fredag 25 mars 2011

Fläskfilé som hos farmor - My grandmother´s pork tenderloin


Min farmor brukade ofta bjuda på en enkel och genial fläskfilérätt. Genom lite experiment tror jag mig ha kommit fram till ett recept på något liknande.

Farmors svampgratinerade fläskfilé, 4 port
600 g fläskfilé (jag köper svensk, helst ekologisk)
10 champinjoner
200 g blandsvamp (från frysen så här års)
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk konc kalvfond
4 msk idealmjöl
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
smör
3 dl riven lagrad ost

Putsa fläskfilén, skiva och bryn i smöret. salta och peppra. Skiva svampen. Fräs i smör, späd med grädde och mjölk. Häll i kalvfond. Vispa ner mjölet och red till lagom konsistens. Smaksätt med soya, salt och peppar. Smörj en ugnsform. Bottna med fläskfilé, fördela svampstuvning över och toppa med ost. Gratinera i 225 graders ugn, ca 20 minuter. Passa så att fläskfilén inte blir överlagad. Servera med ris och grönsallad.

Hos farmor fick vi min syster och jag dela på en 33 cl läsk, fruktsoda eller sockerdricka. Glasflaskan ställdes i ett specialanpassat flaskunderlägg av plast, med genombrutet spetsmönster, i pastellfärg. Önskar att jag hade kvar några sådana. De var egentligen rätt fula, men ändå fina på något vis. Om det blev läsk över (!) fanns speciella plastlock att försluta flaskan med.


English version:

My grandmother Berit often used to serve a simple but very tasty dish with pork tenderloin and mushrooms. Through some experiments I think I can cook something similar.

My grandmother Berit´s gratin with pork tenderloin, 4 servings
600 g pork tenderloin
10 mushrooms
200 g wild mushrooms (chanterelles for exemple, from the freezer, this time of the year)
3 dl cream
2 dl milk
2 tsk konc meat stock
4 msk flour
1 tsk chinese soy
salt and pepper
butter
3 dl grated cheese

Trim the meat and cut it into 1 cm slices. Fry in butter at high temperature until brown. Slice the mushrooms. Fry in butter. Add cream, milk and conc stock. Whisk in the flour. Season with soy, salt and pepper. Grease an baking dish. Add the pork loin and the mushroom stew. Put the cheese on top. Bake in 225 degrees C in about 20 minutes. Serve with rice and green salad.

When we were children, my sister and I always used to split a bottle of 33 cl (11 fl oz) soda to this dish.

2 kommentarer:

Anna B sa...

Mmm, det där med 33 cl läsk, så hade vi det också hos farmor. Tror manb uppskattade det mer just för att det var så sällsynt festligt. Pommac och en sorts citronläsk från Falcon med snygg etikett

Fröken Dill sa...

Pommac var en storfavorit också för mig. Verkar ändå lite smartare med att dela en 33 cl jämfört med de jätteläskflaskor som finns nu. Och godiset som köptes bit för bit istället för 39 kr/kg...
Minns fröken Dill