söndag 16 mars 2014

Lyx och en helt ny smakupptäckt


Ända sedan jag hörde talas om citrusfrukten yuzu här jag varit sugen på att testa den. Själva frukten har jag inte lyckats hitta. Det ryktas om att man måste ha kontakter i Japan som skickar den till Sverige, men småflaskor med pressad juice säljs på t ex Japanska Torget.

När Frida Ronge, kökschefpå vRå, lagade cross-overmat med japanska förtecken i Meny i höstas fastnade jag för ett recept: Hälleflundra med brynt yuzusmör.

I min tappning blev det istället tunna skivor av råa pilgrimsmusslor som bas för den lyxiga rätten.


Carpaccio på pilgrimsmussla med brynt yuzusmör, 2 förätter

4 pilgrimsmusslor
50 g smör
1 msk yuzusaft
30 g löjrom
1 schalottenlök
några strån gräslök
1/2 dl sushivinäger, sushi su
salt
späda salladsblad/ätbara blommor

Finhacka löken och lägg den att marinera i sushivinäger.

Frys pilgrimsmusslorna någon halvtimme, så blir de lättare att skiva i mycket tunna skivor. Lövtunna skivor läggs upp vackert på fat. Salta lätt. Toppa med löjrom Sprinkla över hackad lök och gräslök.

Bryn smöret i en panna. Tillsätt yuzu. Häll smöret över rätten.

Dekorera med salladsskott/blommor och servera genast.


För det första blev det en extremt god och lyxig rätt. Yuzun smakade som ingenting jag testat förut, lite åt grapefrukthållet, men blommigare. Löjrom och brynt smör är ju en "match made in heaven" och pilgrimsmusslor tycker jag är den godaste sashimin åt det vitfiskiga hållet.

Det här är en rätt jag garanterat kommer att bjuda på framöver, eftersom den var så otroligt god och erbjuder en så komplex, men för många människor helt ny och unik smakupplevelse. Stort tack, Frida Ronge, detta hade jag aldrig kommit på själv!

8 kommentarer:

Malin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Malin sa...

!!!!!
Så läckert - jag älskar pilgrimsmusslor i alla tänkbara tillstånd - Utom överkokta förstås.
Brukar göra sashimi på dom - gurgelgott. Frida är helt grym! I Hunger nr 1 2014 är hon gästkock där hon också använder yuzu och jag vill hitta YUZU NU! Skall kolla efter i flaska - bra tips.
Nu skall jag ut i frysen och ta fram några pilgrimsmusslor tack vare dig. Annars är de goda halstrade på en bädd med maché med salsa på färska fikon, färsk tomat, scharlotten, balsamico och olivolja också...
Ha en fin dag!
Malin

Åsa sa...

Äter ju inte djur med gissar det gott. Tänker annars på glöggen 2012 (eller var det 2011) som hade yuzu i. Aldrig hört om tidigare eller ens sett efter. Spännande att du fått tag på lite juice i alla fall. Kanske god att ha i drinken också ;-)

Mårtenssons kök sa...

Spännande med ingredienser som är så där svåråtkomliga... Carpaccio på pilgrimsmusslor är så gott! När vi var på övernattning så bjöds vi på rökt pilgrimsmussla och det var en smakhöjdare så det måste vi testa att göra hemma.

Fröken Dill sa...

Malin; de är verkligen lyxigt goda, pilgrimsmusslorna, och de funkar frysta också. Jag har någon slags dröm om att kunna köpa färska, levande i skal med rommen kvar, men då får jag nog åka till någon annan stad än Stockholm? Bra med tips på mer mat med Yuzu! Den lilla flaskan var dyr, men man behöver inte många droppar för att få smak.
Åsa, just det, jag missade faktiskt glöggen med Yuzu, men jag tror absolut att smaken gör sig utmärkt i någon drink - bra idé!!
Mårtenssons; svåråtkomlighet är inte ett självändamål även om det är spännande att prova nya saker. Man kan ju också hoppas att det går som det brukar, d v s om en ny ingrediens är god och användbar dyker den snart upp till försäljning på fler ställen!

Matarkivet sa...

Men ÅHHH, detta vill jag äta!! Älskar yuzy.

Kram

Fröken Dill sa...

Nu har jag inte testat yuzu förrut, men vågar ändå säga att detta var en sån perfekt, finessig kombo. Jag testade att göra soja-dippmarinad också spetsad med yuzu serverad till sashimilax - gott! Kan tänka mig att yuzu skulle fungera helt fantastiskt i någon efterrätt också...

Fröken Dill sa...

Frida Ronges originalrecept finns nu publicerat i senaste numret av tidningen Hunger också.