Prinsessan Agnes med tiara och svart "läppstift"
De flesta kungligheterna må ha befunnit sig i Stadshuset igår, men prinsessan Agnes valde att sprida glans över Vardagsrummet!
Den högtidliga menyn i Vardagsrummet:
Grönärtssoppa med getostcrème toppad med vaktelägg och salvia
Lättgravad halstrad röding med laxrom i bo av rättika
Årets hallon som sorbet med lakritssirap och lakritsströssel
Det hela smakade fantastiskt. Grönärtssoppa är bland det festligaste som finns och den passar perfekt till getost. Tack Ilva för den fina idén! J ville lättgrava rödingfilé och det ville han alldeles rätt i. Smaken blir fantastisk, för att inte tala om konsistensen när firren får grava ett par timmar. Hallon och lakrits är kanske inte den mest traditionella kombon, men om ni frågar mig så är det en av de absolut godaste.
Grönärtssoppa och getostcrème toppad med vaktelägg och salvia
Laga fin grönärssoppa, efter t ex detta recept. Välj riktigt fina, små, delikatessärtor och red soppbasen med lite idealmjöl innan ärtorna mixas i. Kyl.
Rör innanmätet av getost med mjölk till en lagom krämig kräm. Salta och peppra om det behövs.
Lägg vaktelägg i kallt vatten koka upp och koka långsamt max 1,5 minuter. (På vår spis hade 1 minut räckt.) Lägg äggen i kallt vatten tills de är kalla och skala sedan försiktigt och halvera.
Salvian kan vara färsk som på bilden (snyggare), eller knaperstekt i smör (godare).
Häll ärtsoppa och getostcrème i lager i klara raka glas. Toppa med ägghalvor och salvia.
Lättgravad halstrad röding med laxrom i bo av rättika
Gnid in rödingfiléer med en blandning av 4 delar socker och 3 delar salt. Vrid ett par tag med vitpepparkvarnen över filéerna och lägg rikligt med hackad dill mellan innan du lägger ihop dem med en tyngd över i kylen. Låt stå minst 4 timmar.
Strimla rättika fint eller kör den genom grönsakssvarven.
Tärna gurka, slå på lite neutral olja, pressa över lite citron. Salta, peppra, strö på dill och riv över rejält med pepparrot.
Halstra fisken på skinnsidan tills värmen nästan kommit igenom.
Lägg upp små salladsblad, rättikstrimel med laxrom, gurksallad och fisk. Vi hade också ett lent potatismos till, pimpat med mycket små kuber smörstekt palsternacka.
Hallonsorbet med lakritssirap och lakritsströssel
Tina hallon och pressa dem genom en sil. (Spara kärnorna till julgodis.) Den kärnlösa såsen sötas till önskad sötma med socker och honung. Tänk på att det ska smaka lite för sött om det ska bli bra som sorbetbas. Frys ett par timmar.
Vispa äggvita till hårt skum. En stor äggvita är lagom till två små portioner. Mixa den frusna hallonsåsen och blanda försiktigt ner äggvitan. Frys minst en timme till. Krossa lakritspebrar i en mortel. Lägg hälften i en mycket liten kastrull. Slå på vatten så att det täcker och koka långsamt så att godiset löser sig och en sirapskonsistens uppnås - passa noga!
Lägg upp sorbeten, ringla över lakritssirap och strössla på mortlad lakrits.
Efter middagen släppte (katt)-prinsessan Agnes och jag loss i dansens virvlar, medan vår kavaljer sov på sitt söta öra.
13 kommentarer:
Jag tror minsann att jag hellre gått på Nobelmiddag hos er, än i Stadshuset.
"festernas fest" - hmmm jag är skeptiskt, men vem vet vad som händer på den nobla efterfesten?
Rödingen med rättika-bo ser grym ut!
Hejsan fröken Dill!
Vilken fest ni har haft med god mat och en riktig prinsessa med tiara och allt. Sådana kungligheter är jag mycket svag för...;))!Nästa år får jag kanske en inbjudan;)))?
När jag klickar på "detta recept" för grönärtsoppa, får jag bara ERROR 404.
/Anja
Lakritssirap vill jag ha. Absolut. Nu. Himmel så gott det verkar. Vilken partyprinsessa förresten, fina katten :-)
Tjusigare prinsessa får man väl leta efter, underbart!
ja, menyn ser inte fy skam ut den heller:)
Vilken lyx!!! Ni ligger ju helt klart på Stadshusnivå (och det såg ochså väldigt inbjudande ut). Förrätten kommer vi garanterat att testa - hur får man de olika sopporna att inte blanda sig? Spontant känns det som en "densitetsgrej" men när man häller ärtsoppan över getosten...Nå vi får nog öva några gånger först innan vi går ut i offentligheten med vårt försök.
Kim; Jag hade gärna gått när jag var student, men antingen var jag singel eller så var turen inte på min sida när rätten att köpa studentbiljetterna lottades ut. (Det var ganska dyrt också...)
Anja; hon är den sötaste prinsessan min lilla styvkatt Agnes (styvkatt eftersom hon redan har en matte som hon bor hos varannan månad).
Lotta; man kan köpa den men hemgjord blev riktigt bra!
Mårtenssons;prinsessan dissade dock maten och smafslade burkad tonfisk istället.
Postgårdarna; Jag lyckades inte lika bra som Ilva, hon med orginalsoppan (som hade 3 skikt), men knepet är att reda, kyla och hälla försiktigt mot en sked. Bestämde mig i och för sig för att detta knappast är en rätt att bjuda många på, just eftersom den förlorar sin vackra gröna färg om den får stå för länge och man vill inte göra hällexperimentet med en massa gäster som väntar otåligt...
Hihi vilken söt kunglig kissse:)
Er nobelmeny låter så grymt god - där skulle man varit! Vi hade en mer snabblagad variant!
Ann.Sofi; hon är suverän vår lilla Agnes!
Viktoria; snabblagat är inte att förakta, man kan ha andra saker som man vill eller måste göra så här års...
Sötaste prinsessan! Men hon ser en aning besvärad ut. Kanske inte är van vid stora fester :-)
Mmm... Vilken god nobelmiddag!
Att hon är kunglig säger sig själv. Hon är ju en Cornish REX. Men hon valde burkad tonfisk framför röding så du har nog rätt...
Spot on!
Gravad öring/röding!
Synsk?
Att nobelkockarna sedan gjorde det enklare för sig i Stadshuset och serverade enkelare, enbart gravad är ju upp till dem.
Oj , inser att du varit synnerligen synsk.
Min kommentar avsåg årets (2012) meny.
Skicka en kommentar