måndag 10 mars 2014

Mötet med våren - Köpenhamn och Lousiana


För många år sedan hade jag som tradition att alltid försöka komma iväg till Köpenhamn under säsongen när vintern fortfarande hade Stockholm i sitt grepp, men Köpenhamn redan fått vårkänning. Ursmart, jag förstår inte varför jag inte hållit fast vid den traditionen?

Helt oplanerat blev i alla fall en repris i helgen som gick. Jobbets studieresa gick till Malmö, men efter ett studiebesök på nya akutbyggnaden på MAS lämnade vi staden för att åka tåg över bron till Köpenhamn. Fredagen var lite grå, men gräset hade börjat bli grönt och vi såg massor med blommande vårlökar och något blommande rosa körsbärsträd. Dagen fortsatte med fler sjukhusstudiebesök och en middag på trevliga, men annars inte minnesvärda BioMio.

På lördagen strålade solen ner över staden och temperaturen steg. Jag och en kollega konstaterade att vi redan sett mycket av det som stod på programmet. Vi hoppade av schemat och tog en långpromenad till Torvehallerne vid Norreport. Vilka underbara saluhallar! Allt gott fanns här. Suveräna smörrebröd, röror och tapas av alla de slag, ost, kött, chark, fisk och skaldjur som man knappt kan få tag på i Stockholm. Toppenfräscha grönsaker och stora härliga krukor med färska örter, varav flera var nya bekantskaper.

I skaldjursdisken fanns danska humrar i akvarium och man kunde köpa hela, levande pilgrimsmusslor i skal och RÅA armar av Kungskrabba, de två senare har jag letat efter i Stockholm men inte hittat.

Cedro, är en citrusfrukt som jag aldrig sett i verkligheten och vackra kryddväxten "Röd surklöver" (Oxalis vulcanicola) har jag aldrig sett över huvudtaget. Jag provsmakade ett blad. Det hade god smak lite åt harsyrehållet, fast mildare och krispigare. Antar att det är något man blandar i sin sallad?

Vi skulle vidare och kunde inte bära med oss råvaror, men avnjöt varsin cappucino i solen vid ett bord framför hallarna. Äntligen vår!

Från Köpenhamns centralstation tar tåget ut till Humlebaek några mil norrut längs kusten bara en dryg halvtimme. I Humlebaek finns min favorit bland konstmuseer: Lousiana. Museet ligger otroligt naturskönt, högt, precis ovan havet, och där finns förutom alla ordinarie samlingar och intressanta utställningar, en vacker park fylld med fantastiska skulpturer.

Att caféet dessutom serverar god mat; smörrebröd, soppa eller buffet, som kan avnjutas, à la kulturtant, med ett glas vitt på terrassen i bästa solläge gör inte det hela sämre.

Vår plan var att vara riktigt, riktigt turistiga och hinna tillbaka till Köpenhamn för en öl i solen i Nyhavn, men tiden blev knapp och vi hittade ett ställe med egenbrygd öl nära stationen istället.

En ganska trött, men mycket, mycket nöjd fröken Dill blev hämtad på Arlanda av J senare på kvällen och vi for till landet för att tända ljus och mysa med illrar.

3 kommentarer:

Matarkivet sa...

Åh, så mysigt!!

Red Scream sa...

Ursmart idé att möta våren i Köpenhamn! Det måste provas. Annars är det en given hit att möta våren i London!

Fröken Dill sa...

Matarkivet; det var verkligen lyxigt!
Ulf; Just det, London är ju ännu mer före med årstiden. Nu blev jag sugen! Ska bli skönt att få lägenheten hemma hyfsat klar och illrarna installerade så att vi kan röra oss friare. Liiiite svårt att övertala illervakten att åka 7 mil norrut för att mata Jimmy och Vintra med råa kycklinghjärtan och annat som de gillar.