tisdag 5 januari 2016

Vegetarisk enchilada


Jag älskar enchilada så mycket att jag till och med njuter av den absolut sorgliga fuskvariant man får på ställen som Taco Bar.

Det är något med det varma, krämiga, ostgratinerade, mexkryddade, chilistarka...

När man fått enchiladas på hjärnan är det svårt att ställa om till att vilja ha något annat till middag. Och på måndagar så är det köttfritt som gäller. Fast vegetarisk enchilada med bönor, kan det verkligen vara särskilt gott?

Jag var smått tveksam genom hela tillagningsprocessen. Vi använde ett recept ur senaste Elle Mat och Vin som ändrades en del under tiden som rätten blev till.

Resultatet blev verkligen häpnadsväckande gott.

Ett verkligt tips är att göra egna majstortillas. Det är inte särskilt svårt och de blir suveränt goda.

Det man absolut behöver vid tillverkning av majstortillas är masa harina-mjöl (ett särskilt majsmjöl som behandlats med kalk). Det kan inte ersättas. En tortillapress underlättar, men om man använder mitt knep att kavla tortillas mellan ark av plastfolie, blir det också bra. Jag blandar masa harina-mjölet med salt och vatten enligt receptet på mjölpaketet. Degen slås in i plastfolie och får vila någon halvtimme. Sedan rullar jag pingisbollsstora bollar. Lägger mellan två ark plastfolie, pressar i tortillapressen och kavlar ytterligare tunnare med en kavel.

Bröden gräddas på bägge sidor i en rejält het järnstekpanna och varmhålls sedan i aluminiumfolie med kökshanddukar runt.


Enchiladas med svarta bönor, 4 port

8 majstortillas
1 burk svarta bönor, sköljda
2 msk olivolja
1 röd paprika, grillad under ugnens grillelement, skalad och hackad, alt färdig grillad paprika på burk
2 stjälkar selleri, finhackade
1 grön chili (kärnor och hinnor borttagna, mycket finhackad)
1/2 dl urkärnade svarta oliver, hackade
200 g riven lagrad ost, med bra smältegenskaper, riven
salt och peppar

tomatsås:
2 msk olivolja
2 gula lökar (hackade)
2 vitlöksklyftor (finhackade)
1 tsk hel spiskummin
5 dl passerade tomater
1 msk rödvinsvinäger
lite koncentrerad grönsaksfond (jag tog hemkokt buljong)
salt och svartpeppar
oregano

tomatsalsa:
3 tomater (mycket fintärnade)
1/2 rödlök (mycket finhackad)
1 kruka färsk koriander
1 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
salt och svartpeppar

guacamole:
2 avokado
1/2 rödlök (mycket finhackad)
saften från 1 lime
1 vitlöksklyfta, finriven
salt och peppar
grön tabasco

Till servering: gräddfil

Börja med tomatsåsen. Rosta spiskummin i en tjockbottnad kastrull tills den får lite färg och börjar dofta. Tippa över i en mortel och mortla. Fräs vitlök, lök och spiskummin i oljan  tills löken är mjuk. Tillsätt de passerade tomaterna, fondkoncentratet och rödvinsvinägern. Koka upp och låt koka långsamt minst 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano. Låt svalna något.

Fräs paprikahack och selleri i olja i en kastrull. Tag kastrullen från värmen, tillsätt bönorna, oliver, 3/4 av chilihacket, 1 dl av tomatsåsen och hälften av osten.

Smörj en ugnsform lätt med olivolja. Täck formens botten med ett lager tomatsås.

Doppa tortillabröden i tomatsås, fyll med bönröra, rulla ihop och lägg rullarna intill varandra i formen. Häll över resten av tomatsåsen och smula över osten. Krydda ytan med extra svartpeppar och oregano.

Gratinera i 200 graders ugn, ca 15 minuter.

Tomatsalsa: Blanda hackade tomater, lök, resterande chili, finklippt koriander, olivolja och vinäger i en skål, smaka av med salt och peppar.

Guacamole: Mosa avokadon med en gaffel. Pressa i limejuicen. Tillsätt rödlök, riven vitlök och smaka av med salt, peppar och gärna grön tabasco.

Servera enchiladan med tomatsalsa och guacamole samt gräddfil.


Uppdaterat - Tips från Facebookgruppen "Fegovego":
hackade valnötter, valnötsfärs, stjälkselleri, oumph, knaperstekt halloumi, krossade nachos, salladslök, rostade solrosfrön, hackad minimajs, pumpafrön


3 kommentarer:

Kim sa...

Samma här! Ruskigt svag för enchiladas!

Anonym sa...

Tack för ett bra recept, smakade fantastiskt gott!!

Fröken Dill sa...

Vad kuul att ni gillade enchiladas, denna underbara rätt, i allmänhet (dräggel, dräggel, ge mig några NU) och min vegovariant i synnerhet. Jag har nu dessutom fått en hel del facebook-tips på hur man gör konsistensen ytterligare lite mer spännande. Återkommer när jag testat!