tisdag 1 mars 2011

Tid för tex-mex

Tex-mex är aldrig fel. Vid tidsbrist fungerar halvfabrikat som tortillabröd från påse och sås på burk, men om tillfälle ges rekommenderar jag hemlagad tex-mex. Inspirerade av Jens Linders DN-reportage "Taquiza är tacos på riktigt" lagade vi en svindlande god middag!

Jag är så stolt över att majstortillabröden blev så lyckade. Har försökt baka sådana tidigare, men aldrig fått till det. Knepet är att man måste använda rätt sorts majsmjöl. Jag hittade "masa harina"-mjöl i en välsorterad mataffär. Med lagom inblandning av vetemjöl, salt och vatten gav detta (efter lite träning) fina platta bröd. Proportionerna i Jens Linders recept fungerade inte med just det mjöl jag köpt, men det gick bra att experimentra sig fram till rätt blandning av mjöl och vatten. Att kavla riktigt tunt mellan två skikt av plastfolie är också ett bra tips. Bröden får härlig majssmak och doftar nästan lite åt mentol-hållet (vilket konstigt nog är mycket godare än det låter.)

Följande åt vi till bröden:
Lisas Förare Winblads texmexkryddade kött (vi använde strimlad lövbiff)
Refried beans
Räkor i vitlökssås
Romansallad och riven cheddarost
Guacamole (som i New York): Mortla mogen avocado med finhackad serranochili, färsk koriander, riven vitlök, salt peppar och saft från lime, + ev lite finhackad tomat
Tomatsalsa: hackad tomat, finhackad gul lök, riven vitlök, saft från citron, salt, peppar och färsk koriander

J lagade också en tokstark habanerosalsa. Ångorna från den rostade habaneron fick oss att hosta och nysa säkert en timme efter tillagningen.

8 kommentarer:

Maria @ Matporr sa...

Vi gjorde precis samma sak i fredags! :D

Hade turen att hitta masa harina, och när vi jämförde med de bröd vi gjorde på vanligt majsmjöl var det som att jämföra siden med denim - vad bra det blev!

Sen gjorde vi pulled pork istället, och även en tomat- och mangosalsa. Mmmmm..

Fröken Dill sa...

Kul!!!!
Hemlagad texmex har verkligen lyfts till nya höjder med upptäckten av masa harina. Jag tror att mitt mjöl kommer att bli välanvänt framöver.
Tomat och mangosalsa låter underbart. Måste testas!
Hälsar fröken Dill

Jimmie sa...

Härlig blogg med mycket snygga bilder.

Fröken Dill sa...

Tack snälla Jimmie!

Hälsar fröken Dill

Remsan sa...

Oj vilken tex mex middag! Gud så gott!

Karin / bevemyrs blogg sa...

Tänk att ett inlägg om texmex kan få snålvattnet att rinna så här?;)

Fröken Dill sa...

Remsan; jag tycker nästan alltid att tex-mex är gott, men detta var någonting alldeles extra!
Karin; härligt att det finns fler möjligheter än man tror på tex-mex-fronten! Mitt nästa projekt får bli att få till lika goda hemlagade nacho-chips som de serverar på Texas Longhorn. Tunna, spröda, majssmakande mmmm...
Planerar Dillen

Anonym sa...

Var hittade du Masa harina mjölet?