måndag 5 december 2011

Aborrfilé med sellericrème och flädermarinerade betor


lånad bild

I samarbete med "Laga Lätt" publicerar DN ett middagsrecept om dagen. Vi tycker oftast att det är ganska trista rätter, men i lördags slog de plötsligt till och publicerade ett riktigt intressant recept. Vad sägs om Stekt abborre med rotsellericrème?

Vi lagade och det blev fantastiskt gott. Abborre är en av mina favoritfiskar. Den kan också bytas ut mot en annan god fisk - gös. Kapris och citron är ju alltid suveränt till fisk. Vi tog hälften potatis, hälften rotselleri i crèmen och fick ett milt, gräddigt, fluffigt mos. Randiga polkabetor är roliga och detta var definitivt ett bra sätt att laga dem! Om man kokar dem lite al dente så syns ränderna.

Själv hade jag inte kommit på att rotselleri och blomkål passar till fisk, men med det smakrika brynta smöret och kaprisen blev det verkligen perfekt.


Stekt abborre med rotsellericrème, 4 port

600 g abborrfilé
1 1/2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk smör
Betor:
400 g polkabetor
1 msk konc flädersaft
1 msk rapsolja
1/2 citron, pressad saft
1/2 tsk salt
Sellericrème:
600 g rotselleri (eller hälften mjölig potatis, hälften selleri)
4 dl mjölk (3 %)
2 msk crème fraiche
1 tsk salt
Smör:
50 g smör
1/2 gul lök
2 msk kapris
1 citron, rivet skal
1 msk hackad gräslök eller hack av det gröna från purjolöken
2 krm salt
Blomkål:
250 g blomkål
1 msk rapsolja
1/2 tsk salt
Smörgåskrasse till garnering

1. Betor: Koka betorna mjuka i vatten i en kastrull. Skala och skär dem i klyftor. Blanda flädersaft, olja, citronsaft och salt. Häll marinaden över betorna och låt stå till servering.

2. Selleri: Skala och skär sellerin i små bitar. Koka dem i mjölken tills de blir mjuka. Häll av mjölken och mixa sellerin med crème fraiche till en slät crème. Smaka av med salt.

3. Smör: Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta hasselnötter. Häll det genom ett kaffefilter. Skala och finhacka löken. Blanda smöret med lök, kapris, citronskal, gräslök och salt.

4. Blomkål: Ansa och bryt blomkålen i buketter. Skär dem i cm-tjocka skivor. Stek skivorna i olja tills de blir mjuka, ca 4 min på varje sida. Krydda med salt.

5. Fisk: Krydda mjölet med salt och vänd fisken i mjölet. Stek den gyllenbrun i olja ca 3 min på varje sida. Tillsätt smöret mot slutet av stekningen och ös fisken med stekfettet så att den får en krispig yta. Låt fisken rinna av på hushållspapper.

6. Servera den nystekta fisken med sellericrème, marinerade betor, blomkål och brynt smör. Garnera med krasse.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Det låter sannerligen underbart gott! Sellericrème skulle jag vilja prova... mums!
Ha det fint,
Charlotta

Nässelblom och choklad sa...

Även jag lade märket till det receptet, speciellt sellericrèmen. Den ska jag pröva. Men jag gissar att hela rätten komplett som den är också smakar gott - precis som du skriver...

Fröken Dill sa...

Madame C; rotselleri är en helt underbar råvara!
Nässelblom och choklad; kul att du noterade samma recept! Allt var jättegott ihop, men jag är säker på att delarna fungerar fint för sig också. Brynt smör, citron och kapris till stekt vitfisk överhuvudtaget, sellericrèmen till en kötträtt och betorna kan säkert passa till lite allt möjligt och detsamma gäller den goda brynta blomkålen.
Tror fröken Dill

KarinW sa...

Sellericreme låter fantastiskt gott, skalade precis en som är i ugnen med andra rotsaker. Ska tigga lite abborre av "svärisarna" som har frysboxen full av fina fileér. Varför följer inte jag med och lägger nät nån gång?
Ha en trevlig helg!

Fröken Dill sa...

Hemfiskade abborrar - HÄRLIGT!