fredag 15 mars 2019

Marockansk fisk med ångad couscous


Äntligen har jag testat att ånga couscous. Jag kan verkligen rekommendera detta tillagningssätt. Det är lätt att göra i en vanlig billig bambuångkokare som man lägger ett stycke tyg i. Jag använde en halv uttjänt kökshandduk. Couscous tillagad på detta sätt blir fantastisk stunsig med prefekt konsistens.

Till couscousen gjorde vi en marockansk fiskrätt som verkligen blev överraskande lyckad. Ett väldigt bra sätt att tillaga lite snäll fiskfilé som t ex kolja.


Marockansk fisk med ångad couscous, 4 port

5 dl couscous
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
30 g smält smör

500 g koljafilé
salt och svartpeppar
vetemjöl att vända fisken i
smakneutral rapsolja att steka i
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 burkar konserverad tomat
1 tsk färsk timjan
1/2 kruka färsk persilja
1 1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprika
1/4 tsk chiliflakes
salt
1 buljongtärning
en nypa saffran
1 handfull färska basilikablad

Häll couscousen i en bunke. Blanda en dryg deciliter vatten med salt och sprinkla över couscousen. Rör om med händerna, arbeta bort klumpar tills allt vatten absorberats. Sprinkla över oljan och arbeta in den.

Häll couscousen i en tygklädd bambuångkokare. Sätt på locket och ställ i en stekpanna med kokande vatten som inte ska vara högre än nivån där couscousen ligger. Ånga 20 minuter. Glöm inte att fylla på vatten så att det inte kokar torrt.

Sprinkla över ytterligare en deciliter vatten och det smälta smöret. Arbeta in jämnt i couscousen. Ånga ytterligare 20 minuter utan lock.

Salta och peppra fisken och vänd den i vetemjöl.

Stek hastigt på ganska hög värme så att fiskytorna får färg. Lägg fisken åt sidan.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs en stund i olja utan att det tar färg.

Häll på konserverad tomat. Lägg i buljongtärningar. Mortla saffran, spiskummin, paprika och chiliflakes och tillsätt. Hack persilja och timjan fint och tillsätt. Skjud långsamt ca 30 minuter. Smaka av med salt.

Tillsätt fisken och låt den gå klart i tomatsåsen.

Sprinkla över basilikablad och servera till couscous.Inga kommentarer: