måndag 28 september 2015

Surfers i Stockholm

Drink med blodgrape, äpple och bourbon

Drink med chili, ingefära och mörk rom

Ångad kinesisk broccoli

Blommande bläckfisk

Heta sötpotatisnudlar

I somras besökte jag och min kompis K den väldigt trevliga krogen Surfers i Visby. Vi pimplade färgglada drinkar och avnjöt många olika kinesiska smårätter på stället som är en kombinerad färgglad surfbar och krog specialiserad på rätter från Sichuan-provinsen i Kina. Ett alldeles utmärkt koncept som inte blir sämre av att personalen är så glad och verkligt engagerad!

Sedan sommarens krogupplevelse har jag längtat efter att gå med J till systerkrogen som också heter Surfers och ligger på Regeringsgatan 88 i Stockholm.

I helgen blev det äntligen av.

Vi gick dit tidigt på kvällen, redan vid femtiden, eftersom stället är så populärt just nu. Smart av oss - vi fick ett bord i fönstret. Personalen var precis lika avspänt trevlig som i Visby.

Vi började med varsin drink. Min innehöll blodgrape, äpple och bourbon och var bland det godaste jag någonsin druckit. J var supernöjd med sin heta chilidrink med ingefära och mörk rom.

Vi hade svårt att välja rätter på menyn eftersom allt lät så gott. Ungefär tre rätter per person rekommenderades och att allt ställs fram på bordet och delas på passar J och mig utmärkt.

Efter mycket funderande fastnade vi för Ångad kinesisk broccoli, Blommande bläckfisk, Friterade räkbollar, Heta sötpotatisnudlar, Rödbrässerad fläsksida och Bankad gurka.

Broccolin, som mer påminde om pak choi, kom i en varm gryta och låg i en ångande chinkiangvinägermarinad med sting av ingefära. Gott, men lite väl syrligt för mina smaklökar.

Bläskfisken var krispig, limesmakande och underbar. Varför äter man bläckfisk så sällan? Härligt sting av sichuanpeppar!

De heta söptotatisnudlarna var en kall rätt och serverades med ljuvlig konfiterad anka. Själva nudlarna påminde om glasnudlar. De är tydligen gjorda av stärkelsen från sötpotatis. Marinaden var underbart god och rätten kom dessutom toppad med krispiga rädisor. Den här rätten skulle jag gärna äta varje dag!

Rödbrässerad fläsksida var tydligen Mao Zedongs absoluta favoriträtt. J har vid något tillfälle försökt laga det hemma, men då blev rätten alldeles för salt eftersom fläsket var rimmat. På Surfers kom den i fina små bitar, med söt tät sojasmak och lakritssmakande stjärnanis.

De friterade räkbollarna, med krispig utsida och smarrigt räk- och fläskinnehåll bröts sönder och dippades i god marinad.

Sesamströdd gurka i syrlig vinäger var gott och fungerade perfekt som tillbehör.

Vi drack kinesisk öl till maten, men jag ångrar nästan att jag inte valde ytterligare en drink. Det hade absolut fungerat också.

Mycket mätta och belåtna lämnade vi stället och promenerade hela vägen hem i en spektakulärt vacker solnedgång.
Inga kommentarer: