tisdag 30 juli 2013

Iskall gazpacho i värmen

Tillbringaren var full, men hälften gick åt innan jag hann fota...

SMHI utlovar stora mängder välbehövligt regn, men det blir bara några droppar och sedan fortsätter värmen. Härligt i och för sig, men trädgården och naturen torkar.

En läskande, iskyld soppa är precis vad man längtar efter. Jag gör min gazpacho på klassiskt sätt på en bas av bröd.


Gazpacho
2 skivor formbröd eller annat vitt bröd
1 vitlöksklyfta
1/2 dl god olivolja
1/2 kg mogna tomater
1/2 gurka
1 röd paprika
1/2 röd chilifrukt (eller några stänk tabasco)
4 dl tomatjuice
Salt, nymald svartpeppar och rödvinsvinäger efter smak
 
Skålla tomaterna i kokande vatten och ta bort skalen. Skär i klyftor och ta även bort kärnorna.

Kantskär brödet och blöt upp skivorna med vatten till en deg. Pressa i vitlöksklyftorna. Stråla i olivoljan under vispning (som när du gör majonäs).
 
Häll brödsmeten i en mixer tillsammans med tomatklyftor, gurkan, skalad och i bitar, paprika i bitar, chili, tomatjuice så att det täcker och ett gäng isbitar. Kör mixern tills allt är finfördelat.
 
Smaksätt med salt, peppar och vinäger. Späd eventuellt med mer tomatjuice. Iskyl soppan med en rejäl mängd isbitar. Servera med i glas.

2 kommentarer:

Lotta sa...

Ja, det är inte klokt hur mycket stryk naturen tar nu. Ett rejält regn vore något. Konstigt att det inte blir mer... Mulet och svalt idag. Skönt. Då funkar hjärnan lite bättre.

Så länge sedan jag gjorde gazpacho som är så gott. Tack för påminnelse och inspiration!

Fröken Dill sa...

Igår kom det äntligen lite vatten från himlen. Hoppas att det föll extra mycket på landet...

Kalla soppor i allmänhet och gazpacho i synnerhet är perfekta varma sommardagar.

Nu hoppas jag på regniga nätter och soliga dagar!