fredag 14 mars 2014

Jakten på de tidiga primörernaSå här års längtar man så otroligt mycket efter de första primörerna. Jag begav mig på jakt på sydsidan av min grannes lada. Och där fanns de. Små och inte många, men de första nässlorna hade börjat titta upp!

I mina odlingar hittade jag några små, små korta strån av tidig gräslök.

Underbart - nässelsoppa till lunch!

Säsongens första nässelsoppa vill jag laga enkelt, klassiskt och med ett förlorat ägg i.

En viktig sak är att skölja nässlorna noga, i flera, flera vatten. Annars blir soppan garanterat en sandig upplevelse.


Vårens första nässelsoppa, 1 portion

4 dl späda nässlor
1 schalottenlök
3 dl kycklingbuljong
fänkålsfrön, mortlade
salt
vitpeppar
1 ägg
1 msk ättiksprit
salt
lite klippt gräslök

Rensa och skölj nässlorna noga i flera vatten. Koka upp vatten och förväll nässlorna i någon minut. Grovhacka.

Skala och finhacka löken. Fräs i lite smör. Häll på kycklingbuljong. Koka 5 minuter. Tillsätt nässlor och koka någon minut till.

Mixa till en slät soppa. Smaksätt med salt, peppar och mortlade fänkålsfrön.

Koka upp vatten med salt och ättiksprit i en rätt stor kastrull, gärna med låga kanter. Knäck ägget försiktigt i en kopp. Se till att vattnet skjuder långsamt och stabilt. Skapa en virvel med en slev och stjälp ägget i virvelns mitt. Skjud ca 3 minuter och ta upp med hålslev.

Servera soppa med det förlorade ägget och strössla klippt gräslök över.


Nu hotar väderprognosen med oväder, snö, kyla och vinter igen, men den här vårupplevelsen kan jag leva på ett tag.8 kommentarer:

Martina sa...

Ja nu letar man efter grönskan överallt ;-)

Malin sa...

En klorofyllbomb! Snyggt upplägg.
Här nere finns det både nässlor, kirskål, ramslök, piplök, gräslök och vintersallad... Fatta varför jag flyttade till Skåne...!
Lycka!
Sköt om dig
Malin

Fröken Dill sa...

Martina; håller med, men idag får man säga "letade". 1 dm blöstsnö i byn...
Malin; så här års är jag svårt, svårt avundsjuk på er som bor söderut. Här är det bara att leta fram vantar och snöskyffel igen... Igen, förresten, den har man ju knappt behövt på hela vintern.

Åsa sa...

Wow! Det var tidigt! Här har gräslöken kommit upp ngr cm och till och med rabarberna har börjat veckla ut ett par krusiga små blad (lite för tidigt om du frågar mig. är rädd det blir kallt och tråkigt igen innan värmen kommer på riktigt).
Har inte så mkt mat annars utan mest växter och det verkar lite si och så. Vissa stendöda som blommat och frodats alla år. Vet ej om de är slut som växter, om det är vädret eller om de helt enkelt är slut som växt.

Matarkivet sa...

Jag kikade efter nässlor i Hyde Park igår men hade inga platshandskar med mig så det blev inga. Kan nog hitta några lite närmare hemmet hoppas jag! Riktigt gott med nässelsoppa!

Fröken Dill sa...

Åsa, det är så himla konstigt med odling, det går verkligen ALDRIG som man tror. Plötsligt försvinner/ dör favvoväxter, men odlar man extremt många sorter är det alltid några som överraskar en positivt också. Lite som lotteri helt enkelt, men jag antar att det inte är helt slumpmässigt, utan att erfarenhet och kunskap spelar in...
Matarkivet; det är något speciellt med den där allra första nässelsoppan. Sedan är nässlor användbara framöver också, gott men inte lika magiskt...

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

Lägg AAAAV! Det är ju helt fantastiskt! Hurra!

Fröken Dill sa...

Världens billigaste glädjekick! Nu säger jag bara - SMÄLT SNÖ!