måndag 11 mars 2019

Egna tomattortellinis med basilika- och mozzarellafyllning


Det är lite pyssligt att göra sina egna tortellinis, men oj vad fina och goda de blir! Bästa sättet att lära sig vika till dem är att titta på någon tutorial på Youtube.

Extra kul att man kan smaksätta pastadegen också. Jag längtar efter capresesallad med färska tomater, mozzarella och basilika, men tomaterna man kan köpa den här säsongen är inte roliga så jag tolkade den goda salladen lite fritt i tortelliniform istället.

Härliga smaker som passar ihop och snyggt att man skär i en röd tortellini och upptäcker ett läckert grönt innehåll.


Tomattortellinis med basilika- och mozzarellafyllning, 4 port

2 ägg
2 msk tomatpuré
250-300 g vetemjöl, helts Tipo 00-mjöl
1 nypa salt

fyllning:
1 kruka basilika
1/2 dl pinjenötter
1/2 dl riven parmesanost
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och nymald svartpeppar
1 boll mozzarella

till servering: babyspenat, smält smör, riven parmesanost


Mixa äggen med tomatpuré och salt. Häll mjölet på ett bakbord och gör en grop i mitten. Häll äggsmeten i gropen. Arbeta succesivt ihop degen. Kanske behövs mer mjöl, kanske lite vatten? Det ska bli en mycket fast deg. Plasta och låt degen vila i rumstemperatur i en timme.

Mixa ingredienserna till fyllningen. Smaka av med salt och peppar.

Dela upp degen i lagom bitar att köra i pastamaskinen. Kör från 1:an stegvis till 7:an. Mjöla degen mellan varven om den känns klibbig. Använd en sporre och ta ut kvadrater, ca 6x6 cm. Spritsa lite fyllning i mitten på varje kvadrat. Vik på diagonalen. Ta upp i handen. För ihop de två spetsarna till en liten "mössa" och vik den kvarvarande spetsen lite utåt. (Kolla på Youtube hur man gör, jättesvårt att förklara). Lägg de färdigformade skapelserna på ett lätt mjölat underlag.

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Släng i tortellinis och koka 2-3 minuter. Häll i ett durkslag.

Servera genast med babyspenat, smält smör och riven parmesan.

Inga kommentarer: