J och jag firade en väldigt mysig nyårskväll, men det var faktiskt tur att vi inte hade några gäster, eftersom delar av middagen blev rejält misslyckade. Själva kunde vi ju skratta åt det och ta fram något alternativt ur kylen, men gäster som plågar i sig mat och med ansträngd min artigt påstår att "det är jättegott", hade inte varit särskilt kul.
Jag tänker att man SKA utmana sig själv när det gäller matlagning och då blir det oundvikligen fel ibland. Fel som man kan lära sig av. Därför har jag de senaste dagarna, parallellt med att vi mumsat hembakade pizzor, pyttipannor, omeletter och annat rustikt på kylskåpets goda rester, tagit revansch och återlagat de misslyckade rätterna och verkligen utrett hur det ska göras för att bli bra.
Så här såg vår nyårsmeny ut:
- Hummerhalva med brynt smöremulsion
- Carpaccio på pilgrimsmussla
- Tournedos med murkelsås och smördegsbakelse med potatis och jordärtskocka
- Hallonmousse i lakritschokladskal med lakritskaramell
Vår fina svenska hummer från västkusten var ju redan färdig och behövde bara delas. Skölden uppåt och stjärten utplattad. Ett bestämt snitt med stor och vass kniv med början ca 3 cm bakom huvudet och hela vägen bakåt. Sedan dela huvudet. (Hemskt vad barbariskt det låter när man skriver om det...).
Brynt smöremulsion har jag aldrig gjort, men det visade sig gå fint att göra som en hemvispad majonnäs med en del av oljan utbytt mot brynt smör och smaksätta såsen med pressad citron. Antagligen hade det gått bra att byta ut all olja mot brynt smör, men jag fegade ur eftersom vi inte hade fler ägg och tycker faktiskt att resultatet smakade alldeles tillräckligt underbart nötsmörigt.
Brynt smöremulsion
1 äggula
2 tsk dijonsenap
3/4 dl smakneutral olja
3/4 dl brynt avsvalnat smör (hetta upp långsamt i kastrull tills bruna flagor uppstår och det doftar nötigt och gott, använd enbart den klara delen, ej flagorna eller det grumliga)
salt och vitpeppar
pressad citron
Lägg äggula och senap i en hög smal vispbunke. Låt stå framme någon halvtimme så att de får rumstemperatur. Vispa samman, helst med elvisp. Tillsätt först oljan långsamt, i början droppvis under kraftig vispning. Fortsätt med det brynta smöret. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
Carpaccio på pilgrimsmussla
2 färska pilgrimsmusslor per person
smör
fin olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
skal och saft av citron
småbladsallad
Hetta upp en järnstekpanna på hög värme. Tillsätt smöret och stek musslorna mycket hastigt som att de får fin färg på ytan, men förblir råa inuti. Låt svalna på en skärbräda. Skär i tunna skivor med en vass kniv. Fördela ut skivorna platt på tallrikar. Dekorera runt dem med småblad. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Riv över lite citronskal och droppa på saft av citron.
Huvudrättens tournedos beredde inga problem. Fin oxfilé i tournedosbitar. Ta fram köttet i tid, låt temperera. Salt och nymald svartpeppar runt om. Het järnstekpanna med smör. Först bryna på hög värme till fin färg runt om, sedan sänka temperaturen och låta gå färdigt till medium rare (ca 52 graders innertemperatur).
Svampsåsen, baserad på toppmurklor, som jag råkade ha i frysen, blev också lyckad.
Murkelsås, 4 port
150 g toppmurklor (finns frysta för svindyra pengar på Picard)
1 schalottenlök
smör att steka i
1 dl vitt oekat vin, vi tog nyårschampagnen
2 dl kalvfond (vi hade kokt egen, annars koncentrat + vatten)
2 dl grädde
salt och nymald vitpeppar
ev lite pressad citron
Skala och hacka löken fint. Tina och hacka murklorna. Fräs lök och svamp i smör på medelvärme i några minuter. Slå på vinet och låt det koka in något. Häll på grädde och fond och låt koka till lagom simmig konsistens, ca 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev lite pressad citron.
Men... så var det den goda lyxiga potatisbakelsen med smördeg baserad på riktigt smör, specialköpt från Picard, eftersom de har riktigt smör, inte margarin i sin deg. Bakelsen såg lite konstig ut när den kom ut från ugnen. Smördegen hade inte alls betett sig som den borde. Smaken blev en chock - söt, vidrig kakdeg. Jag hade råkat införskaffa fel deg och våra kunskaper i konditrorfranska var för bristfälliga för att vi skulle upptäcka misstaget hemma på köksbänken. Bakelserna fick gå i komposten och vi åt vårt kött med sallad. Trist, men i efterhand har jag gjort om bedriften som den borde gjorts och det blev verkligen otroligt gott. Detta är faktiskt en rätt som fungerar fint att servera som den är, med god sås, även utan någon köttbit. Kanske kan man då även ta med lite smörstekt svamp i bakelserna.
Smördegsbakelser med potatis och jordärtskocka, 4 port
4 plattor smördeg eller motsvarande mängd hemgjord
1 äggula uppvispad med 1 msk vatten till pensling
2 schalottenlökar
2 normalstora potatisar, eller 4 små, gärna extra god sort typ mandelpotatis
2 jordärtskockor
smör att steka i
1/2 dl vitt oekat vin
1 dl grädde
färsk timjan
salt och nymald svartpeppar
Skala och finhacka schalottenlöken. Skala potatisarna och skär i ca centimeterstora kuber. Fräs lök och potatiskuber i smör. Häll på vin, grädde och ev lite vatten så att det täcker. Låt koka tills potatisen blir mjuk men fortfarande har lite spänst kvar. Såsen ska helst koka in rejält under tiden.
Skala jordärtskockorna och tärna mycket fint. Fräs under lång tid i smör i en stekpanna. Bitarna ska bli gyllene och knapriga. Blanda jordärtskockstärningarna i potatisstuvningen. Smaka av med salt, peppar och timjan.
Tina smördegen något om den är fryst. Kavla ut så att du kan ta ut rundlar lagom för bakelserna. Skär snitt i de rundlar som ska bli lock. Lägg fyllning i mitten på bottenrundlarna. Pensla kanten med uppvispat ägg. Täck med locken. Nagga i kanten för att stänga bakelsen. Pensla med uppvispat ägg.
Sätt in i 250 graders ugn och grädda i 5 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen något och grädda vidare i 5-10 minuter tills bakelserna fått fin färg. Servera genast!
Till en annan fin fest, i och för sig för länge sedan, hade jag gjort chokladmousse i eleganta skal av choklad. Som jag mindes det var det enklare än det såg ut och nu var planen att fylla liknande lakritsströsslade chokladskal med hallonmousse och toppa med en dekor av lakritskaramell. Det fanns bara ett problem - brist på overheadplast - denna utrotningshotade produkt! Förr hade jag några nostalgiska ark sparade i ett skåp, men i och med flytt rensades sådant ut. Bra Dill reder sig själv, tänkte jag, det går lika bra med bakplåtspapper. Jag kan nu meddela att det inte går lika bra med bakplåtspapper! Det är alldeles för sladdrigt, så om du ska göra chokladskal rekommenderar jag att gå man ur huse, leta upp äldre släktingar som kan ha ett eller annat OH-plastblad undangömt som du kan köpa för ohemula pengar. (J hade lite gamla skolpapper kvar, och däribland en redovisning på den eftertraktade plasten...) En annan lärdom efter nyårsaftonens gravt havererade desserter är att vänta tills konsistensen blir precis den rätta. Det gäller både smält choklad och mousse.
Hallonmousse med lakritschokladskal med lakritskaramell, 4 port
Lakritskaramell:
1/2 dl socker
4 mortlade turkiska peppargodisar
Skal:
50 g choklad, helst chokladpellets
4 krossade eller mortlade turkiska peppargodisar
Mousse:
2,5 dl hallon
1/2 dl socker
1/2 msk gelatinpulver
1 1/2 dl vispgrädde
Börja med karamelldekorationen. Smöra ett bakplåtspapper lätt. Ta fram en ren järnstekpanna. Häll i socker och lakritskross och smält på hög värme. Rör med en sked och passa noga så att det inte bränns. Ta upp den smälta massan med skeden och låt rinna av i form av dekorationer på bakplåtspappret. För att sedan diska pannan är det bäst att fylla den med varmt vatten, sätta på plattan och låta det smälta sockret lösa sig under kokning.
Rör hallonen med sockret tills alla kristaller smält. Pressa genom en finmaskig sil. Vispa grädden hårt. Sista momentet är smart att göra när chokladskalen börjar bli färdiga.
För skalen behövs 4 utskicksformar (vi använde formar som rymde ca 3/4 dl). Klipp remsor av overheadplast som passar inuti formarna. Ställ formarna på de tallrikar de ska serveras på. Smält 2/3 av chokladen i micro. Passa så att det inte bränns. Rör ner den sista tredjedelen choklad i det smälta. (Om allt går som det ska tempereras chokladen nu, vilket ger blankare yta och ett mer värmetåligt skal.) Låt ev chokladen svalna något så att den inte är alltför rinnig. Rör ner lakritskrosset. Bred plastremsorna med choklad. När chokladen stelnat ytterligare något, pilla in remsorna i formarna med chokladsidan inåt.
Låt gelatinpulvret svälla i 2 msk vatten. Rör ner hallonsåsen lite i taget och blanda ordentligt under tiden. Vänd ner hallonpurén i grädden. Låt gärna moussen sätta sig något innan den fylls i chokladformarna. Ställ de fyllda formarna minst en timme i kylskåpet. När formarna ska lossas går det lätt om man torkar utsidan med en kökshandduk fuktad med riktigt varmt vatten och sedan urvriden.
Dekorera mästerverken med lakritskaramell.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar