måndag 23 januari 2012

Nyttiga och goda snacks


Här kommer ett tips på smarta snacks.När jag växte upp var rostade kikärtor det givna fredagssnackset i många år. Ärtorna smakar gott, är billiga och nyttiga.

Man kan rosta kikärtor från burk, men jag tycker de blir allra godast och knaprigast om man blötlägger torkade ärtor ett dygn och sedan rostar direkt i ugnen.

Gör så här:
Blötlägg torra kikärtor i ett dygn. Sätt ugnen på 175 grader. Häll ärtorna i durkslag och torka lätt med en kökshandduk. Häll ner i en skål, tillsätt några matskedar rapsolja och salta. Blanda runt så att ärtorna blir jämt oljade och salta.

Bred ut på en plåt och rosta i ugnen. Passa noga så att det inte bränner. Rostningen tar ca 30 minuter.

8 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Finfint tips, det låter ju som att det skulle passa som "mitt-i-veckan-snacks" också.

Fröken Linda & Hennes moster sa...

Bönor som snacks är toppen. När Latmaja tar över köper jag rostade och saltade sojabönor, men detta ska absolut testas.

Tant Gul sa...

Så gott och så enkelt att göra dessutom..:-)

Fröken Dill sa...

Mårtenssons; visst är det smart, det gäller bara att komma ihåg att blötlägga kikärtor. Sedan kan man passa på att koka ett gäng också - perfekt att ha på lut i frysen!
Linda och moster; de där färdigköpta är heller inte så dumma!
Tant Gul; en idé väl värd att återuppliva - funkar bra att strö över salladen också.

Elina sa...

Vad gott det låter. Ska verkligen prova.

Fröken Dill sa...

Testa på barnen, Elina, syrran och jag älskade detta snacks när vi var små! Har dessutom hört att rostade kikärtor blir goda med lite olika kryddningar. Det måste provas!

Anonym sa...

Låter gott! Lag kikärterna i blöt igårkväll å nu väntar jag med spänning på att få rosta dem ikväll å smaka! :)
h. Pia

Fröken Dill sa...

Pia; kuul!