lördag 2 mars 2019

Sushi heaven


Min nya passion för "crispy chicken sushi roll" har nu gått in i en ny fas. En dag var kycklingen i den färdigköpta rätten inte helt optimalt god. Ni vet, inte gammal eller så, bara inte den goda kycklingkvalitet jag vill ha. Då bestämde jag mig för att ge mig på företaget att göra min egen. Premiär var igår kväll när vi bytte vi ut den numera nästan traditionella fredagspizzan mot sushi-frenzy.

På menyn stod: crispy chicken roll, sashimi på rå salmalax och pilgrimsmussla samt dito lättrökta, sushi med forellrom och med krabbröra, färdigköpt algsallad och bläckfisksallad samt, efter tips från Charlotta på Matrepubliken, en ljuvlig sallad med avokado, röd grapefrukt, salladslök, färsk koriander och furikake.

Den hemmagjorda crispy chicken sushi roll blev helt magisk. Kanske inte lika vacker som originalet, men upplevelsen av det ljumna salt-syrliga riset mot den krispiga nyfriterade saftiga kyckling slog det mesta. Glöm inte srirachamajonnäs och att toppa med rostad lök!


Sushiris (kolla på förpackningen om ditt ris ska kokas på annat sätt)

4 dl sushiris
4 dl vatten
1 dl risvinäger
1 msk mirinvin
1/2 dl socker
2 tsk salt

Skölj riset i kallt vatten. Blötlägg i ca 30 minuter. Sila bort blötläggningsvattnet. Lägg i en kastrull med 4 dl vatten. Koka upp, sänk värmen och skjud i 10 minuter med lock. Stäng av värmen och låt riset gå färdigt på eftervärmen, ca 20 minuter.

Blanda vinäger, mirin, socker och salt i en kastrull. Värm sakta under omrörning tills sockret smält. Häll det nykokta, varma riset i en lågkantad form. Fördela vinägerblandningen över riset och blanda.


Srirachamajonnäs, åt det japanska hållet

1 äggula
1 tsk japansk senap i pulverform (eller dijonsenap)
1 dl smakneutral rapsolja
lite risvinäger
salt och peppar
ca 1 msk srirachasås (sorten med tuppen på flaskan är godast)

Blanda äggula och senap. Se till att blandningen håller samma temperatur som oljan. Under kraftig vispning, blada långsamt i oljan, först droppvis. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Kanske behövs lite vatten för att få rätt konsistens? Tillsätt srirachasås till lagom styrka.


Crispy chicken sushi roll, 4 rullar

1 kycklingfilé av god kvalitet, t ex ekologisk
salt och svartpeppar
1 ägg (eller äggvitan från majonnäsen ovan)
1 dl vetemjöl
1 dl pankoströbröd
smakneutral rapsolja att fritera i
ca 5-6 dl färdigkokt sushiris
4 ark sushi nori

till servering: 1 liten paprika i små tärningar, färsk koriander, rostad lök, japansk soja, wasabi, srirachamajonnäs

Skär kycklingfilén på längden i bitar som är ca 2 cm tjocka och breda. Salta och peppra. Doppa först i mjöl, sedan uppvispat ägg och sist rejält med panko.

Bred ut noriarken på plastfolie. Bred på sushiris, men lämna kanterna uppe och nere så att du kan "stänga rullen".

Fritera kycklingen i 170 graders olja tills den är precis färdig.

Kör nori med ris ca 20 sekunder i mikrovågsugnen. Lägg på den friterade kycklingen och rulla med hjälp av plastfolien och en bambumatta. Kläm lite på rullen och skiva upp i bitar.

Servera genast med tillbehören.


Inga kommentarer: