskap i ett land där mycket att kunnandet om hur man producerar mat försvunnit. Jag tror att beättelsen som vi fick höra på ett av gårdsmejerierna är rätt typisk. "Vi har både fått lära från den gamla generationen, i den mån det hanns med, och om nya metoder från osttillverkare i Europa" berättade Annika Schrewelius på Hagelstads gårdsmejeri.
Trenden med "exklusivisering" av närproducerat är både bra och dålig. Superkul att producenterna får bra betalt. Verkligen trist om det bara blir rika, medvetna storstadsbor som handlar...
Nedan har vi listat de gårdsbutiker vi besökte. Vi vill gärna ha flera tips!
Fiskaffären/rökeriet i Burgsvik - både närfiskat och västkustfisk
Lilla grönsaksboden i Burgsvik - jättesortiment av grönsaker, lägg pengar i låda
Olsvennes lammgård - alla möjliga och omöjliga lammdelar, färska, frysta och rökta
Lilla Bjers - grönsaker, men också härliga grönsaksplantor
(Stavfa gårdsmejeri - hade vi gärna besökt, men det låg för långt bort så vi handlade deras goda ostar på Wisby Ost istället)
"Potatis, Eterneller" - grönsakshandlaren i Dödevi på Öland, har mycket mer än bara potatis och eterneller
Hagelstads gårdsmejeri - Ölands enda mejeri med getostar och koostar
Källa gårdsbutik - potatis och grönsaker
Rosas - underbar korvproducent, ett MÅSTE i Löttorp
Ölands Skördebutik - smart initiativ som samlar råvaror från olika producenter under ett tak
Wirbladhs utanför Kalmar - godare kött finns inte, varannan vecka är fläskvecka, varannan nöt
Nibble trädgård i Ytterjärna - plantor, grönsaker; både egen produktion och importerat ekologiskt, kött, ost, ekologiska kemtekniska varor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar