torsdag 13 mars 2014

Smørrebrødslycka i byn


Jag är inte färdig med de danska smørrebrøden än. Inte på långa vägar. När J skulle komma ut till byn över torsdagskvällen tänkte jag - Smørrebrød och dansk øl.

För att tillverka de ultimata smørrebrøden krävs en massa tid och ingredienser som jag inte hade möjlighet att lägga ner/ville ha stående i skåpen. 3 sorters smørrebrød inköptes därför hos Jacobs på Stockholms centralstation.

Det är inga som helst problem att själv tillverka smørrebrød med rostbiff, räkor och currystinn kycklingröra, men de är goda köpta också. (Även om både J och jag är säkra på att de hade varit ännu godare om vi gjort dem själva. Mest för att Jacbs kryddning är lite i snällaste laget. Starkare curry, mer pikant remoulad och mer tryck och fluffighet i majon hade vi önskat oss. Stort plus för äppelbitarna i curryröran, dock - supegott!!)

Roslagens guld - böckling, fick bli pålägg på de ena av våra hemlagade smørrebrød. Jag är svår på Solöga, som i min tappning är rökt fisk, hackad ättiksgruka, inlagda rödbetor och rödlök, kapris och en äggula.

En konstig sak som jag gillar nästan mer färdigköpt än hemlagad är paté. Den där murkelpatén man kan köpa i små kantiga plastförpackningar slår det mesta. Om man kombinerar denna delikatess med cornichoner, cumberlandsås, lök och krasse får man ett alldeles utmärkt pålägg på ett smørrebrød.

Bilden blev en kompromiss. Inte för att mina bilder har varit optimala på sista tiden, men under hela dagen hade jag en plan att
1. ladda kamerabatteriet med laddaren som jag var nästan säker på VAR den var och
2. plåta innan skymningen blev blå och mörk.

Tror ni jag hittade den nogsamt packade laddaren? - Nej, suck, den befinner sig inpackad i en av säkert sjuttiotvå flyttlådor längst ner någonstans.
Tror ni jag var tvungen att jobba under den kritiska halvtimmen innan mörkret föll? - Ja, suck, envetna mail och telefonsamtal från kontoret.

Tack, snällaste J som höll humöret uppe och hjälpte mig att ta en, med tanke på omständigheterna, i alla fall vettig bild!

Smørrebrøden och ølen var en av de lyxigaste middagarna på länge. Nu har jag ju den äktdanska smørrebrødsvarianten i väldigt färskt minne och det enda jag saknar är brödet. Det bästa danska rågbrödet är mer helkorningt, saftigare men ändå mer luftigt än de varianter man kan hitta här i Sverige.

Smørrebrødstrenden har nog kommit för att stanna hos oss och nästa gång, nu när vi blivit lite varma i kläderna, tror jag att vi tolkar den ännu lite friare och experimenterar mer.

6 kommentarer:

Red Scream sa...

Som vanligt ser det så otroligt gott ut!

Frostrosor sa...

Detta med laddare... på mitt jobb efterlyses laddarna för jämnan... någon glömt sin hemma, lånat ut den, vem har den till en iPhone 4:a, iPhone 5:a, Samsung osv... ett elände! Vem kommer på något nytt och bra!

Smörrebröden ser sanslöst goda ut... jag önskar att jag åt bröd, hehe!

Kim sa...

Åh härligt. Macka och öl liksom. Bästa måltiden.

Fröken Dill sa...

Red scream; det är så suveränt med smorrebrod, finns en smak som passar var och en!
Frostrosor; visst är det helt sjukt, VARFÖR måste till och med olika versioner av samma mobil ha olika laddare? J, den hjälten hittade förresten kameraladdaren i kaoset - Hurra!
Kim, visst ÄR det! Bra inledning till en måltid också... Eller till soppa... eller hur som helst, måste nog gå och kolla i kylen om jag inte kan hitta lite grejor för att få ihop ett smörrebröd!

Matarkivet sa...

Tips: flera skånska bagerier har riktigt danskt rågbröd (vi skåningar är ju typ halvdanska) så du kan köpa det när du är i Malmö nästa gång. :)

Ser galet gott ut!

Fröken Dill sa...

Bra! Fast jag tror jag måste hitta något bra recept, eftersom jag tyvärr inte är i Skåne så ofta.
MÅSTE ÄTA MER SMÖRREBRÖD!