tisdag 29 september 2015

Svamp, svampDen gångna helgen gick i svampplockningens tecken. En snabb egen svamprunda på landet på lördagen följdes av svamputflykt i Kråkhoppets fina skogar i Södermanland tillsammans med K och M på söndagen.

Härliga promenader, även om jag inte kan påstå att bytet blev gigantiskt. Trattkantarellerna verkar inte ha kommit igång ännu, eller så är det inget trattkantarellår i år. Även mitt idiotsäkra ställe med rödgul trumpetsvamp var tomt på godsaker.

Däremot hittades en hyfsad mängd fina gula kantareller, några ganska omaskätna exemplar av Karl Johan, en del taggsvamp som ju är en bra blandsvamp, någon enstaka exemplar av svart trumpetsvamp och blodriska. En fin stolt fjällskivling visade sig tyvärr vara alltför maskäten. Jag fyndade däremot ett gäng fina citrongula slemskivlingar. Det är en god svamp som är lätt att känna igen med sin stam vars nedre del skiftar tydligt i citrongult. Ett tips för att slippa klibb i svampkorgen är att rensa bort hattens slemskikt, som påminner om geléiga maneter, redan i skogen.

Har man egenplockad svamp är det inget problem med vad man ska äta. Jag stekte blandsvamp till helglunch med mycket smör, salt och vitpeppar. J lagade omelett.Hos M fick vi supergod, krämig, vitvinsstinn risotto med Karl Johan-svamp och gröna sojabönor.

2 kommentarer:

Alexandra sa...

Var ute igår och plockade och hittade massa trattisar, men en hel del var fortfarande lite i minsta laget så de får en veckas tidsfrist innan jag kommer tillbaka. Bor strax söder om Göteborg och ett par mil inåt landet så säsongen kanske är lite försenad. Hoppas de dyker upp hos dig snart :-)

Fröken Dill sa...

Härligt, att trattisar verkar vara på gång i alla fall någonstans i Sverige. Jag hoppas verkligen att de goda svamparna även är på gång där jag plockar. Det är ju den svampsort som brukar fylla upp vinterförråden som fryst eller torkad. Kan sätta guldkant på den tristaste vinterdag...