onsdag 26 mars 2014

Lyckans kycklingsallad i matlådan


Dagen är grå, det snöblandade regnet vräker ner och jag kom inte iväg förrän med väldigt sena bussen eftersom jag satt och jobbade vid frukostbordet och helt glömde bort tiden. I teorin tar det två timmar mellan landet och jobbet, i praktiken kommer jag sällan under två och en halv. Tur att man oftast får sittplats och kan jobba på bussen! På de olika tunnelbanorna och spårvagnen får man däremot stå inklämd som en packad sill och blir hatad för att man är oförskämd nog att ta med sig en dramaten-vagn i rusningstid.

Idag blir en hektisk dag med en massa inlämningar och jag kommer inte hinna att iväg och skaffa någon lunch. TUR att jag har världens godaste lunch i matlådan! Ni får ursäkta den skeva, snabbt knäppta mobilbilden, men detta är den absolut godaste kycklingsalladen!

Ingredienserna ska vara fräscha grönsaker av högsta kvalitet. Kycklingen ska vara saftig och smakrik och sedan kommer den där underbara currydressingen och gör det hela till gudamat. Jag älskar curry och vill ha min dressing stark. Om du är känslig för starka smaker, ta mindre mängd.


Bästa kycklingsalladen, 2 portioner

1 tillagat ekokycklingbröst, eller motsvarande mängd kött från annan grillad kyckling
2 paprikor i olika färger
10 cm gurka
10 cocktailtomater
1 avokado
2 schalottenlökar
2 vårlökar
1/4 blomkålshuvud
1 msk smakneutral rapsolja
ca 1 msk vanlig curry
ca 1/2 msk extra stark curry (jag hade en påse som J köpt i England)
salt och svartpeppar
1 vitlöksklyfta
lite rödvinsvinäger
2 msk mango chutney
1 dl hemlagad majonäs, och den ska vara vispad så att den blir fluffig
1 1/2 dl avrunnen gräddfil (ställ några timmar i kaffefilter)

Det är bra att börja med dressingen eftersom den gärna får stå i kylen en stund och smaka till sig. Värm olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt curry och låt den fräsa någon halv minut utan att brännas. Låt svalna helt. Rör ner majonäs och gräddfil. Riv ner vitlöksklyftan, tillsätt mango chutney. Smaka av med salt, peppar och ev lite vinäger.

Tärna kyckling, paprika, gurka och avokado i ganska små tärningar, ca 1,5x1,5 cm. Dela blomkålshuvudet i små buketter. Skiva vårlöken. Skala och hacka löken ganska fint.

Blanda grönsakstärningar och kyckling. Servera med den goda, gula  currysåsen och glöm den gråa dagen och blötsnön.

3 kommentarer:

Sofie Johansson sa...

Härligt att ha en så smarrig lunchlåda att se fram emot efter så lång resa.

Malin sa...

Jag förstår att du kände dig nöjd med den lunchlådan. Kan känna hur gott det var bara genom att läsa receptet. Smack, smack...
Snyggt jobbat!
Malin

Fröken Dill sa...

Sofie; gott kaffe och god matlåda är vad som drar en till kontoret!
Malin; ibland ÄR verkligen det enklaste det godaste!