tisdag 25 mars 2014

Avokado på asiatiska


Avokado tillhör mina verkliga favoriter. Lycka är att dela en perfekt avokado!

Frukten kan ätas till frukost, lunch, mellanmål och middag. Förutom att vara fantastiskt god lär avokado dessutom vara väldigt nyttig. Det enda abret med de gröna "drakäggen" är att de inte kan odlas här i Sverige. Visst kan vi ha en avokadoplanta som prydnadsväxt i köksfönstret, men för att få frukt krävs betydligt varmare breddgrader.

Jag äter gärna avokado precis som den är, med bara lite salt, men ett tips på en asiatisk variant från "Allt om mat" visade sig vara verkligt gott.

Dela avokadon i halvor, ta bort kärnan och skär köttet i rutmönster. Fyll någon knapp tesked japansk soja och några droppar pressad citron i varje halva, klicka på majonäs, strössla över furikake (eller bara lätt rostade sesamfrön) och toppa med klippt koriander.

Furikake är en slags japansk fröströssel som består av rostade sesamfrön, alger och ibland kryddor. René Voltaires variant brukar kunna köpas på välsorterade mataffärer, annars finns det att köpa på nätet eller på asiatiska mataffärer med lite mer japansk inriktning.

8 kommentarer:

Malin sa...

Snabbmat i sin prydo!
Det är jättegod kombo jag gjort några gånger- är tokig i furikake! En annan liknande grej jag brukar göra är mosa avocado med citron och lite soya (ej en liten klick majo), toppa med laxrom och servera till sashimi på lax. Enkelt och ser lyxigt ut också...
Sköt om dig!

Hanna sa...

avokado är så gott!

Fröken Dill sa...

Malin; har just upptäckt furikake och är helt frälst. Och ditt förslag blir perfekt till fredagsmyset - vi är helt frälsta i den goda salmalaxen!
Hanna; helt klart en av de bästa grönsakerna, tycker jag!

Kim sa...

Furikake - där var något jag aldrig hört talas om, spännande!
Avokadon älskar jag. Har en planta, den bär som sagt ingen frukt men jag älskar den ändå!

Fröken Dill sa...

Avokado är verkligen en väldigt fin krukväxt också. Det var länge sedan jag hade någon, fast just så här års trängs ju de ätbara plantorna i varenda fönster. Testa furikake om du stöter på det - himla gott! Kan tänka mig att den passar att strössla över fler japaninspirerade rätter, sallader och omelett t ex.

Red Scream sa...

Det är så underbart gott med avokado! När jag var liten och bodde i djungeln fanns det ett par gigantiska avokadoträd vid företagets poolanläggning. Klättrade ofta i dem ;-) Fast det var den lite större sorten, som har lite mer smörig, krämig smak. Supergoda ändå!

Sedan hade vi två mangoträd och ett apelsinträd på tomten. I det bodde det synnerligen elaka vävarmyror så ville du ha en apelsin fick du smyga upp i trädet för att inte väcka myrorna...

Remsan sa...

Det är verkligen synd att det inte går att odla avokado. Jag hade fyllt ett helt växthus med plantor!

Åsa sa...

Kan bara instämma i avokadohyllningarna. Någon som minns livet före avokadon blev vardagsmat?