måndag 8 juli 2013

Semester och matlyckaÄntligen semester!

Och jag hann precis njuta av min vackra blommande ros, en planta jag köpt av trädgårdsföreningens ordförande A på växtmarknaden i byn för några år sedan. I år var den för första gången alldeles översållad av underbart doftande blommor.

I fredags hämtade vi upp J:s kompis D i Rimbo och efter att ha inhandlat kassar med mat och dryck och en obligatorisk påse jord vändes bilnosen hem till byn.

Middagen blev såklart min semesterkyckling tillagad på grillen. Om ni inte har testat rätten så kan jag tipsa om att den är suveränt god. Laga gärna lite extra, för kycklingen är verkligt smarrig som kall också.

På lördagsmorgonen gick J upp långt före oss andra för att röka pulled pork på sin nyköpta rök som ser ut som en jättelik bomb.

Något godare än den perfekt tillagade pulled porken med massa hemlagade tillbehör; hamburgerbröd, grillsås (innehållande den spännande ingrediensen "black garlic"), cole slaw och inlagd rödlök, har vi knappast ätit. Jag trodde att det skulle bli rester kvar, men inte, ALLT gick åt.


Pulled pork på klotgrillen eller i stor varmrök

rub:
1/2 dl råsocker
1/2 dl strösocker
3 msk paprikapulver
1/2 msk salt
1/2 msk nymald svartpeppar
1/2 msk ingefärspulver
1/2 msk lökpulver
1 tsk torkad rosmarin

1,2 kg fläskkarré, den finaste du kan hitta, vi tog Nibblegris


Blanda ingredienserna till rubben.

Torka köttet. Gnid in köttet med kryddblandningen. Låt ligga ca 6 timmar.

Värm röken med kolbriketter, vattenbad om det är en rök och fuktiga rökspån på glödande briketter. Rök ca två timmar med indirekt rökning på galler, ca 110 grader. Svep in köttet i aluminiumfolie och rök minst 4 timmar till. Om du har en klotgrill är det smartare att låta färdiglaga köttet i ugn, 110 grader, eftersom det är svårt att hålla låg och jämn temperatur i en grill.

Köttet ska vara supermört, fettet helt insmält och man ska kunna gaffla sönder det hela när det är färdigt. Avnjut med god BBQ-sås, hamburgerbröd, cole-slaw, inlagd rödlök och mogen avokado i skivor.

OM det skulle bli några rester, fungerar de jättefint att ta fram ur kylskåpet inom ett par dagar efter rökningen.

Inga kommentarer: