fredag 22 mars 2019

Överraska med supergoda ostbollar!


Pau de queijo, brasilianska ostbollar, är verkligen beroendeframkallande. Frasiga utanpå, underbart mjuksega inuti och med god smak av osten. Helt enkelt ett perfekt tillbehör till kvälldrinken! Och inte blir det sämre av att de är väldigt snabba och enkla att göra. Numera bakar jag mina ostbollar i en sån här silikonform, men det går också bra att använda en minimuffinsform eller minimuffinsformar av papper.

Den enda lite ovanliga ingrediensen, tapiocamjöl, brukar finnas att köpa för en billig peng i de flesta asiatbutiker.

Pau de queijo, 24-30 st

1 ägg, rumstempererat
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl mjölk, varm
3 1/2 dl tapiocamjöl
1 dl riven parmesanost
1 tsk salt

Vispa samman ingredienserna till en slät smet.

Smörj en minimuffinsform, alternativt använd minimuffinsformar eller silikonformar. 

Häll smeten i formarna.

Baka i 175 graders ugn i 20 minuter tills bollarna blir fluffiga och gyllene.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vad kul, de här bollarna visste jag inte om att de fanns. Funderar på om man kan byta parmesanen till någon grönmögelost eller kanske hacka i jalapeno. Får testa att göra originalet och sedan ev utveckla med andra smaker. Har du 2 formar eller gör du bollarna i omgångar? Man vill väl äta dem nygjorda.

Tack!
Eva

Fröken Dill sa...

Jag har bara testat med parmesan och västerbottenost, men läst att det går bra med fetaost och allt möjligt annat. Jalapeno lät toppen. Måste absolut testas! Jag brukar grädda bollarna i 2 omgångar, men den nya silikonformen är så bra att det nog blir till att bege sig till "grabbaffären" Kitchen lab igen och köpa ytterligare en form.

Massa glad lördag önskar Jenny

Anonym sa...

Tog en långpromenad till "grabbaffären" och köpte en 15-bolls form och en 24-bollars som är mindre. Tänkte att det kanske blir bra med lite mindre bollar också.

Jo den här vårlördagen är både glad och ljuvlig!
Hälsar,
Eva

Tobias sa...

Verkligen superbra recept. Jag kan också tipsa om att köpa färdiga mixar online som man enkelt blandar med olja, ägg, ost och vatten. Finns exempelvis på cassava.se. Precis som Jenny nämnde tycker jag det är jättekul att testa med olika typer av ostar! :D
Hälsningar Tobias