söndag 29 januari 2012

Morfars monsterfisk och en mycket intressant lördag


Kommer ni ihåg min morfar Stig? Gårdagens projekt var att laga en av morfars paradrätter - stuvad lake. Jag har själv aldrig ätit detta, men mamma intygar att det var gott, ja mycket, mycket godare än det låter. Jag har publicerat ett recept från morfars anteckningar tidigare här på bloggen, men när mamma och hennes bror pratade ihop sig kom de på att det tillagningssätt som morfar brukade använda var lite annorlunda.

Laken är en ful insjöfisk, med kort säsong som infaller några månader mitt i vintern. Förr fångade man lake genom att klubba den slöa fisken på isen och ta upp den med håv.

Vi köpte vår lake på Hötorgshallen och i fiskdisken på Hav stod ingen mindre än Plura! Kul, denna folkkära artiskt har dyker upp på de mest oväntade ställen i mitt liv. När jag gick i högstadiet vikarierade han som vår musiklärare. Vi tyckte att han var superhäftig! Sedan kom Pluras kokbok härom året. Plura i 2012-års fiskförsäljartappning intygade att stuvad lake är gott. Vi såg till att få vår firre urtagen, men inte filéead för så skulle det vara enligt morfars recept.

Morfars stuvade lake, 4 port
1 kg lake, styckad i 4-6 bitar
2 dl vin
2 dl vatten
1 msk pressad citron
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
salt
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1/2 dl grädde
1,5 dl syltlök
1 äggula
1 knippe persilja
rivet skal från citron

Koka upp lagen av vin, vatten, citronsalt, pepparkorn och lagerblad. Salta. Lägg ner fiskbitarna och låt skjuda långsamt tills fisken är färdig.

Ta upp fiskbitarna och varmhåll insvepta i folie. Sila buljongen. Mosa samman smör och mjöl och vispa i detta som redning. Häll i grädden och låt såsen koka ihop något.

Tillsätt syltlökarna. Smaka av med salt och peppar. Tag kastrullen från värmen och vispa i äggulan.

Lägg fiskbitarna i såsen. (Obs, du kan inte värma mer efter att äggulan är ivispad.)

Värm tallrikar och servera fisken i sin sås, överströsslad med hackad persilja och dekorerad med rivet citronskal. Tillbehör - små skalpotatisar!


Fiskrätten blev väldigt snygg och nu skulle vi smaka. Såsen med syltlöken var vi båda överens om var underbar, men när vi kom till fisken inträffade något som ALDRIG hänt förr. Efter lite inledande tvekan gillade jag den skarpt, men J, som äter det mesta, tyckte den var oätbar! Mycket intressant!

Konsistensen på fisken var lite ovanlig, nästan köttig. Jag tyckte smaken var mild och fin, J klagade på transmak. Det enda jag hade velat ha annorlunda var att utesluta kryddpepparen i lagen. Jag gillar inte kryddpeppar, så är det bara. Lite mustigare buljongsmak, med en skvätt fond i såsen hade fungerat och kanske filéad fisk, eftersom det var lite svårt att rensa bitarna när de låg i såsen. Annars perfekt. Härlig smakbrytning med citron, persilja och syltlök. J lagade omelett åt sig och jag slukade all fisken!

Framöver misstänker jag att jag får starta en liten "stuvad-lake-ätartradition" tillsammans med min mamma istället. Men den goda lagen/såsen i receptet kommer vi definitivt att laga igen, den borde bli mycket bra till lax!

8 kommentarer:

Tinas Skåpmat sa...

En delikatessfisk....fick en liten liten lake i nätet i somras som jag tog reda på....kanske räcker till en port om jag har tur =)) jag älskar fisk så gott så gott!

Anonym sa...

Intressant! Måste lite skamset erkänna att jag aldrig ens smakat lake... jag skyller på att jag aldrig blivit bjuden :P
Jag tänker mig att lake smakar lite som gädda. Men jag kanske har fel?

Postgårdsromantik sa...

Det låter som en rätt man måste prova! Måste ha varit en speciell smak om en allätare helt plötsligt tackar nej.

Filmen du tänker på är Sideways. Underbar film! Och då inte bara för att den handlar om vin, faktiskt.

Hälsningar
Anders

Kim sa...

Lake säger du? Har varken sett eller ätit någon gång, men jag är ju en fiskälskare av rang, så det får bli till att testa om jag får tillfälle.

Intressant när man har så olika upplevelser om en rätt!

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Ihii.. läskig fisk. :) Tror aldrig jag har ätit lake.. det måste absolut testas.
Må så gott!

Tant Gul sa...

Har inte ätit lake men jag gillar de där lite "köttiga" fiskarna. Ser jättegott ut. Har också en speciell relation till Plura eftersom jag precis som han har bott under tonåren i Norrköping. Han ät dock lite äldre än mig men visst har jag suttit på Brodway och fika många gånger precis om han. Men nu bor jag i stockholm precis som han. Bra musik gör han också.

lisasgodbitar.se sa...

Spännande! Jag har en abborre i kylen som väntar på att bli tillagad. Härligt med färsk fisk!/ Lisa

Fröken Dill sa...

Tina; hemfiskad lake, vad spännande!
Malin; godare än gädda om du frågar mig, köttig fast inte torr liksom...
Anders; Åh, ett filmtips, vad bra, DEN vill jag se och få ny vininspiration.
Kim; kanske inte den vanligaste fisken och kanske lite omodern?
Anna-Karin; som sagt, "djävulens påfund" säger J, "testa!", säger jag!
Tant Gul; Kul! Vi var lite för unga för att fatta vem Plura var när han var vår vikarie, men senare har jag lyssnat och gillat musiken!
Lisa; abborre är en delikatess! och så snygg med sina röda fenor!