tisdag 18 mars 2014

Tomatsådd i översnöad by


Årets tomatodlarprojekt är extra spännande. Visserligen kom huvudsådden i jorden lite sent. Jag sådde igår och fröerna borde nog ha blivit planterade en vecka tidigare. Å andra sidan sådde jag redan i februari sorten Earliana, som ska vara en extra tidig tomat. Dessutom har jag, hör och häpna, lyckats med konststycket att övervintra ett par sticklingar tagna från förra säsongens plantor. Jag började med ett helt gäng sorter, men de som överlevde var Gelbe Dattelwien och Black Prince. Visst ser plantorna lite tufsiga ut, men de blommar redan! Bilden ovan är tagen i morgonens första ljus som nu når stugan innan jag stressar iväg till jobbet OM jag tar sena bussen.
För att optimera gårdagens sådd blötlade jag fröna under dagen och eftersom det inte finns någon vidare värme i stugan, nu när vintern kommit tillbaka, ställde jag odlingen på en värmematta. Sorterna är Black sweet cherry (från egna frön), Ruthje, Sweet 100, Mei Wei, Green zebra (också egna frön), Green grape, Gardener´s delight, Gold nugget, Malinowe, Chilega och Purple Calabash.
Chilega från Runåbergs ska vara så söt och god. Denna högväxande körsbärstomat, tålig för lite kallare klimat, är mångas favorit. Jag hade köpt fröer redan förra året, men glömde helt att plantera dem då. Purple Calabash är en ny bekantskap. Jag tror egentligen att den passar bättre i växthus, men kunde inte låta bli att sätta den efter att ha sett de vackra tomaterna på bilder och läst Impectas beskriving om denna kulturarvssort från 1600-talet.
"Rödsvarta tomater med purpurgrön krage och purpurrött fruktkött med intensiv arom. En av de godaste och mest smakrika tomaterna."

Annars känns odlingssäsongen långt borta. Snötyngda granar och översnöad köksträdgård... Det är svindlande vackert i byn med en dryg decimeter gnistrande snö. Å andra sidan fryser jag som en hund i min oisolerade stuga. På kvällarna kan man elda, men på mornarna är temperaturen sådar 15 grader och golven iskalla. Tur för illrarna att de har päls! Att pulsa sig fram genom snön, släpandes på dramaten-vagnen är ett helt företag, trots att busshållplatsen inte ligger långt bort. Jag försöker låtsas att jag är på semester i fjällen.

Byvägen

Översnöad köksträdgård

6 kommentarer:

Cecilia i Hillsjöstrand sa...

Chilega hade jag faktiskt inte läst om, intressant att den är lite mer köldtålig! Själv har jag satt Sweet Baby som växer som bara den, men bifftomaten Costoluto Genovese vill inte alls... tomater kanske är som människor, olika sinsemellan? :)

Malin sa...

Hua! Sicket väder...
Kul att du lyckats med sticklingar på tomater! Grattis!
Lycka till med allt på vintersemestern...
Malin

Rost och rädisor sa...

Det är skönt att sova när det är kallt, men hu så svårt att siga upp! Snö känns riktigt excotiskt nu när vi varit utan ett par månader här i Småland.
Tack för påminnelse om att ta sticklingar på tomaterna. Det glömmer jag varje år!

Ha det fint
/Anette

Fröken Dill sa...

Cecilia; Sweet Baby kände jag inte till tidigare, verkar MYCKET intressant! Bifftomater vore underbart, men det blir för låg avkastning utomhus. Ja det är verkligen olika hur skilda sorters tomatplantor växer. En del är lite mer sega och långsamma i tillväxten, men kan ändå ge bra skörd senare är min erfarenhet.
Malin; Tack, jag behöver all uppmuntran!
Anette; Helt sant! Under tredubbla täcken håller man sig varm, men iskalla golvet sedan - GRÄSLIGT! Jag hoppas mycket på mina tomatsticklingar. Nu ska de skämmas bort så gott det går.
Hälsar fröken Dill

Anonym sa...

Wow, snacka om gröna fingrar! Jag tjuvade med mig två sticklingar hibiskus från Tobago och hoppas nu på tredje gången gillt!

Fröken Dill sa...

Odla tomater är ett måste om man är mig ;) spännande ned tobagisk hibiskus. Förresten helt fantastiskt att bara kvista iväg till Tobago sådär. Helt underbart och jag är svårt avundsjuk!