Det är dags att damma av den gamla lergrytan, årets julklapp någon gång på 80-talet, med det aptitretande namnet (?) "Schlemmer-tofp".
Trots att denna kökspryl inte är känns helt up-to-date fungerar den faktiskt väldigt bra för att steka kyckling så att den blir härligt saftig.
Lägg lergrytan i blöt några timmar innan du ska använda den.
Mortla rosmarin, timjan, några vitlöksklyftor, salt och peppar till en smet. Gnid in kycklingen med denna och stoppa in en del under skinnet. Pensla fågeln med lika delar olivolja, soya och sherry och krydda med ingefära. Skär upp valfria rotsaker i bitar, t ex potatis, morötter, palsternacka och rödlök i klyftor. Fyll kycklingen med rotsakerna och persiljekvistar. Lägg resten av rotsakerna runt om fågeln i lergrytan. Ställ in grytan i kall ugn som ställs på 200 grader. Tillagningen tar en dryg timme. Enklast är att ta ut grytan och provskära i kycklingen för att se om den är klar.
Servera med ris och en grönsallad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar