måndag 18 januari 2016

Beska blad som delikatess


För några veckor sedan fick vi långa, saftiga, krispiga catalogna-bladstjälkar i lådan från Årstiderna. De smakade precis som endive. Friskt, men ganska beskt.

Vi testade i sallad och i wok, men blev inte helt nöjda.

Supergoda snacks blev däremot samma bladstammar när de skars i lagom längder och dippades i en röra av lika delar crème fraiche och ädelost och sedan i hackade rostade valnötter som karamelliserats i en stekpanna med lite honung och sedan strötts med flingsalt. Beskt som matchas med salt är verkligen grejen! Om jag hade haft granatäpple hemma hade sådana frön passat fint till också...

Jag blev faktiskt så förtjust i mitt nya snacks att jag planerar att både köpa och odla endive framöver.

Odlingen av endive är lite intressant då man först odlar en grön salladsliknande växt under den varma säsongen. Denna är inte särskilt god, den skärs av till hösten och läggs på komposten medan man tar vara på pålroten som sätts med lite jord i en kruka och drivs upp inomhus, i mörker till de vitgula endivehuvudena. Riktiga vintergrönsaker, alltså!


Inga kommentarer: