torsdag 18 september 2008

Grönsakernas kung och drottning


Jag har två absoluta grönsaksfavoriter. Färska majskolvar och kronärtskocka.

Kolvarna ska vara nyplockade när man äter dem. När de plockas börjar sockret i majsen förvandlas till stärkelse och den goda smaken försämras. Självplock är alltså att föredra. Om man är hänvisad till en butik är det bättre att köpa frysta. Självplockade majskolvar går bra att frysa som de är, men det bör göras så snart som möjligt efter plockningen. Jag kokar färska majskolvar ca 6 minuter och äter med smör, salt och nymald svartpeppar.

Häromdagen åt vi lyxiga svenska kronärtskockor. De är inte lika stora som de importerade, men vilken delikatess! Jag kokar kronärtskockorna tills bladen lossnar när man drar i dem (beror på hur färska och hur stora de är 20-40 min ca). Bladen plockas av ett efter ett, doppas i pressad citron, smör och salt och sedan är det bara att njuta. Till sist får man kvar det bästa - den härliga, matiga botten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Imponerande bilder, du måste ha tillgång till en fantastisk fotograf?

/J