Sedan jag letade fram den ur köksskåpens mökra, hemliga inre har jag blivit lite ny-förtjust i min gamla lergryta. Den är suverän på att laga saftig kyckling. Det gäller bara att komma ihåg att blötlägga grytan en stund innan den ska användas.
Ett annat bra tips för att få en god kyckling är att marinera den i torr cider ("riktig" cider från systembolaget, gärna en fransk smakrik variant). Fågeln bör ligga i cider något dygn och det är bra att skära skåror i skinnet så att smaken kommer åt. Den färdigmarinerade kycklingen fylls med bitar av äpple och gul lök och penslas med en blandning av olja, soya, senapspulver, citronpeppar, timjan, paprika, salt och peppar. Marinaden hälls i botten på lergrytan. När kycklingen är färdig efter ca 1 timme på 200 grader hälls vätskan i en kastrull, kokas upp och smakas av med kycklingfond. Jag brukar reda med lite idealmjöl för att få tjockare konsistens. En klick smör, eller lite grädde är säkert också gott i såsen. Kycklingen serveras till ris, eller varför inte en enkel quinoasallad med kokt quinoa, hackad rödlök, gurka och tomat och lite vinägrättsås.
Ett annat bra tips för att få en god kyckling är att marinera den i torr cider ("riktig" cider från systembolaget, gärna en fransk smakrik variant). Fågeln bör ligga i cider något dygn och det är bra att skära skåror i skinnet så att smaken kommer åt. Den färdigmarinerade kycklingen fylls med bitar av äpple och gul lök och penslas med en blandning av olja, soya, senapspulver, citronpeppar, timjan, paprika, salt och peppar. Marinaden hälls i botten på lergrytan. När kycklingen är färdig efter ca 1 timme på 200 grader hälls vätskan i en kastrull, kokas upp och smakas av med kycklingfond. Jag brukar reda med lite idealmjöl för att få tjockare konsistens. En klick smör, eller lite grädde är säkert också gott i såsen. Kycklingen serveras till ris, eller varför inte en enkel quinoasallad med kokt quinoa, hackad rödlök, gurka och tomat och lite vinägrättsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar