tisdag 9 september 2008

Svampsoppa och kycklingsallad



Igår var det uschligt väder ute men en deckare på TV. J och jag fixade lite god mat, kröp upp i soffan och tittade på Hercule Poirot.

Värmande svampsoppa (recept från J:s mamma, lite omarbetat av mig)

1/2 l blandsvamp, mest trattkantareller
1 klick smör
6 dl kycklingbuljong (fond + vatten)
1 msk idealmjöl
Några matskedar tomatpuré
En liten bit gorgonzola (enl orginalreceptet skulle det vara Roquefortost)
2 dl grädde
Salt, peppar, hackad persilja

Fräs svampen i smör. Häll på buljongen och mjölet utrört i lite vatten. Koka ca 10 minuter. Häll i grädde och smält i gorgonzolan. Koka en liten stund till. Smaksätt med tomatpuré, salt och peppar. Strö till sist över persiljan.

Väldigt god kycklingsallad

Kycklingrester i tärningar (t ex från lergrytekyckling)
Tärnad grön paprika
Tärnad gurka
Tärnad tomat (gärna med kärnhusen borttagna så blir det inte så blött)
Tärnad avocado
Mildare lök, t ex salladslök eller sharlottenlök, hackad
Dressing: Lika delar hemlagad majonäs och gräddfil kryddas med curry (blanda gärna stark och vanlig), italiensk salladskrydda, vitlök, salt och peppar.
Blanda kyckling och grönsaker med dressingen och servera på blad av grönsallad.


Inga kommentarer: