onsdag 25 januari 2012

Valnötspesto som mästerkocken?


Jag har svårt för "Idol"-manéren i tävlingen/TV-programmet Sveriges Mästerkock. Det blir väldigt stort fokus på utslagsmomentet, med "nervpirrande spänning" när de enväldiga domarna ska bestämma om någon ska åka ut eller gå vidare. För att inte tala om alla närbildsfilmningar av tävlingsdeltagare som gråter av ångest... Bra TV? Jag tycker att detta tar för mycket fokus från själva maten, alla spännande och kreativa lösningar deltagarna har att komma med.

Av ovanstående anledning såg jag bara några få avsnitt av förra årets tävling.

I år har vi däremot följt evenemanget. Det känns trots allt rätt kul med alla dessa duktiga amatörer som frivilligt ställer upp och bjuder på sina bästa idéer och alla tittare som engagerar sig och inspirerade av programmet pratar matlagning med släkt, vänner och arbetskompisar.

Två inslag från själva uttagningen till tävlingen har fastnat. Det första är studentkillen Wilhelm som istället för att köpa dyra lyxråvaror satsade på billig mat och sedan förstås Mattias som vågade tävla med en rätt som verkligen inte var någon skönhet. Hemlagad pasta av bara mjöl och vatten + valnötspesto. Tydligen var den ändå väldigt god för domarna var mer än nöjda.

Valnötter är någonting jag svårgillar och valnötspesto lät underbart så jag testade fram en egen variant.

Valnötspesto, 2 port

1,5 dl skalade valnötter av god kvalitet
1 kantskuren brödskiva, gärna surdegsbröd
1 liten vitlöksklyfta
1 dl parmesanost, riven
Ca 1/2 dl olivolja
2 msk mjölk
salt och svartpeppar
lite kokvatten från pastakoket
rucola
färsk pasta

Rosta valnötterna några minuter i en torr järnstekpanna. Passa så att de inte bränner. Gnugga bort det mesta av skalen med en kökshandduk. (Kan vara lite knepigt, men försök få bort så mycket skal som möjligt. De är nämligen där beskan sitter.)

Mixa valnötter med bröd, vitlök och ost i hacktillsatsen till en mixer. Mixa i olivolja och mjölk lite i taget. Smaka av med salt och svartpeppar.

Koka färsk pasta lagom al dente. (Jag gjorde vanlig tagliatelle med pastamaskinen för Mattias små handformade pastaskruvar verkade lite för tidsödande.) För lösare konsistens på peston, späd eventuellt med lite av pastavattnet. Peston ska inte vara så kompakt som på min bild, men den perfekta varianten blev alls bra på foto.

Servera rätten dekorerad med rucolasallad och grovriv gärna lite extra parmesan över.

Uppdaterat:
Jag hittade orginalet här!

12 kommentarer:

Sara Wittemyr Wiberg sa...

Låter riktigt, riktigt gott! Jag måste testa att använda ruccola istället för basilika.

Hälsningar

Sara W

Erika Skogly sa...

Jag följer inte Sveriges mästerkock. Jag tycker det är fruktansvärt att laga mat under press och stress, så jag får lite halvångest när jag ser det där.

Helena mitt i smeten sa...

Jag håller med dig angående mästerkocksprogrammet. För mycket drama, för lite mat. Men jag sitter ändå bänkad framför tv:n varje onsdag för jag gillar det på nåt sätt ändå.

Jag älskar valnötter så jag skulle förmodligen älska din pesto! Maken är dock superallergisk så i mitt kök lagas inget med nötter tyvärr.

MÅ Gott sa...

Det är mycket drama i programmet, men jag ska försöka titta i år, såg det inte alls ifjol. Studenten som lagar bra billig mat gillar jag med!

Det skulle gärna få vara mera mat och tävling, men inte så stort fokus på utslagningen.

Mårtenssons kök sa...

Förra året följde vi med i Mästerkocken, men i år har vi bara sett lite då och då. Tycker helt klart den engelska och australiensiska varianten på programmet är många gånger bättre.

Sv: Vi har provat att röka korv hemma, i somras nere på gården i en grill med lock. Det blev ganska lyckat, men vi ska prova fler gånger på andra vis.
Att kallröka är bäst att göra under höst och vinter, eftersom det inte får överstiga 30 grader i röken. På Håkans jobb har de ju eget rökeri till affären och under sommartid så får man lägga på nytt spån två ggr/dag. Så ska ni prova så passa på nu när det är kallt ute. Ser fram mot rapport:)
Lycka till.

Nina sa...

Å, det här låter gott! Ska sparas till nästa pastatillfälle=)

Kim sa...

Jag såg knappt något förra året, varför vet jag inte riktigt. Men börjat se det nu, MEN som du säger - för lite mat! Speceillt nu efter att alla uttagningarna är klara.

Valnötspeston var en av de rätter som fastnade med en gång hos mig, så det var ju bra att du klurade ut ett eget så att jag kan börja kocka! :)

Fröken Dill sa...

Sara, jag tycker det var lite intressant att ha rucolan på sidan, inte i själva peston...
Erika; håller med, tyckte mer om den engelska varianten, mer fokus på kreativ mat där.
Helena; å nej, vad jättetråkigt för den stackars nötallergikern!
MÅ Gott; den godaste maten behöver inte vara den dyraste, det är intressant...
Håkan och Anki; ett RÖKERI på arbetsplatsen - vilken LYX!!!!
Nina; kul med ny pastainspiration, tycker jag!
Kim; ändå kul med ett matprogram som "ALLA"pratar om. Det kanske måste till lite publikfrieri och en sträng, sarkastisk Per Morberg? För att inte tala om alla gånger han låtsas vara sträng och sarkastisk för att sedan brista ut i beröm...

Tant Gul sa...

Brukar varva mellan ruccolapesto och basilikapesto. Det är så gott och så enkelt att göra. Mums!

Fröken Dill sa...

Pesto är toppen. Kul att det finns olika spännande variationer. Har hört att persiljepesto med västerbottenost ska vara gott också. Det ska jag testa med egen persilja när säsongen för denna kommer!

Mattias sa...

Kul med alla tolkningar av valnötssåsen. Mitt tips är att verkligen testa att rulla trofie, har gjort en lite instruktions video hur jag rullar dem.
http://www.minugnarmintv.se/2012/01/09/film-the-shape-of-trofie/

Fröken Dill sa...

KUL! Ja, jag måste testa, allt som verkar för svårt i matväg är till för att övermanas!

Ni är toppenduktiga allihop i Mästerkocken. Vilken press, man får ju ont i magen även hemma i TV-soffan.

Hälsar fröken Dill