tisdag 31 januari 2012

Den bästa nudelsoppa finns i Bangkok!


Den här årstiden, när det är så kallt och mörkt att man knappt kommer ur sängen om mornarna drömmer jag mig till varmare länder.

En gång under studietiden reste jag, just den här årstiden ett par veckor till Thailand. (Fattar inte hur man hade råd och tid, men det var mindre omkostnader hemma i Sverige då...) Helt otroligt, nästan overkligt att komma från den kalla vintern till ett land där det nästan var FÖR varmt! Resan var extra spännande eftersom vi hade sällskap med en vän som tidigare bott i Bangkok. Tack vare vännen bodde vi i en del av staden där det knappt fanns utlänningar och fick vara med om en hel del som vi aldrig själva kommit på.

Godare mat än i Bangkok har jag nog aldrig ätit! Ibland var det bara så illstarkt, men samtidigt så gott.

Miljöerna i Bangkok var ofta rätt ruffiga. En dag besökte vi ett slags lågprisvaruhus. I källaren fanns en servering, typ kantin. Plåtbrickor och bleckskålar, lindrigt rent. Jag var tveksam till om detta verkligen var ett ställe där man borde äta. Min vän hävdade att här fanns stadens bästa nudelsoppor. Damen bakom disken slevade upp rykande het buljong och sedan fick vi välja vilka nudlar och tillbehör vi ville ha. Minns inte riktigt alla tillbehör, men små luftiga, kryddiga frikadeller på kycklingfärs var populära. Över soppan strösslades en blandning av strösocker och illstark torkad chili. Detta var nog utan tvekan den godaste soppa jag smakat! Vi försökte komma på vad som var hemligheten, men smaksättning med fisksås / lime och buljongkok på kycklingbas som antagligen kokades länge, länge var de bästa gissningarna.

Inspirerad av Pickipicki har jag försökt laga en thailändsk nudelsoppa. Den blev inte exakt som i Bangkok, men ändå väldigt god. Basen i den här soppan är hemkokt thailändsk kycklingbuljong. Jag brukar laga stora satser och förvara i frysen. Receptet finns sist i detta inlägg och det kommer från boken "Det thailändska köket" av Somi Anuntra Miller och Patricia Lake. Om man inte har hemkokt buljong går det bra med fond från flaska + vatten. Grönsakerna i soppan kan vara lite av varje, det som finns hemma.

Thailändsk nudelsoppa, 2 stora port

3 kycklinglårfiléer
1 liten klyfta vitlök
ca 2 cm röd spansk peppar
ca 2 cm färsk ingefära

8 dl kycklingbuljong
1-2 msk fisksås
1 röd lök, i skivor
1 röd paprika, i bitar
3 skärbönor, i skivor (alt sockerärtor, gröna bönor)
smakneutral rapsolja
några blad av rödkål eller 1 pac choi, delade/skivade
några kvistar blomkål, broccoli eller blomkål
3 champinjoner i kvartar
150 g nudlar
pressad lime

2 salladslökar, hackade
1/2 kruka färsk koriander, hackad
chiliflakes och strösocker

Mixa kyckling till färs med vitlök, spansk peppar och ingefära. Forma till frikadeller.

Koka nudlarna enligt instruktion på paketet. Se till att de har lite tuggmotstånd kvar. Spola i kallt vatten. Fräs lök, bönor och paprika i oljan. Häll på buljong. Lägg i frikadellerna och skjud sakta tills de är klara. Tillsätt kål, champinjoner och nudlar. Smaka av med fisksås och pressad lime.

Servera överströsslat med salladslök, koriander och chiliflakes/strösockerblandningen.


Thailändsk soppbuljong
1 1/4 l vatten
600 g kycklingskrov
2 hackade selleristjälkar
2 medelstora gula lökar, kvartade
2 grovhackade korianderrötter
4 kaffirlimeblad
1 msk hackad färsk ingefära
salt och peppar

Koka upp allt i en gryta. Skumma av och låt sedan skjuda under lock minst en timme. Sila, kyl i kylskåp och ta bort fettet som bildas på ytan. Förvara några dagar i kylskåp eller i frysen.

7 kommentarer:

Skogseva sa...

Jag måste erkänna att jag aldrig längtat till Thailand, men en sådan soppa längtar jag absolut efter! Och så blev jag sugen på helt vanlig "Gaeng keow wan gai" - det får bli till helgen.
Må så gott önskar
Eva

Erika sa...

Hej! Vilken fantastiskt inspirerande blogg! Jag älskar mat och berättelser kring mat. Som ditt inlägg om stuvad lake och morfar. Underbar läsning! Även odling går jag igång svårligen på... Tack för att du fick mig att nicka och le igenkännande! Ha en fin dag!

Den lilla Sparrisen sa...

Låter sjukt gott! Det här ska jag prova vid tillfälle.

Ann-Louise sa...

Vad gott och vackert och inte minst med den finfina romanescon. Jag äter inte kyckling men istället ska jag göra en variant på din thailändska buljong med fisk. Ååååå vad jag längtar hem till köket nu...

Susie i köket sa...

Låter helt fantastiskt.
När det gäller kommentaren på mitt inlägg, måste jag bara säga att jag rekommenderar köp av gräddsifon. Hållbarheten blir ca 10 dagar och grädden blir underbart fluffig. Dock måste det som garnerats med denna grädde intas nästan direkt.

Mårtenssons kök sa...

Alltså, du får oss ju att börja ångra att det inte blir Thailand även denna sommaren... nu längtar vi ju tillbaka...:) Älskar deras mat!

Fröken Dill sa...

Skogseva; thaimat är toppen och jag skulle gärna resa tilbaka till Thailand om jag får råd någon gång. Å andra sidan ska nog även nästa resa gå till ett land där jag har kontakter och med tanke på klimatkrisen känns de där riktiga långresorna lite fel. Får bita ihop tills pengarna räcker och värmen kommer till Europa...
Erika; stort TACK! och extra kul att du, som jag, gillar odling!
Sparrisen; kan man göra varianter på denna är succén given!
Ann-Louise; blir absolut lika bra med fisk, det fanns också i Thailand, underbara matlandet!
Susie; gräddsifon blir det OCH hemlagade semlor!
Mårtenssons; thaiköket ÄR bäst, men det finns andra ställen att åka till...