onsdag 27 januari 2016

Äntligen - egenlagad indisk mat


Jag köpte en jättelik indisk kokbok med över 1000 recept i julklapp till J. Intentionen var att 2016 skulle bli året då vi lärde oss laga indisk mat på riktigt.

Tills för några dagar sedan hade det inte hänt så mycket mer än att vår iller Vintra lekt väldigt mycket i tygpåsen som boken kom i och att vi skrattat oss intill magont åt författarens namn - "Pushpesh Pant" låter ju helt galet! Perfekt, om man är lite låg behöver man bara tänka på namnet så börjar man skratta.

Ibland har vi kikat lite i boken och då omedelbart blivit så toksugna på indisk mat att vi rusat till vår lokala indiska restaurang, Gandhi och slagit till på någon kryddig rätt. (Notes to self: Godast just nu, om än lite väl stark, är Kungsräkor Karai och även om jag älskar sizlar är såsen man får till aningen tam.)

Men så äntligen härom veckan fick jag ändan ur vagnen och köpte paneer-ost i en asiatisk butik. Första rätten ut blev gamla vego-favoriten Palak Paneer, som jag tidigare lagat, men då med halloumi.

Kanske var den nya kokboken lite väl tegelstenig för vi lagade faktiskt mest enligt Gustavs recept på Jävligt Gott.


Palak paneer, 4 port

2 stora gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
4 cm färsk ingefära, riven
10 cocktailtomater (vi tog några som var på väg att bli soggiga), klyftade
2 msk tomatpuré
500 g bladspenat (vi hade en del kraftig färsk och resten tog vi fryst)
1 msk bruna senapsfrön (ska egentligen vara svarta, men sådana hade vi inte)
1,5 msk garam masala
2 kardemummakapslar
1 msk spiskummin (rosta i panna, mortla)
1 msk korianderfrö (rosta i panna, mortla)
2 tsk gurkmeja
1 röd chili, finhackad
2 msk smör
1 dl grädde
4-5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
400 g paneer + rejält med smakneutral olja att steka i
1 kruka färsk koriander
salt och peppar

Stek lök och vitlök i olja i en gryta på medelvärme tills löken får färg. Tillsätt ingefära, kryddor och tomatpuré. Fräs en stund till. Tillsätt lite vatten och låt puttra några minuter till.

Lägg i spenat och tomatklyftor. Lägg i buljongtärningen. Späd med vatten till lagom konsistens och koka ca 10 minuter.

Tärna paneeren. Fritera/stek i ganska mycket olja tills tärningarna är gyllenbruna och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.

Rör ner grädde och smör i grytan. Koka upp och smaka av med salt, peppar och ev lite pressad citron.

Hacka och strö över koriandern.

Servera gärna med kokt basmatiris, indiskt bröd, typ naan, chutney och tjock yoghurt eller raita.

Inga kommentarer: