tisdag 31 januari 2012

Den bästa nudelsoppa finns i Bangkok!


Den här årstiden, när det är så kallt och mörkt att man knappt kommer ur sängen om mornarna drömmer jag mig till varmare länder.

En gång under studietiden reste jag, just den här årstiden ett par veckor till Thailand. (Fattar inte hur man hade råd och tid, men det var mindre omkostnader hemma i Sverige då...) Helt otroligt, nästan overkligt att komma från den kalla vintern till ett land där det nästan var FÖR varmt! Resan var extra spännande eftersom vi hade sällskap med en vän som tidigare bott i Bangkok. Tack vare vännen bodde vi i en del av staden där det knappt fanns utlänningar och fick vara med om en hel del som vi aldrig själva kommit på.

Godare mat än i Bangkok har jag nog aldrig ätit! Ibland var det bara så illstarkt, men samtidigt så gott.

Miljöerna i Bangkok var ofta rätt ruffiga. En dag besökte vi ett slags lågprisvaruhus. I källaren fanns en servering, typ kantin. Plåtbrickor och bleckskålar, lindrigt rent. Jag var tveksam till om detta verkligen var ett ställe där man borde äta. Min vän hävdade att här fanns stadens bästa nudelsoppor. Damen bakom disken slevade upp rykande het buljong och sedan fick vi välja vilka nudlar och tillbehör vi ville ha. Minns inte riktigt alla tillbehör, men små luftiga, kryddiga frikadeller på kycklingfärs var populära. Över soppan strösslades en blandning av strösocker och illstark torkad chili. Detta var nog utan tvekan den godaste soppa jag smakat! Vi försökte komma på vad som var hemligheten, men smaksättning med fisksås / lime och buljongkok på kycklingbas som antagligen kokades länge, länge var de bästa gissningarna.

Inspirerad av Pickipicki har jag försökt laga en thailändsk nudelsoppa. Den blev inte exakt som i Bangkok, men ändå väldigt god. Basen i den här soppan är hemkokt thailändsk kycklingbuljong. Jag brukar laga stora satser och förvara i frysen. Receptet finns sist i detta inlägg och det kommer från boken "Det thailändska köket" av Somi Anuntra Miller och Patricia Lake. Om man inte har hemkokt buljong går det bra med fond från flaska + vatten. Grönsakerna i soppan kan vara lite av varje, det som finns hemma.

Thailändsk nudelsoppa, 2 stora port

3 kycklinglårfiléer
1 liten klyfta vitlök
ca 2 cm röd spansk peppar
ca 2 cm färsk ingefära

8 dl kycklingbuljong
1-2 msk fisksås
1 röd lök, i skivor
1 röd paprika, i bitar
3 skärbönor, i skivor (alt sockerärtor, gröna bönor)
smakneutral rapsolja
några blad av rödkål eller 1 pac choi, delade/skivade
några kvistar blomkål, broccoli eller blomkål
3 champinjoner i kvartar
150 g nudlar
pressad lime

2 salladslökar, hackade
1/2 kruka färsk koriander, hackad
chiliflakes och strösocker

Mixa kyckling till färs med vitlök, spansk peppar och ingefära. Forma till frikadeller.

Koka nudlarna enligt instruktion på paketet. Se till att de har lite tuggmotstånd kvar. Spola i kallt vatten. Fräs lök, bönor och paprika i oljan. Häll på buljong. Lägg i frikadellerna och skjud sakta tills de är klara. Tillsätt kål, champinjoner och nudlar. Smaka av med fisksås och pressad lime.

Servera överströsslat med salladslök, koriander och chiliflakes/strösockerblandningen.


Thailändsk soppbuljong
1 1/4 l vatten
600 g kycklingskrov
2 hackade selleristjälkar
2 medelstora gula lökar, kvartade
2 grovhackade korianderrötter
4 kaffirlimeblad
1 msk hackad färsk ingefära
salt och peppar

Koka upp allt i en gryta. Skumma av och låt sedan skjuda under lock minst en timme. Sila, kyl i kylskåp och ta bort fettet som bildas på ytan. Förvara några dagar i kylskåp eller i frysen.

måndag 30 januari 2012

Energisallad


En solig vinterdag som idag känns det lite tufft att sitta "instängd" på kontoret.

Jag tröstar mig med en vacker och god sallad! Ni vet väl att apelsin är helt perfekt i sallader och passar extra bra till dressing med balsamvinäger?

Här har jag blandat apelsinskivor med strimlad rödkål, broccolokvistar, rucola och hackad schalottenlök. Salladen toppas med valnötter eller pekannötter. Olika färger, konsisterner och smaker som står fint emot varandra. Glöm inte att sprinkla vinägrett med olivolja och balsamvinäger över salladen!

Köksträdgård 2012


Det känns lite pirrigt att skriva om vad jag tänker odla i år. Så mycket kan gå fel. Erfarenheten från tidigare år är att vissa odlingsprojekt blir över förväntan och vissa blir ... inte alls... Tur att det är olika saker som lyckas och misslyckas från år till år!

Igår sådde jag de första fröerna inför odlingssäsongen. Chili, paprika och jätteverbena är det som ska i jorden redan nu. Jätteverbenan ska dessutom köldbehandlas. På kul sådde jag några tomater också, egentligen alldeles för tidigt om man inte har tillgång till varmväxthus, men skam den som ger sig... Det skulle vara så kul att ha tomater från början av juli. När man sår redan i januari/februari är ett svalt utrymme med extraljus ett måste så snart som plantorna kommer upp.

När den varma säsongen kommer ska tomater, paprika, chili, slanggurka och alla kryddor bo intill sydfasaden vid mitt sommarhus.

Bortom pergolan finns köksträdgården för resten av de ätbara odlingarna. Förra våren lät vi ta ner några skuggande tallar och den odlingssäsongen blev den bästa någonsin på min tomt i Sättralund. I år planerar jag att försöka ta bort en tallstubbe och utöka odlingarna lite (kvadraten längst ner till vänster på skissen). Odlingsytorna är upphöjda och inramas av träsargar. Jag har grävt ur den magra ämeliga jorden som fanns, ner till ett djup av ca halvmetern, kalkat och fyllt på med ny jord blandad med kompost.

För att maximera utbytet på den lilla ytan tillämpar jag kvadratodling. De olika grödorna odlas inte i rad, utan i kvadrater om 30x30 cm. Jag försöker hålla något slag av växelbruk så att de olika typerna av grödor flyttar runt.

Här är några saker som jag tänker odla i 2012 års köksträdgård:

  • Rädisor, sorterna French Breakfast och Ravanello
  • Sallat; massor olika sorters, favoriterna är Little Gem, Frillice (plockisbergssallad) och de härliga blandningarna från Gourmetgarage
  • Asiatiska kålblad; Mustard red giant, Pac choi, speciellt en spännande minivariant, Komatsuma m fl
  • Spenat
  • Mangold i blandade färger, förra årets stora succé
  • Sommarmorötter i olika färger
  • Rotselleri; snart dax att så...
  • Mina älsklingssockerärtor; Engelsk sabel
  • Brytbönor, troligtvis både gröna snabba och lila höga
  • Palsternackor och i år ska jag inte göra om experimentet att förodla dessa
  • Svartrötter; hoppas få dem att gro i år...
  • Rödbetor; Libero; hoppas de blir lite större i år
  • Purjolök; vackra sorten St Victor
  • Vitlök och Shalottenlök; fina sättlökar från Gourmetgarage kom i jorden redan i höstas
  • Sommarsquash; Sunburst (gul scallopinsquash) och Genovese (ljusgrön, randig, snabb från Gourmetgarage)
  • Vintersquash/pumpa; Sweet Dumpling och Baby Bear
  • Inläggningsgurka; Northern Pickling; hoppas det blir lika galet mycket som förra året
  • Grönkål; lite senare på säsongen, så att den kan plockas precis innan vintern
  • Brysselkål; en röd sort som heter Falstaff
  • Några plantor färskpotatis, önskar jag hade plats för mer potatis...
  • Fänkål; Zefa Fino

...och så kan jag nog inte låta bli bondbönor, trots att de egentligen kräver för mycket plats.
...och sedan har vi sparrisprojektet, fruktträds- och bärbuskprojektet, smulgubbsprojektet, det blivande växthuset och alla blomsterrabatter. Hmmmm, vi får se vad som hinns med...

Hur är det mer er odlingsintresserade bloggvänner, har ni förslag på favoritsorter? Kanske finns det till och med någon därute som vill byta frön?

söndag 29 januari 2012

Morfars monsterfisk och en mycket intressant lördag


Kommer ni ihåg min morfar Stig? Gårdagens projekt var att laga en av morfars paradrätter - stuvad lake. Jag har själv aldrig ätit detta, men mamma intygar att det var gott, ja mycket, mycket godare än det låter. Jag har publicerat ett recept från morfars anteckningar tidigare här på bloggen, men när mamma och hennes bror pratade ihop sig kom de på att det tillagningssätt som morfar brukade använda var lite annorlunda.

Laken är en ful insjöfisk, med kort säsong som infaller några månader mitt i vintern. Förr fångade man lake genom att klubba den slöa fisken på isen och ta upp den med håv.

Vi köpte vår lake på Hötorgshallen och i fiskdisken på Hav stod ingen mindre än Plura! Kul, denna folkkära artiskt har dyker upp på de mest oväntade ställen i mitt liv. När jag gick i högstadiet vikarierade han som vår musiklärare. Vi tyckte att han var superhäftig! Sedan kom Pluras kokbok härom året. Plura i 2012-års fiskförsäljartappning intygade att stuvad lake är gott. Vi såg till att få vår firre urtagen, men inte filéead för så skulle det vara enligt morfars recept.

Morfars stuvade lake, 4 port
1 kg lake, styckad i 4-6 bitar
2 dl vin
2 dl vatten
1 msk pressad citron
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
salt
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1/2 dl grädde
1,5 dl syltlök
1 äggula
1 knippe persilja
rivet skal från citron

Koka upp lagen av vin, vatten, citronsalt, pepparkorn och lagerblad. Salta. Lägg ner fiskbitarna och låt skjuda långsamt tills fisken är färdig.

Ta upp fiskbitarna och varmhåll insvepta i folie. Sila buljongen. Mosa samman smör och mjöl och vispa i detta som redning. Häll i grädden och låt såsen koka ihop något.

Tillsätt syltlökarna. Smaka av med salt och peppar. Tag kastrullen från värmen och vispa i äggulan.

Lägg fiskbitarna i såsen. (Obs, du kan inte värma mer efter att äggulan är ivispad.)

Värm tallrikar och servera fisken i sin sås, överströsslad med hackad persilja och dekorerad med rivet citronskal. Tillbehör - små skalpotatisar!


Fiskrätten blev väldigt snygg och nu skulle vi smaka. Såsen med syltlöken var vi båda överens om var underbar, men när vi kom till fisken inträffade något som ALDRIG hänt förr. Efter lite inledande tvekan gillade jag den skarpt, men J, som äter det mesta, tyckte den var oätbar! Mycket intressant!

Konsistensen på fisken var lite ovanlig, nästan köttig. Jag tyckte smaken var mild och fin, J klagade på transmak. Det enda jag hade velat ha annorlunda var att utesluta kryddpepparen i lagen. Jag gillar inte kryddpeppar, så är det bara. Lite mustigare buljongsmak, med en skvätt fond i såsen hade fungerat och kanske filéad fisk, eftersom det var lite svårt att rensa bitarna när de låg i såsen. Annars perfekt. Härlig smakbrytning med citron, persilja och syltlök. J lagade omelett åt sig och jag slukade all fisken!

Framöver misstänker jag att jag får starta en liten "stuvad-lake-ätartradition" tillsammans med min mamma istället. Men den goda lagen/såsen i receptet kommer vi definitivt att laga igen, den borde bli mycket bra till lax!

lördag 28 januari 2012

Fredagspizza: Boscaiola


Smaker från skogen blev det på gårdagens pizza. J shoppade loss på Cajsa Warg och kom hem med skogschampinjoner och en suverän tryffelsalami. Självklart fanns även den färdiga pizzadegen för 12 kronor i påsen!

Tomatpuré smaksattes med "Forest blend"-krydda och toppingen kompletterades med finskuren shalottenlök och riven mozzarella.

Över de nygräddade pizzorna strösslades ruccola. Persilja hade varit optimalt, men för första gången i år har persiljan i odlingslådan utanför fönstret frusit.

Om man vill göra något liknande, men inte får tag på tryffelsalami fungerar det säkert bra med valfri italiensk salami och några droppar tryffelolja.

fredag 27 januari 2012

Guldstjärna i lunchlådor


Kolla in skönheten ovan! Buketter från denna vackra broccolo ångades imorse och hamnade i en matig sallad till luchlådan.

Veckan har varit riktigt bra ur lunchlådesynpunkt. Inga dyra lunchkrogsbesök eller panikutryckningar för att bunkra något extra och goda rätter varje dag. Råvaror som vi hade hemma i kylskåpet blev väl utnyttjade. Vad sägs dessa rätter i lådorna:

  • Pyttipanna med potatis, rödlök, rotsaker och rökt fläsk
  • Mustig köttfärschili med grönsaker och bönor (detta recept, men med färs istället)
  • Fänkålssoppa, fast denna gång spetsad med en skvätt Pernod - rekommenderas!
  • Grillad kall lax smaksatt med sambal och honung med vildrissallad
  • Sallad med ångade skärbönor, morot, broccolo samt rödkål, krispsallad, hackad lök och knaperstekt rökt fläsk

Vad lägger ni läsare i era lunchlådor så här års?

torsdag 26 januari 2012

Lyxig vintersallad på rotselleri


Nu är årstiden här då den färska gurkan, för att inte tala om tomaterna smakar intet och dessutom kostar skjortan. Inte ens de fina tomaterna i olika färger vi fick häromdagen i lådan från Årstiderna smakade annat än lite surt.

Jag önskar att jag kunde vara mera konsekvent och helt låta bli gurka och färska tomater under vinterhalvåret. Tyvärr fungerar detta inte fullt ut för oss men jag kan verkligen tipsa om att göra som en av mina släktingar, byta ut de färska tomaterna i salladen mot strimlor av soltorkade!

Ett ännu bättre tips är att byta ut grönsalladen mot vintersallad med rotsaker. Själv är jag väldigt förtjust i rotselleri och här kommer ett superenkelt tips hur man förvandlar sådan till en lyxig sallad:


Sallad på rotselleri

Skala och skär rotselleri i tänsticksstavar. Sänk ner stavarna i kokande, saltat vatten ca 1/2 minut. Låt rinna av och blanda med finhackad rödlök eller shalottenlök. Rör ihop en dressing av dijonsenap, crème fraiche, ev majonäs och en skvätt vitvinsvinäger. Krydda med salt och svartpeppar. Strössla i lite hackad persilja. Mängden dressing ska vara precis så att det täcker selleristrimlorna.

I den här salladen passar också äpple och valnötter. Salladen är god precis som den är eller till rökt skinka, kyckling, rostbiff eller till och med fisk.


Om ni undrar över varför det är så lite sallad på bilden kan jag avslöja att resten blev slukad innan kameran ens kom fram!

onsdag 25 januari 2012

Valnötspesto som mästerkocken?


Jag har svårt för "Idol"-manéren i tävlingen/TV-programmet Sveriges Mästerkock. Det blir väldigt stort fokus på utslagsmomentet, med "nervpirrande spänning" när de enväldiga domarna ska bestämma om någon ska åka ut eller gå vidare. För att inte tala om alla närbildsfilmningar av tävlingsdeltagare som gråter av ångest... Bra TV? Jag tycker att detta tar för mycket fokus från själva maten, alla spännande och kreativa lösningar deltagarna har att komma med.

Av ovanstående anledning såg jag bara några få avsnitt av förra årets tävling.

I år har vi däremot följt evenemanget. Det känns trots allt rätt kul med alla dessa duktiga amatörer som frivilligt ställer upp och bjuder på sina bästa idéer och alla tittare som engagerar sig och inspirerade av programmet pratar matlagning med släkt, vänner och arbetskompisar.

Två inslag från själva uttagningen till tävlingen har fastnat. Det första är studentkillen Wilhelm som istället för att köpa dyra lyxråvaror satsade på billig mat och sedan förstås Mattias som vågade tävla med en rätt som verkligen inte var någon skönhet. Hemlagad pasta av bara mjöl och vatten + valnötspesto. Tydligen var den ändå väldigt god för domarna var mer än nöjda.

Valnötter är någonting jag svårgillar och valnötspesto lät underbart så jag testade fram en egen variant.

Valnötspesto, 2 port

1,5 dl skalade valnötter av god kvalitet
1 kantskuren brödskiva, gärna surdegsbröd
1 liten vitlöksklyfta
1 dl parmesanost, riven
Ca 1/2 dl olivolja
2 msk mjölk
salt och svartpeppar
lite kokvatten från pastakoket
rucola
färsk pasta

Rosta valnötterna några minuter i en torr järnstekpanna. Passa så att de inte bränner. Gnugga bort det mesta av skalen med en kökshandduk. (Kan vara lite knepigt, men försök få bort så mycket skal som möjligt. De är nämligen där beskan sitter.)

Mixa valnötter med bröd, vitlök och ost i hacktillsatsen till en mixer. Mixa i olivolja och mjölk lite i taget. Smaka av med salt och svartpeppar.

Koka färsk pasta lagom al dente. (Jag gjorde vanlig tagliatelle med pastamaskinen för Mattias små handformade pastaskruvar verkade lite för tidsödande.) För lösare konsistens på peston, späd eventuellt med lite av pastavattnet. Peston ska inte vara så kompakt som på min bild, men den perfekta varianten blev alls bra på foto.

Servera rätten dekorerad med rucolasallad och grovriv gärna lite extra parmesan över.

Uppdaterat:
Jag hittade orginalet här!

tisdag 24 januari 2012

Ny inspiration i fiskköket


"Neeej, inte vitfisk igen!" klagade J när fisklådan från Årstiderna var på väg. Jag måste erkänna att vi har fått lite mycket sejfilé på sista tiden i sagda låda, men denna gång var det ju faktiskt rödspätta som kom med lådan.

Men eftersom J framhärdade att han inte gillar spätta särskilt mycket heller föll min fösta idé med att servera fisken stekt rakt upp och ner med skirat smör, färska räkor och kanske pepparrot. En ny idé krävdes och denna gång var det inte läge att ta genvägen via en mustig fiskgratäng, för även om det inte syns på bloggen, äter vi sådan rätt ofta.

En vinterrätt på rödspätta, med goda, mustiga smaker...

Inspirerad av en musselbuljong som fanns i frysen och denna bloggpost blev det så här:


Rödspättafilé i gryta med savoykål, svamp och bacon, 2 port

300 g rödspätta, skuren i munsbitar
1/2 paket bacon eller motsvarande mängd rökt stekfläsk, strimlat

1 schalottenlök, finhackad

1 vitlöksklyfta, krossad och finhackad

1/2 fänkål, finhackad

2 msk olivolja
1/4 huvud savoykål

2 dl grädde

3 dl musselfond eller fiskfond

1 skvätt Pernod
ca 150 g trattkantareller från frysen, alt stekta champinjoner
salt och svartpeppar
citron


Svetta vitlök, schalottenlök och fänkål i en skvätt olivolja i en stor kastrull, några minuter.

Slå i Pernod och låt alkoholen dunsta av, slå sedan i fonden och låt allt koka upp.

Slå i grädde och strimlad savoykål. Sjud under lock tills kålen är mjuk, men inte mosig, ca 20 minuter.

Ta upp hälften av kålen och mixa så fint du kan med lite av spadet. Tanken är att kålmixet fungerar som redning.

Stek bacon. Stek svampen i olivolja i het panna .

Hetta upp grytan, lägg ner fisken, bacon och svamp. När fisken är precis genomvärmd och klar, smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Avnjut grytan med små fina kokta potatisar.


Vi gillade grytan mycket! Den var mustig, rustik och annorlunda. Inte så vacker kanske, men fungerade bra att lägga upp i ett savoykålsblad som på bilden.

måndag 23 januari 2012

Nyttiga och goda snacks


Här kommer ett tips på smarta snacks.När jag växte upp var rostade kikärtor det givna fredagssnackset i många år. Ärtorna smakar gott, är billiga och nyttiga.

Man kan rosta kikärtor från burk, men jag tycker de blir allra godast och knaprigast om man blötlägger torkade ärtor ett dygn och sedan rostar direkt i ugnen.

Gör så här:
Blötlägg torra kikärtor i ett dygn. Sätt ugnen på 175 grader. Häll ärtorna i durkslag och torka lätt med en kökshandduk. Häll ner i en skål, tillsätt några matskedar rapsolja och salta. Blanda runt så att ärtorna blir jämt oljade och salta.

Bred ut på en plåt och rosta i ugnen. Passa noga så att det inte bränner. Rostningen tar ca 30 minuter.

söndag 22 januari 2012

Lördag på söder

Tjurar lösa på söder? Nej, reklam för Oaxen Skafferi


Stockholm Tea Centre


Igår tog vi en långpromenad till söder.

Ett självklart mål var Hornsgatan. I hörnet mot Mariatorget ligger nyöppnade Oaxen Skafferi. Bejublade skärgårdskrogen Oaxen stängde för gott i höstas och i väntan på att nya krogen ska öppna på Djurgården kan man nu handla fantastiska råvaror på Skafferiet. Billigt är det såklart inte men fullständigt fantastiskt, otroligt gott. Sortimentet är allehandla rökta charkdetaljer, handgjort smör och andra mjölkprodukter från småmejerier, färskt kött och olika inläggningar och marinader. Vi har fastnat för den kallrökta lammkorven. Det är nog den godaste snackskorv jag någonsin ätit. Såååå mycket smak! Alla andra ölkorvar bleknar till intet vid en jämförelse. Ett litet tips bara; vin passar absolut inte till kallrökt korv. Jag kan inte förklara varför, men det blir någon slags kemisk reaktion på tungan så att allt smakar vedervärdigt metalliskt.

På Horsgatspuckeln ligger många av Stockholms konstgallerier med glasfönster mot gatan så att man kan avnjuta konsten när man promenerar förbi. På lördagarna brukar det vara vernissage på en del ställen. Det finns alltså goda möjligheter att dricka en skvätt gratisvin i plastglas och prata med konstnärerna själva.

På puckeln finns också min favorittebutik, Stockholm Tea Centre. Att kliva in här är som att kliva in i en annan, gammaldags värld. Det luktar helt underbart i butiken och här finns antika dockskåp med teservering att titta på. Förutom de goda teerna, det ju här den äkta "Söderblandningen" finns, säljer butiken såklart tekannor, fina burkar mm.

fredag 20 januari 2012

Favoritfredagspizzan... är vegetarisk!!!


Kanske lite konstigt att jag blir så förvånad, men på något sätt brukar jag oftast välja rätter med kött, fisk eller skaldjur i.

Vad gäller pizza borde en vegetarisk variant absolut inte hamna på första plats.

Döm min förvåning när det visar sig att en vegetarisk pizza toppar prispallen i "Godaste hemlagade pizza just nu"! Grillad smält fetaost i kombination med svarta kalamataoliver - Mmmmmm

Degen; oftast färdigköpt, ibland efter Anna Bergenströms recept
Såsen; ett tunt lager tomatpuré smaksatt med salt, peppar, oregano och en skvätt koncentrerad grönsaksfond
Topping; den godaste fetaosten du hittar, svarta kalamataoliver, rödlök, paprika i olika färger, kronärtskocksbottnar

Ugnen värms minst en halvtimme med min kalkstensplatta. (Vilken stenplatta som helst fungerar, men brukar kunna köpa billigt i stenhuggeriet eller köp en sådan som är menad som ljusunderlägg. Granit brukar ha.)

Ugnen sätts på maxvärme, 275 grader och grillfunktion på. Gräddningen ska vara så snabb och varm som möjligt.

torsdag 19 januari 2012

Röd som.... rödbetssoppa


Såhär i mörka januari krävs det mat med härliga färger som lyser upp vardagen.

Längst inne i kylskåpet fanns en påse rödbetor, hur gamla som helst, men fortfarande fina. Rödbetan är verkligen getostens bästa vän!

Rödbetssoppa med getostkräm, 4 port (bra i matlådan)

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
6 rödbetor
2 potatisar
2 morötter
1 bit vitkål, ca 1 dl
1 lagerblad
1 l kalvbuljong (vatten + fondkoncentrat)
2 tsk vitvinsvinäger/pressad citron
chiliflakes
salt och nymald svartpeppar
100 g chèvre
1 dl matyoghurt

Ta på dig ett mörkt förkläde. Rödbetor färgar väldigt effektivt! Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör i en tjockbottnad kastrull utan att det tar färg. Skaka och riv potatis, morötter och kål på rivjärn. Tillsätt rivet, lagerblad och buljong i kastrullen. Koka tills ingredienserna är mjuka, ca 20 minuter.

Smaka av med vinäger/citron, chili, salt och peppar.

Mixa kantfri chèvre med yoghurt.

Servera soppan med getostkrämen.

onsdag 18 januari 2012

Vill bara ha vardagsmat i januari - jomenvisst....


Jag trodde att jag på rättroget januarisätt kunde vända lyxmaten ryggen för några månaders ätande av billiga rejäla vardagsfavoriter. Det gick ganska bra.

Men så plötsligt...

Som ett hugg i ryggen befann sig P1:s Meny i senaste avsnittet på Västkusten och presenterade nyfiskade ostron, hummer och krabba med champagne. Naturella ostron, gratinerad hummer och asiatisk krabbwok.

Hur gott kan det bli? Säkert galet gott, och jag fick varken följa med på fisket eller smaka på det goda...

Meny startar en ny säsong 2012 och programledare Tomas Tengby lämnar över stafettpinnen till jämtländska Fia Gulliksson. Kan bli spännande. Brukar ni lyssna på Meny? Jag lyssnar på alla radiofavoriter på SR-play när J är iväg och bygger på båten på helgerna. Radio är perfekt. Man kan göra annat medan man lyssnar!

Vinterdepp och sommarminnen

Höstsyrenen slår ut i ljus lime och rodnar mot rosa


Som ett brev på posten kommer den varje år vid den här tiden. Vinterdeppen...

Det är så mörkt och grått, inget roligt händer och det är sååå långt kvar till våren.

På jobbet har de satt en otäck solskyddsfilm på alla fönster som gör att vår utsikt (vanligtvis fin även i gråväder) blir helt brunmurrig. Kollektiv depp på arbetsplatsen... Hemma är värmesystemet fortfarande i olag så det är en plåga att lämna varma sängen för nedkyld lägenhet med iskalla golv.

Jag vet att det egentligen inte är ett dugg synd om mig, men vintern efter jul är TUNG.

Vet inte om det blir bättre eller sämre, men jag passar ändå på att titta på foton från trädgårdssäsongen 2012.

Signes flox är fantastiska. Jag jobbar på att plantera flera sorter.


Luktärtor är ett måste, jag gillar flerfärgade och schatterade varianter som t ex blålila/cremevita "Pulsar"


Frösådd zinnia blev bara en planta, men den blommade fint och länge


Jag brukar ha blå, blå, himmelsblå Blomman för dagen, men denna fina planta fanns på en närbelägen trädgårdsbutik.


Sent på säsongen köpte jag en ny näva och den blommade långt in i december.


Lila salvia är inte så god att äta, men är ändå, p g a sin skönhet, ett måste i kryddlandet. Myntan användes flitigt bl a till sommarens mojitos

tisdag 17 januari 2012

Vitkålstipset


En verkligt billig och nyttig ingrediens som jag svårgillar är vitkål.

Vi brukar göra vitkålssallad till pizzan. Med mandolinen strimlar man snabbt och lätt kålen mycket tunt. Sedan skvätter jag på vinägrett. Den brukar bestå av kanske med 2/3 smakneutral rapsolja, 1/3 vit balsamvinäger, italiensk salladskrydda, salt och peppar och om jag har någon färsk grönkrydda som t ex persilja.

Ofta blir salladen uppäten innan pizzan är klar...

Nu tänkte jag att man kanske kunde ta med en rejäl portion vitkålssallad till jobblunchen lite oftare. Som sagt - billigt, gott, nyttigt och kan dessutom ätas medan micron värmer matlådan...

Min fråga till er läsare är om ni har några speciella tips på dressing eller annat till vitkålssallad? Jag är inte så förtjust i kombinationen med ananas, men annars är jag öppen för alla förslag!

måndag 16 januari 2012

Vintersallad i matlådan


Så här års är det säsong för goda och nyttiga rotsaker. Många passar bra att äta råa, men jag tycker nästan att de är allra bäst ungsrostade. Passa på att rosta lite lök och kanske paprika samtidigt!

Ungsrostade rotsaker är urgoda kalla som en sallad i matlådan. Jag ringlar över lite vinägrett, kanske med chili och äter med yoghurtsås till lunch. Gott som det är och vill man ha mer protein till fungerar grillad kyckling, rökt skinka, rostbiff, räkor eller lax till exempel.

Utmaningen

Jag fick en utmaning från Elina. Här kommer lite svar på frågor:

1. Vad gjorde du för 10 år sedan?
Var mycket ung (tycker jag nu), ganska nygift och jobbade hårt med att renovera hus och trädgård i dåvarande hemmet, en liten, gammal och sliten, men charmig villa söder om stan.

2. Vad gjorde du för 1 år sedan?
Började precis få näsan ovan vattnet efter att ha jobbat extremt stressigt och mycket under en lång period.

3. Fem snacks som du gillar?
Rostade, salta mandlar, J:s glöggsnacks med filodeg och fikonmarmelad, de underbara kallrökta ölkorvarna från Oaxens butik, mina bästa quesadillas och ostron.

4. Fem sånger som du kan hela texten till?
Hela texten? Hmmmm… Inget spännande; en massa nubbesånger, julsånger (var med i kören i grundskolan), barnvisor och så faktiskt ”The first cut is the deepest”. Varför? Ingen aning. Jag gillar musik, men lär mig sällan hela texterna.

5. Fem saker som du skulle göra om du var mångmiljonär?
Jobba lite mindre, kanske 60-75%
Resa mer, minst en månad i varmt land den här mörka årstiden!
Renovera sommarhuset, fixa vattnet och bygga växthus och bod med bastu
Köpa en stor lägenhet med J, minst lika mysig som den lägenhet där jag bor nu
Ge pengar till syskonbarnen, nej förresten, barn som behöver det bättre, SOS Barnbyar kanske?

6. Fem dåliga vanor?
Jag är inte så bra, nej förresten, skitdålig på att bli klar med saker
Försenade biblioteksböcker (förhoppningsvis är mina böter ett bra pengatillskott till bibblan…)
Depp/orkeslös i perioder, ofta kopplat till för mycket och stressigt jobbande
Usel på motion vintertid (promenerar och cyklar mycket de andra årstiderna)
Morgontrött
(Vet att J tycker att min värsta ovana är att jag avbryter honom hela tiden. Vet att han blir sur och jag SKA försöka bättra mig, men det är faktiskt mitt sätt att engagera mig!)

7. Fem saker du gillar att göra?
Laga och äta mat är ju självklart så jag tar fem andra:
Odla, helst ätbara saker
Skogspromenader, gärna med bär- eller svampplockning
Leka och gosa med husdjuren
Läsa skönlitteratur
Träffa släkt och vänner

8. Fem saker du aldrig skulle klä dig i eller köpa?
Stringtrosor (obekvämt)
Skor med stilettklackar (fult, skulle aldrig kunna gå i dem)
Rolex-klocka (löjligt dyr, onödig statuspryl när det finns folk som svälter i världen…)
Midjekort vinterjacka (för kallt)
Dyr märkeshandväska (har ingen handväska överhuvudtaget)

9. Fem favoritleksaker?
Dator
Iphone (kameran, läsa biblioteksböcker, internet)
Böcker
Kitchen Aid
Kamera

10. Åtta personer jag vill se göra denna utmaning:
Alla som känner sig manade! Jag är jättenyfiken på era svar!

söndag 15 januari 2012

Filmtime - Illrarnas julgransplundring

I fredags var det tjugondag knut och alltså hög tid att kasta ut julgranen.

Först fick illrarna plundra granen på upphängda gurkskivor. Ebbe var den flitigaste plundraren!

Filmen kan tyvärr antagligen inte ses i iphone och på ipad...

lördag 14 januari 2012

Grattis bloggen!


Idag fyller bloggen fyra år och dessutom var det precis fem år sedan J och jag träffades!

Vi firade med att skåla i grönt te och äta lyx-sushi och sashimi på Råkultur. Himmelskt gott!

Fredagspizza med färska skaldjur


Inspirerad av Lisa, numera känd från "Sveriges Mästerkock", fick fredagspizzan topping av färska skaldjur. Jag hade handlat Smögenräkor från lilla fiskvagnen i Hammarby Sjöstad och på Coop fanns krav-märkta blåmusslor. Jag stod en stund och funderade på att köpa några havskräftor också, men det kändes lite för lyxigt på en pizza.

Vi lyckades inte få tag på färdig pizzadeg, den var slut på Cajsa Warg, men det gick ganska fort att göra egen deg också.

Topping -
sås: tomatpuré rörd med kryddor (salt, peppar, oregano, chili) och köttet från färska tomater
övrigt: inlagd vitlök, oliver, mozzarella, röd paprika, räkor, blåmusslor och persilja

Behöver jag tala om hur gott pizzorna smakade när de gräddats i tokvarm ugn, på förvärmd sten?

fredag 13 januari 2012

Stöd ditt lokala hak!

Ett glas rött vin till mig och en Mariestad till J!

I Sverige har vi tyvärr ingen riktig pubtradition. I Storbritannien träffas de flesta grannarna på den lokala puben. Här hemma är det oftast inte riktigt en sådan publik på de lokala kvartersställena...

Synd, tycker vi, och stödjer den lokala pizzerian genom att träffas där på vägen hem för ett glas vin och en öl. Det är verkligen mysigt att prata igenom dagens händelser och kolla lite på folk. Pizzeria Galjonen i Gröndal tillhör dessutom en nästintill utrotningshotad företeelse, i alla fall i Stockholm, - haket. Det där stället som sett likadant ut i alla år, är lite lagom inbonat och inte utsatts för någon tjusig ombyggnad a là inredningsannons.

Oftast fortsätter vi hem och äter, men om man vill få sig något till livs så är pizzorna på Galjonen ordinära, med undantag för den utmärkta, ja jag skulle nästan kunna säga läckra, fårostpizzan. Vi har testat plankstek också. J gillade den, men jag tyckte inte att den var tillräckligt bra. Bookmaker toast var däremot riktigt fin med drivor av riven pepparrot!

Hur är era förhållanden till lokala kvartersställen?

torsdag 12 januari 2012

En ny brödfavorit


Har ni tänkt på hur mycket ett gott hembakat bröd till frukostmackan kan förgylla en vanlig vardagsfrukost?

Sedan vi skaffade Kitchen Aiden har vi faktiskt bakat det mesta brödet själva. Jag är nästan lite imponerad över fliten, och J ska ha guldstjärna för han har stått för det mesta brödbaket.

Jag har haft ett favoritbröd, över alla andra, min kompis K:s kalljästa portionsbröd. J har försökt locka med en massa andra brödvarianter och det har också varit goda, men inte riktigt lika goda...(Snacka om kräsen flickvän...)

Häromdagen fick jag syn på ett brödrecept som såg väldigt intressant ut. Frostros-Anna hade bakat ett ursmart morotsbröd i långpanna. Det lät gott och blev ännu godare! Lågpanneknepet förenklade bakningen och man fick ändå fina portionsbröd som kan tas fram vartefter ur frysen. Att pensla brödet med sirapsvatten hade jag aldrig kommit på. Det förhöjde verkligen smaken.

Jag är inte så förtjust i solrosfrön, tycker de kan bli lite beska, så i min version av Annas bröd använde jag valnötter i brödet och pumpakärnor ovanpå.

Morotsbröd i långpanna

5 dl ljummet vatten
1 paket jäst
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
1 dl kallpressad rapsolja
2 medelstora morötter, rivna
2 grovt krossade valnötter
5 dl havregryn
5 dl rågsikt
Cirka 10 dl vetemjöl

Pensling och topping:
Sirapsvatten (sirap utrört i lite vatten)
Kummin
Pumpafrön, gärna lättrostade i torr stekpanna

Lös upp jästen i ljummet vatten, Tillsätt salt, sirap, olja, rivna morötter, valnötter och havregryn. Arbeta in mjölet och knåda degen i ett par minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Stjälp upp degen i en bakplåtpappersklädd stor långpanna och tryck ut jämnt med mjölad hand. Skär degen i ”frallor” med kniv. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla med sirapsvatten och strö över kummin och pumpafrön. Grädda brödet på 175 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Skär brödet i rutor enligt skårorna.

onsdag 11 januari 2012

Vacumpackad köttfärs - ett gissel


Häromdagen pratade jag och min syster oxkött. Sedan vår fina leverantör, bonden Bosse, både blivit sparkskadad av en häst och råkat ut för att hans slaktare dött (en naturlig död får man hoppas) är syrran och jag hänvisade att köpa vårt oxkött i butik. En sorglig och dyr historia.

Extra problematiskt är det med färsen. Jag förstår att den vacumpackade färsen blir billigare för butikerna och den är säkert inte hälsovådlig, men OM den smakar något så är det i alla fall inte särskilt gott. Detta kan ju i och för sig maskeras med kryddor, men problem med torr och smulig konsistens kvarstår.

Ledsen om jag gör många läsare besvikna. Jag vet att det numera är jättesvårt att få tag på något annat än vacumpackad färs. Säkert ännu svårare om man bor på mindre ort, men man borde ändå protestera när råvaror försämras så här mycket! Förstöra fint och gott oxkött!

Syrran försöker undvika köttfärs överhuvudtaget. Själva har vi alltsom oftast börjat göra oss omaket att mala egen färs. Sedan Kitchen Aiden flyttade in och J började göra korv är färsmalning ingen ovanlig aktivitet hemma hos oss. Merjobb och disk förstås, men resultatet blir väldigt bra.

Igår malde vi högrev till hamburgare som grillades i kaminen. Hälften av färsen maldes grovt och hälften mellangrovt. J malde också in lite rökt skinka. Tillbehör till burgarna var de klassiska - bröd, sallad, tomat, gul lök, saltgurka, majonäs, chilisås och stark senap. Jag vill lova att det smakade som gourmetburgarna från finkrogen! Skönt med värmen från en god brasa också också. Värmesystemet i huset är trasigt så annars är det iskallt i lägenheten.

tisdag 10 januari 2012

Mammas goda sjömansgryta

Citronskiva bara för fotots skull - det SKA vara citronpeppar

Detta är en av de genialiska rätter som jag och min syster växte upp med. Kanske ingen skönhetsdrottning, men otroligt god, trots få och enkla råvaror. Min syster rapporterar att systersönerna älskar den här rätten!

En väsentlig ingrediens i, eller snarare PÅ grytan, är citronpeppar, en krydda som jag nästan inte använder till något annat utom just mammas sjömansgryta, där den är ett måste.


Mammas sjömansgrya, 4 port (perfekt i matlådan)
300 g köttfärs av god kvalitet (försök undvika den vacumpackade...)
3 lökar
10 potatisar av fast sort
2 tärningar mörk oxfond eller annan köttbuljong
2 dl öl, gärna mörk
vatten
1 lagerblad
timjan
lite grönsaksfondkoncentrat
salt och nymald svartpeppar
CITRONPEPPAR
saltgurka

Skala och skiva löken. Stek långsamt i smör tills den får lite färg. Skär färsen till flakes. Bryn i smör till fin yta. Varva lök, potatis och färsflakes i en gryta. Slå på vatten så att det täcker. I med buljongtärningar, lagerblad, timjan och öl. Koka långsamt tills potatisskivorna blir lite mosiga i kanterna. Konsistensen på grytan ska vara lite åt sopphållet, tycker jag

Smaka av med några droppar grönsaksfondkoncentrat, salt och peppar.

Servera överströsslad med den obligatoriska citronpepparn och med stavar av saltgurka till.

Två besvikelser och Två oväntade matupplevelser


Den gångna helgen hade vi bespetsat oss på museibesök. Äntligen skulle vi få se utställningen med Monet, Turner och Twombly! Tyvärr hade hela stan gått man ur huse med samma tanke. Vi vände när vi såg den galet långa kön utanför Moderna museet. Vädret var soligt så vi fick i alla fall en fin promenad, men när också nästa idé - lunch på Nationalmuseums restaurang Atrium visade sig ogenomförbar p g a knökfull lokal blev vi ändå lite besvikna. Alldeles särskilt som de serverade en Boeuf Bourgignone som såg väldigt lockande ut, för att inte tala om hur den doftade...

Någon av oss nämnde pubmat och en promenad senare landade vi på puben Pickwick på Drottninggatan. En typisk turistfälla befarade jag, men det visade sig vara helt fel trots att många ryska turister hittat hit.

Maten, i alla fall den vi valde, var verkligen riktigt, riktigt god! Jag svårgillar engelska aler på fat och vi fick mycket bra service av trevliga, glada serveringstjejer. Kommer aldrig att glömma den fågelfladdrande pantomim som spelades upp för att förklara "kyckling" för en rysktalande gäst - Härligt! J åt upp varenda droppe av den varma, kryddiga gulashsoppan och min clubsandwich med sagda kyckling och underbara currystuvade champinjoner var så god att jag hade kunnat slicka tallriken. Till Pickwick kommer vi gärna tillbaka!

Matupplevelse nummer två var av det mindre slaget. Min närmaste Coop brukar ha små godbitar, lockvaror för ca 5 kronor i en korg vid kassan. "Hemlagad", vit nougat med macadamianötter gick ju inte att motstå och en godare sötsak har jag sällan smakat. Väl värd sina 5 kronor!

måndag 9 januari 2012

Skummig majssoppa med baconquesadillas


Vardagen är tillbaka. Inte mig emot, särskilt inte matmässigt, för vardagsmat är väldigt gott.

Här kommer en soppa, som kan lagas snabbt eller lite långsammare om man har tid. Grädden kan varieras mellan vispgrädde eller matgrädde. Kan även ersättas med mjölk. Alla varianterna blir mycket goda. Den milda fylliga majssmaken fungerar verkligen bra i soppa. Rätten passar perfekt till mina bästa quesadillas med bacon - frasiga, pikanta trekanter med smält ostfyllning.

Jag tror att den här rätten, som ju är lite åt taco-hållet, har en god chans att bli populär hos barn. Tänk bara på att inte göra den för stark om barnen är känsliga för het mat.

Skummig majssoppa med baconquesadillas, 2 port

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Ev 1 selleristjälk
1 msk neutral rapsolja
3 dl frysta majskorn
5 dl kycklingbuljong (vatten+fondkoncentrat från flaska)
2 msk färdig tacosås, eller några hackade inlagda jalapenos
1 dl grädde
salt och peppar
Ev 1 dl lättmjölk
färsk koriander, tacokrydda och några sparade majskorn att toppa med

4 tortillabröd
2 msk smör
2,5 dl riven lagrad ost
1/2 paket bacon
1/4 purjolök
Santa Marias chipotlepasta efter smak (den är stark, men jag vill ha ett par msk)

Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka eventuell selleri. Fräs i olja i en kastrull utan att det tar färg. Häll på kycklingbuljongen och koka tills löken är mjuk, ca 10 minuter. Häll i majskornen, tacosåsen eller jalapenon och låt allt bli varmt. Mixa soppan ordentligt med stavmixer. Om man vill ha en slätare soppa, pressar man soppbasen genom en trådsil så att majsskalen kan tas bort. (Det är mest en utseendefråga...) Häll i grädde, koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Knaperstek bacon. Bred tortillabröden med smör och sedan chipotlepasta. Skiva purjon fint. Fördela ost, purjo och bacon över tortillabröden och lägg ihop två och två. Stek på hög värme i en torr stekpanna så att osten smälter och bröden får fin färg. Klipp i trekanter.

Mixa sopppa just innan servering. För extra skum kan man värma lite lättmjölk och vispa skummig. Toppa soppan med ev mjölkskum, majskorn, färsk koriander och lite tacokrydda. Servera tortillatrekanterna till.

Njut av den goda vardagen!

söndag 8 januari 2012

Tretton tapas i trettonhelgen



I flera år har jag avundsjukt läst om andra som fixar tretton-rätters gourmetmiddagar i trettonhelgen. Det ville vi också, men decembers överdåd har gett insikt om att man kan bli otäckt mätt av tretton rätter, även om de är små. Vår egen trettonhelgsvariant blev därför
Tretton tapas:

Löjrom på råraka
Chiligrillad räka med limedipp
Laxtartar på sked
Ljusgrön hummos på bondbönor
Sesamlax på japansk algsallad
Laxrillette med finosherry
Tryfflad soppa på jordärtskocka
Grillad lammrack med salsa
Liten sallad med haricot verts och fänkål
Snitt med murkelpaté och cumberlandsås
Gravad oxfilé
Torkadt rökt andbröst med pepparrotscrème fraiche
Himmelsk chokladmousse

Löjrom på råraka - Skala och riv potatis grovt, salta, peppra och stek i smör som en liten råraka. Toppa med löjrom, gräddfil och finhackad rödlök.

Chiligrillad räka med limedipp - Limedippen var yoghurt, lime, lite honung, salt och peppar. Räkorna marinerades i finhackad chili, vitlök och sesamolja innan de stektes i grillpanna.

Laxtartar på sked - Inspiration från "Elle mat och vin": finhackad laxfilé, lite Coleman senapspulver, salt, peppar, finhackad schalottenlök, kapris, saft och lite skal från citron, olivolja.

Ljusgrön hummos på bondbönor - Det här måste jag verkligen rekommendera. Bondbönor är underbart och tillagade på detta vis kommer smaken verkligen till sin rätt! Koka frysta bondbönor några minuter, ta bort skalen och mixa med smör, kallpressad rapsolja, vitlök, salt, peppar och saft från lime.

Sesamlax på japansk algsallad - rå lax i kuber dippa i sesamfrö, lägg upp på färdigköpt algsallad.

Tryfflad soppa på jordärtskocka - Fräs hackad shalottenlök, potatis och skalad jordärtskocka i bitar. Koka mjuka i kycklingbuljong. Tillsätt grädde, mixa, smaka av med salt, peppar och lite vitt vin. Servera i små glas med tryffelolja på toppen.

Grillad lammrack med salsa - marinera lammrack med citron, olivolja, vitlök, timjan, salt och svartpeppar. Stek i grillpanna till grillad yta och rosa insida. Servera till salsa på fintärnad tomat, paprika, gurka, rödlök, pressad citron, olivolja, salt, peppar och mynta.

Sallad med haricot verts och fänkål - strimla färsk fänkål mycket tunt med mandolin. Blanda med finhackad rödlök och haricot verts. Slå på en vinägrett med ljus balsamvinäger och lite riven vitlök i och toppa med rostade pinjenötter.

Snitt med murkelpaté och cumberlandsås - färdig murkelpaté togs ut med ett litet pepparkaksmått, toppades med cumberlandsås och cornichoner

Torkadt rökt vildandbröst med pepparrotscrème fraiche - färdigt andbröst från Hötorgshallen i skivor på knäcke toppades med crème fraiche med riven pepparrot.

Himmelsk chokladmousse - värm vispgrädde, smält i hackad fin, mörk choklad och lite socker. Låt svalna lite. Vispa och smaksätt med likör (jag tog körsbärslikör). Häll upp i små glas, ställ kallt någon timme. Toppa med chokladbräck.

J gravade oxfiléen och gjorde såsen till. Receptet på laxrillette är Lisa Förare Winbladhs och är verkligen ett smart sätt att ta hand om överbliven tillagad lax.


Tapasbrickan smakade underbart. Man kunde knappt välja bland alla godsaker och efteråt var man precis lagom mätt!

En del inköp gjordes såklart inför tillagningen av alla tapas (vi hittade spännande saker svåra att motstå) men om man är en ekorre som jag är det lätt att få ihop smarriga tapas på sånt som redan finns i kyl, frys och skåp! J retar alltid mig för att jag sparar fyra räkor i påsen, en snutt paprika, en halv stekt laxfjäril eller eller en fjärdedel färsk fänkål, men se hur gott det kan bli!

Framöver utlovar jag mer vardagsmat!

fredag 6 januari 2012

Drakägg?



Avokado är verkligen en av mina favoriter. Nyttig, mättande och god. En perfekt mogen avokado är vardagslyx.

Oftast är man tvungen att köpa frukterna stenhårda och låta dem ligga och mogna i köksfönstret. En vacker dag blir de förhoppningsvis perfekta. Man skär ett snitt, delar i två halvor och det vackra gröna köttet är sådär härligt lent och krämigt.

Avokado är också väldigt användbart. Stressiga vardagsmornar när man inte hinner äta frukost räddar en rejäl avokado med lite salt hela förmiddagen. Avokado mosas lätt till sås eller gucka. Avokadoskivor är underbart i mackor eller rullar. Man kan behålla halvorna hela och servera som snabbaste förrätten från min barndom, med hålet efter kärnan fyllt med vinägrett. Andra alternativ är skalade räkor, lite rödlök och majonäs eller en currystin röra med kyckling. Avokado förgyller den enklaste sallad och lyxar till alla tex-mex-rätter.

Om man inte äter avokadon ganska snabbt efter att ha skurit upp den blir den mörk. Förloppet kan försenas med pressad citrus, men man bör ändå inte låta den uppskurna frukten ligga för länge. Trots det gör jag numera som J - marinerar min avokado. En snabb marinering på några minuter ger underbart god avokado.

Jag brukar skära avokadon i kuber, finhacka lite mild lök, röra ner smakrik olivolja och lite vinäger (rödvins- eller vit balsamvinäger), salt, peppar, italiensk salladskrydda och kanske aningen riven vitlök, något kryddgrönt och lite chili.

Blev ni sugna på avokado nu? Det blev jag och jag tror att jag har en som är perfekt mogen på köksbänken!

onsdag 4 januari 2012

Gratinerad ostfavorit


Så här års brukar jag alltid äta någon eller några omgångar av en optimalt frasig, fluffig, gratinerad ostfavorit - Welch rarebit. Tänk en rätt som innehåller både Colemans senapspulver och Worcestershiresås, kan det bli bättre?


Welch rarebit

4 skivor gott bröd, t ex chiabatta eller lantbröd av surdegstyp

ostsmet:
4 dl riven vällagrad cheddarost eller annan lagrad hårdost
2 msk porter
1/2 dl crème fraiche
2 äggulor
1 tsk Colemans senapspulver
salt och svartpeppar

till servering:
Worcestershiresås


Rosta brödskivorna i en torr stekpanna (så att de inte blir soggiga av ostsmeten senare).

Rör ihop ingredienserna till ostsmeten. Salta och peppra efter behag. Bred ut smeten på brödskivorna. Var noga med kanterna som lätt bränns om de inte är täckta med smet. Sätt in under het grill tills osten är smält och fått färg.

Ringla över lite Worcestershiresås och servera genast med sallad och ett glas öl.

tisdag 3 januari 2012

Tröst i förkylningsdimman


Jag påbörjar det nya året med en riktigt praktförkylning. Hela huvudet är igenkorkat, jag är febersvettig och ynklig.

Turligt nog finns tröst i eländet. För några dagar sedan inledde jag "laga-ett-nytt-recept-i veckan" med Lisas fantastiska linssoppa. Jag råkade (som vanligt) ha galet många olika kryddor hemma så inte mycket behövde köpas för att laga soppan. Min variant kom att innehålla salt och mer buljongpulver jämfört med originalet. Det gäller att smaka sig fram till den perfekta balansen.

Jag kan garantera att denna rätt är precis lika god som den låter, härligt indiskt mustig, varmt rödgul och smörkrämig, med smaker som får de tätaste förkylningsdimmor att lätta. Jag är dessutom helt säker på att det är en perfekt festrätt för januaritunna plånböcker om man vill lysa upp tillvaron för vännerna.

Vi åt soppan som en veg-rätt, med tjock yoghurt, mango chutney och banan som tillbehör, men det är säkert toppen med grillad kyckling i också.

söndag 1 januari 2012

Gott nytt 2012!







Sällan har vi ätit en sådan lyxig nyårsmiddag. Efter en småstressig dag var jag halvsvulten när vi inledde firandet genom att skåla i champagne, Lanuois Blanc de Blancs och högg in på aptitretarna. Det smakade verkligen helt fantastiskt med asiatisk råbiff, kall grönärtsoppa med vaktelägg och gazpacho med ostron. Alla recept kommer!

Vi hade dukat med finaste linnet, ärvda ljusstaken, silvriga banddekorationer, glasstenar, kristallglas och nyputsade silverbestick. Efter ett tips från radio tillämpade jag lite återvinning genom att knipsa av de sista julblommorna, några tazetter som ännu inte vissnat och gjorde ett nytt blomsterarrangemang. En stor glasvas fylldes med grön mossa. Jag sprejade några torra kvistar höstsyren med silverfärg och strösslade på glittrigt socker. Ner med silverkvistar och tazetter i mossan och en stilig nyårsdekoration var skapad nästan gratis!

Förrätten var hummer och halstrad pilgrimsmussla på citrussallad med en fluffig citrussyrlig dressing. Vi valde blodgrape och blodapelsin till salladen, möjligen var grapen aningen för besk, ett tips är att smaka av citrusen innan så att de är lagom söta. Vinet till förrätten var Dopff Brut Cuvée Julien, en crémant från Alsace.

Huvudrättens inbakade biff med rotfruktsbakelse och rödvinsreduktion smakade suveränt, helt underbart att sätta kniven i det frasiga höljet, men köttbitarna kunde nästan varit lite mindre för detta är verkligen en mättande rätt. Det röda vinet till köttet var ripasson Monti Garbi.

Efterätten var en hyllning till en av mina favoritfrukter, den magiska blodapelsinen, vars korta säsong börjar nu. Vi avnjöt apelsinen som en kaka, en sorbet och en elegant blodapelsingelé. Det senare en finessighet som inte lämnat min hjärna sedan jag läste om den på Matorama. Ingen av oss är förtjust i efterrättsviner, så det hoppade vi över.

En stund innan tolvslaget packade vi med oss kinesiska lyktor, löjromsnittar, en halvflaska champagne, glas och en radio. I parken nedanför oss var det fullt med folk. Våra lyktor svävade iväg med meddelanden till våra ängladjur. Vi lyssnade på tolvslaget, skålade in det nya året och ovanför våra huvuden exploderade galet mycket fyrverkerier.

Gott nytt 2012!


Asiatisk råbiff, 2 port som aptitretare

1 liten biff, ca 80 g, fryst 2 dygn
1/2 shalottenlök, mycket finhackad
saft från 1/2 lime
1/2 tsk fisksås
1/4 kruka färsk koriander, hackad
salt och nymald svartpeppar

Halvtina biffen och hacka den mycket fint. Blanda med övriga ingredienser och forma små biffar. Kan serveras som de är eller med rå äggula från vaktelägg.


Kall grönärtsoppa med vaktelägg, 4 aptitretarportioner, ca 2,5 dl

1/2 shalottenlök
en klick smör
1,5 dl kycklingfond
0,5 dl vispgrädde
1,5 dl frysta gröna ärtor
salt, peppar och en knivsudd curry
2 msk mousserande vin eller vitt oekat vin
2 vaktelägg

Skala och finhacka löken. Fräs i smör i en liten kastrull. Häll på buljongen och koka tills löken är mjuk ca 10 minuter. Häll på grädden och låt allt bli varmt. Mixa med ärtor, smaka av med kryddor och vin. Kyl och servera inom någon timme om du vill ha kvar den ärtgröna färgen.

Lägg vakteläggen i kallt vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka långsamt i 1 minut. Häll bort kokvattnet och kyl äggen i kallt vatten. Skala och dela i halvor.

Häll upp den kalla soppan i små glas och toppa med ägghalvor.


Gazpacho med ostron
Idéen till denna rätt kommer från "Systrarna Eisenmans mingelmat". Systrarna lagar en vackert klar gazpacho, men jag gör istället min favoritvariant.
Häll upp soppan i små glas och toppa med ett litet ostron. Servera med citronklyftor.


Citrussallad med hummer och halstrad pilgrimsmussla, 2 port

1 blodgrape
1 apelsin
1/2 färsk fänkål
1 liten shalottenlök
1 liten hummer
4 pilgrimsmusslor
skal från 1/2 lime

1 äggula
1 dl smakneutral olja
ca 2 msk saft från apelsin och grape
ev lite saft från lime
salt och nymald svartpeppar

Skala och filéea apelsin och grape. Ta vara på saften från skärbrädan. Ansa fänkålen och strimla tunt med mandolin. Skala och finhacka löken. Blanda citrusfiléer, fänkål och lök.

Dela hummern, knäck klorna och ta vara på allt kött. Salta och peppar pilgrimsmusslorna. Strö på finrivet limeskal och stek i smakneutral olja.

Vispa äggulan med oljan, börja med att tillsätta oljan droppvis. Smaka av med citrussaft, salt och peppar. Dressingen ska vara som en lös majonäs.

Blanda salladen med hummerkött, toppa med pilgrimsmusslor och dressing.


Smördegsinbakad biff med rödvinsreduktion och rotfruktsbakelse

Vår variant av oxfilé Wellington! Rotfruktsbakelserna var en ny uppfinning och de blev väldigt lyckade. Rena smaker tillsammans med timjan och toppade av smält ost - mums. Känn efter med en sticka så att de är mjuka inuti.

2 "puckformade" portionsbitar fin marmorerad biff eller oxfilé
smördeg, mängd tillräcklig för att kavla ut och slå in kött + fyllning

fyllning:
1 liten shalottenlök
1 dl stekt svamp, vi tog trattkantareller från frysen
2 skivor rökt skinka
timjan
salt och peppar
3 msk crème fraiche

rotfruksbakelser:
2 potatisar
1 morot
1 palsternacka
timjan
salt och peppar
smör
2 rejäla skivor lagrad hårdost

rödvinsreduktion:
2 msk socker
2,5 dl oekat rött vin
ca 1,5 dl kalvfond (el koncentrat + vatten)
1 msk balsamvinäger
2 msk smör
salt och peppar

Skala och finhacka löken. Fräs i smör. Hacka skinkan. Tillsätt svamp och skinka och låt fräsa ytterligare en stund. Tillsätt crème fraiche. Smaka av med timjan, salt och peppar.

Bryn köttbitarna i en varm panna. Det ska få stekyta, men fortfarande vara råa inuti.
Kyl köttet.

Kavla ut smördeg. Gör två smördegsinslagna paket av köttpuckar med svamp och skinkfyllning.

Ställ i kylen så länge.

Smält sockret i en järnstekpanna. Häll på vinet, kalvfond och vinäger. Koka in till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Skala potatis, morot och palsternacka. Skär i skivor på längden, ca 1/2 cm tjocka. Lägg samman skivorna och ta ut rundlar med ett utsticksmått. Låt rotsakerna vara kvar i måttet och fyll på vartefter. Krydda mellan lagren med lite salt och peppar samt timjan. Klicka på lite smör. Baka i 200 graders ugn ca 40 minuter. Sista 10 minuterna tas bakelsen ut ur måttet och toppas med osten som får smälta och få fin färg.

När 30 minuter av rotfruktsbakelsernas tillagningstid återstår, pensla det smördegsinbakade köttbitarna med uppvispat ägg och sätt in dem i ugnen. Mot slutet av tillagningstiden kontrolleras köttemperaturen. 60-62 grader innebär vackert rosa kött.

Värm rödvinsreduktionen och vispa ner några klickar smör.

Servera det inbakade köttet med rotfruktsbakelserna, rödvinsreduktionen och blandade salladsblad.


Triss i blodapelsin

Blodapelsingelé lagar jag efter Jessikas recept, men jag använder sockerlag istället för honung för att få en mer neutral söt smak.

Blodapelsinkakor, 5 st

1 blodapelsin
smör
socker
1 ägg
3/4 dl socker
30 g smält smör
3/4 dl mjöl

Smörj 5 muffinsformar med smör. Skaka med socker. Skär apelsinen i snygga skivor. Skär bort skal och de vita hinnorna. Bottna muffinsformarna med skivorna. Vispa ägg och socker pösigt. tillsätt det smälta, avsvalnade smöret. Sikta i mjölet. Fyll på smeten i formarna och grädda i 200 grader, ca 30 minuter, tills kakan är genomgräddad. Upp den snygga apelsinovansidan vid servering.


Blodapelsinsorbet, 2 port

pressad saft från ca 4 blodapelsiner
sockerlag efter smak
1 äggvita

Blanda blodapelsinsaft med sockerlag till önskad sötma. Tänk på att det ska smaka lite sötare än sorbeten ska bli. Frys. Vispa äggvita till skum. Mixa den frysta blodapelsinsaften. Vänd ner äggvitan och ställ in i frysen, ca 1 timme till.