söndag 30 mars 2014

Gourmetfest med ful fiskStenbit eller sjurygg, som den också kallas, är en ful fisk, men oj vilka gourmetupplevelser den kan bjuda på! Och det för en mycket prisvärd peng.

Jag är så glad att P som har skaldjursbilen tipsade om stenbitsrom och rökt stenbit.

Den svart- eller rödfärgade stenbitsrommen som man kan köpa i burkar ger jag inte mycket för. Azofärgämnen är inga roliga kemikalier. Någon skrev att butikernas stenbitsrom känns lika aktuell som 1980-telets vita skinnsoffor och neonrör inomhus... Färsk stenbitsrom som inte är färgad är däremot verkligen jättegott. Stenbitsrommens naturliga färg är det heller inget fel på, lite åt det rosalila hållet. Godaste sättet att servera fiskrom över huvudtaget tycker jag är på smörstekt brödskiva med gräddfil eller smetana och hackad lök.

Sedan ålen blev akut utrotningshotad har jag verkligen saknat rökt ål. Därför blev jag väldigt intresserad när jag fick höra att rökt stenbit påminner om rökt ål.

Konsistensen på den rökta stenbiten var helt underbar och smaken påminner verkligen lite om ål, fast kanske lite mildare. Jag bredde små ljusa brödskivor med smör, la på lite blandade salladsblad, en klick majonnäs, en bit fisk och en liten klyfta citron.

4 kommentarer:

Red Scream sa...

Coolt med stenbit! Mitt nästa fiskprojekt efter bläckfirren ska nog bli marulk, har varit intresserad av den ett bra tag nu. Men stenbit låter intressant, ska testa den också.

Hehe, vita skinnsoffor... känns sådär! ;-)

Fröken Dill sa...

Bläckfisk och marulk - spännande!!! Själv är jag lite besviken över att jag missade initiativet Stockholms fiskmarknad som tyvärr tar slut nu i mars. Varför ska vi stockholmare inte kunna köpa färsk närfiskad fisk?????

Jimmie sa...

Sjurygg är väldigt gott och som du skriver så är den väldigt god rökt.
Min favorit bland fiskrom är rödingrom från Umasjö.

Fröken Dill sa...

Oj, den där rödingrommen lät spännande! Laxrom är ju också fantastiskt och såklart Kalixlöjrom (om man har råd) och min barndoms gäddrom, mödosamt preparerad av mamma... För att inte tala om rysk kaviar, men den är väl också utrotningshotad. Fiskrom helt enkelt - gott. Inget större fel på Kalles kaviar heller, till vardags...