onsdag 31 juli 2013

Bondbönelycka

Bondbönorna har tagits ut ur skidorna

Så här fina var plantorna

I år har mina bondbönor blivit alldeles ovanligt fina. Knappt en tillstymmelse till lusangrepp och de har växt som bara sjutton. Extra kul eftersom jag för en gångs skull satsade på en hel bädd, 120x120 cm med just bondbönor. Bönorna planterades runt 1 maj och växte första månaden under fiberväv. Sorterna är "Red epicure" och "Hangdown". Igår skördade J de första.

Vi tog bönorna ur de mjuka fodrade skidorna. På bilden syns att "Red epicure" har en tjusig röd färg. Bönorna kokades sedan någon minut och skalades precis som man skållar mandel så att de absolut knallgröna innerbönorna kom fram.

Vitlök och bondbönor är en helt suverän kombo, men vi var mer hungriga än så och bestämde oss för att använda våra bönor i en slags trädgårdspimpad spagetti carbonara.


Spagetti carbonara från trädgården, 2 portioner

1 färsk lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackad eller riven
2 msk olivolja
2 dl skållade bondbönor
10 mangoldblad
1/2 dl klippt persilja
150 g pancetta i tunna skivor
2 portioner färsk pasta
2 äggulor
salt och nymald svartpeppar
1 dl nyriven pecorino

Fräs lök och vitlök i oljan utan att det tar färg. Tillsätt bondbönorna och låt dem fräsa med. Tillsätt mangoldbladen och låt dem gå en kort stund.

Stek pancettan knaprig i en annan panna.

Koka pastan i saltat vatten, blanda samman med grönsakerna och pancettan, salta och strö över persilja.

Lägg upp, svartpeppra rejält över varje portion. Toppa med äggula och peccorino.

tisdag 30 juli 2013

Iskall gazpacho i värmen

Tillbringaren var full, men hälften gick åt innan jag hann fota...

SMHI utlovar stora mängder välbehövligt regn, men det blir bara några droppar och sedan fortsätter värmen. Härligt i och för sig, men trädgården och naturen torkar.

En läskande, iskyld soppa är precis vad man längtar efter. Jag gör min gazpacho på klassiskt sätt på en bas av bröd.


Gazpacho
2 skivor formbröd eller annat vitt bröd
1 vitlöksklyfta
1/2 dl god olivolja
1/2 kg mogna tomater
1/2 gurka
1 röd paprika
1/2 röd chilifrukt (eller några stänk tabasco)
4 dl tomatjuice
Salt, nymald svartpeppar och rödvinsvinäger efter smak
 
Skålla tomaterna i kokande vatten och ta bort skalen. Skär i klyftor och ta även bort kärnorna.

Kantskär brödet och blöt upp skivorna med vatten till en deg. Pressa i vitlöksklyftorna. Stråla i olivoljan under vispning (som när du gör majonäs).
 
Häll brödsmeten i en mixer tillsammans med tomatklyftor, gurkan, skalad och i bitar, paprika i bitar, chili, tomatjuice så att det täcker och ett gäng isbitar. Kör mixern tills allt är finfördelat.
 
Smaksätt med salt, peppar och vinäger. Späd eventuellt med mer tomatjuice. Iskyl soppan med en rejäl mängd isbitar. Servera med i glas.

söndag 28 juli 2013

Det allra enklaste


Till och med en enkel grönsallad smakar toppen när skörden kommer från den egna köksträdgården. Blandade blad av olika slag, den allra första gurkan i skivor, en solvarm tomat och lite hackad lök.

Jag har torkat egna kryddor och blandat den godaste salladsdressingkryddan. 1/3 vinäger, 2/3 olja och salladsdressingkrydda ger en suverän vinägrett.


Salladsdressingkrydda

Slätbladig persilja
Basilika
Lite dragon
Vitlöksklyftor i tunna skivor
Salt, svartpeppar, socket

Torka de färska kryddorna och vitlöken i en tork eller varmluftsugn på låg värme. Mortla med salt, peppar och socker.

lördag 27 juli 2013

Nyskördat med skaldjur


Allt blir fantastiskt gott med nyskördade grönsaker från trädgården. OK, rödlöken på bilden kommer från Öland och fänkålen från ett självplock, men mangold i olika färger har vi hur mycket som helst kvar och tidiga zucchinisorten "Genovese" har vi kunnat plocka i flera veckor. Nu har även den andra zucchinisorten "Costata Romanesco" med extra mycket smak börjat komma. Det är den med åsar och blomman kvar på bilden.

Kryddlandet prunkar, vi har massvis med färska doftande kryddor.

Frysen behöver däremot tömmas för att rymma sådant som plockas. Jag hittade räkor och smarriga krabbklor.


Pasta med nyskördat och skaldjur, 2 stora portioner

200 g räkor med skal
5 krabbklor
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 små zuccinis
5 mangoldblad
10 cocktailtomater, halverade
2 msk crème fraiche
1/2 citron, rivet skal och saft
1/2 dl hackat kryddgrönt, basilika och persilja
1 paket färsk linguini

Rensa räkor och krabbklor. Spara skalen.

Fräs skalen i smör. Späd med vatten så att det täcker. Koka i 20 minuter. Sila av skalen och koka ihop till ca 1 dl vätska.

Hacka rödlök och vitlök. Skär zucchini och mangold i bitar. Fräs lök och vitlök i olivolja. Tillsätt zucchini. När grönsakerna börjar bli mjuka tillsätt mangold och tomater och vänd runt. I med crème fraiche, skal och saft från citron och skaldjursfonden. Låt allt koka upp. Tillsätt skaldjur och kryddgrönt och servera genast till ångande varm pasta.

fredag 26 juli 2013

Fredagsgott - blinier med löjrom



Det är lätt att tappa räkningen på dagarna så här på semestern, men idag är det i alla fall fredag. Det har varit en väldigt het dag i Roslagen. Vi känner oss lata och lyxar till det med färdigköpta blinier, löjrom, smetana och hackad röd lök. Hur gott som helst med ett glas iskallt mousserande vin till!

Nu kommer den sköna kvällssvalkan till vår by. Kanske blir det en liten cykeltur i skymningen?

onsdag 24 juli 2013

Sommarmat - rökt flundra med pepparrotskräm och egen bladsallad



Nu börjar min hemodlade sallad leverera. Jag har såklart kunnat plocka blad länge, men nu finns flera sorter att blanda.

Bland de sorter som tillhör det faktiska salladssläktet, Lactuca sativa är min favorit "Little Gem" men även plockisbergssalladen "Frillice" och snygga prickiga "Freckles".

Asiatiska kålsorter passar också i salladsblandningar om de plockas späda. Min älskling är "Mustard red giant".

Olika varianter av cikoriasläktingar, Cichorium, växer fint hos mig. Allra bäst är några fröer som jag köpte för mer än tio år sedan i Italien. "Valfiorita" heter sorten. Alla fröer gror fortfarande och plantorna växer verkligen blixtsnabbt.

Hemodlad rucola är toppen i salladsblandningen, men på min tomt måste den skyddas väl mot diverse ohyra. Bäst odlas den i kruka på terrassen och även där får man hålla utkik efter kålfjärilar. På Gotland åt vi en salladsblandning som innehöll flikiga mörka, nästan röda småblad av någon lite rucolasmakande krassesort (?). Någon som odlat något liknande och vet ett bra sortnamn?


Rökt fisk hör sommaren till och med oss hem från Öland hade vi härliga rökta flundror.

Jag äter flundra med citronklyftor, pepparrotskräm, blandad sallad och egen nypotatis. Hur gott som helst och fungerar med alla rökta fiskar!


Pepparrotskräm

1/2 dl crème fraische
1/2 dl gräddfil
2 msk finriven pepparrot
1/2 tsk flytande honung
salt och svartpeppar

måndag 22 juli 2013

Gårdsbutiker



Appen "Gårdsbutiker" har varit en ovärderlig källa till tips under vår resa på Gotland och Öland. Tack snällaste E som rekommenderade den! Vi har ägnat en hel del tid åt att hitta "morötter" (symbolen för gårdsbutik som används i appen).

Det finns verkligen så mycket fantastisk lokalproducerad mat i Sverige. Synd att den så sällan hittar vägen till vanliga mataffärer, där ju faktiskt större delen av sortimentet är är importerat.

Visst har vi kort säsong i Sverige, men mycket kan ju ändå produceras här. Kött och mjölk fungerar ju hela året och grönsaker minst halva, även om det handlar om olika sorter under olika säsonger.

Fisk är kanske mer tveksamt, med tanke på utfiskningen, men vissa fisksorter borde inte vara något problem och kunde man dessutom hitta mer selektiva fiskemetoder öppnar sig nya möjligheter.

Spannmål, ärtor, bönor och mycket annat kan ju torkas. Öl och cider borde vi kunna göra lika bra som andra länder.

Frukt- och bärsäsongen är kanske inte så lång, men man kan ju torka, sylta och frysa.

Jag tror att vi har mycket lågutnyttjad mark i Sverige som kunde användas för odling eller bete. Det håller ju också landskapet öppet. Vi har ju dessutom arbetslöshet i allmänhet och extra hög bland ungdommar. Några av dem som inte har jobb skulle kanske kunna tänka sig att jobba med att på olika sätt ta fram svensk mat?

En annan sak som slår en "ute på landet" är hur tomt det är. Man behöver inte komma långt bort från Stockholm för att uppleva att Sverige verkligen är glesbefolkat. Snudd på FÖR glesbefolkat. Vi skulle kunna vara många fler, eller kanske annorlunda fördelade?

Hos många av gårdsbutikerna finns verkligen en stolthet och glädje för de fina produkter man tar fram. För att inte tala om kunskap och berättelser om hur man vunnit kunskap i ett land där mycket att kunnandet om hur man producerar mat försvunnit. Jag tror att beättelsen som vi fick höra på ett av gårdsmejerierna är rätt typisk. "Vi har både fått lära från den gamla generationen, i den mån det hanns med, och om nya metoder från osttillverkare i Europa" berättade Annika Schrewelius på Hagelstads gårdsmejeri.

Trenden med "exklusivisering" av närproducerat är både bra och dålig. Superkul att producenterna får bra betalt. Verkligen trist om det bara blir rika, medvetna storstadsbor som handlar...


Nedan har vi listat de gårdsbutiker vi besökte. Vi vill gärna ha flera tips!

Fiskaffären/rökeriet i Burgsvik - både närfiskat och västkustfisk
Lilla grönsaksboden i Burgsvik - jättesortiment av grönsaker, lägg pengar i låda
Olsvennes lammgård - alla möjliga och omöjliga lammdelar, färska, frysta och rökta
Lilla Bjers - grönsaker, men också härliga grönsaksplantor
(Stavfa gårdsmejeri - hade vi gärna besökt, men det låg för långt bort så vi handlade deras goda ostar på Wisby Ost istället)
"Potatis, Eterneller" - grönsakshandlaren i Dödevi på Öland, har mycket mer än bara potatis och eterneller
Hagelstads gårdsmejeri - Ölands enda mejeri med getostar och koostar
Källa gårdsbutik - potatis och grönsaker
Rosas - underbar korvproducent, ett MÅSTE i Löttorp
Ölands Skördebutik - smart initiativ som samlar råvaror från olika producenter under ett tak
Wirbladhs utanför Kalmar - godare kött finns inte, varannan vecka är fläskvecka, varannan nöt
Nibble trädgård i Ytterjärna - plantor, grönsaker; både egen produktion och importerat ekologiskt, kött, ost, ekologiska kemtekniska varor

söndag 21 juli 2013

Matresan fortsätter till Öland


Sallad med jordgubbar och knaperskekt lammbacon

Varmrökt lax





Keramik Haget - Ostmacka med fikonmarmelad


Keramik Haget - Räkmacka

Keramik Haget - Rödbetssallad med kallrökt skinka och chèvre

Hos J:s familj på sommarstället vid havet på norra på Öland är det helt omöjligt att förbli hungrig någon längre tid. Huset är fullt med hembakat bröd, J:s mammas nykokta jordgubbssylt, färska grönsaker från byns grönsaksodlare och ett stort antal matlagningskunniga familjemedlemmar.

Vi hade med oss ett spännande lammbacon från Gotland som inspirerade till en förrättssallad. Krispiga salladsblad, halva jordgubbar och tunnskurna ringar av rödlök med en enkel vinägrett och topping av riktigt knaperskekt bacon.

Huvudrätten blev sommarens klassiker, varmrökt lax, denna gång med två såser, recepten hittar ni sist i det här inlägget.

Det blev ingen efterrätt, men istället väldigt goda ostar från Hagelstads gårdsmejeri på norra Öland. Vi  festade på en ganska mild ko/get-blåmögelost och en mer lagrad vit getcaprin. Jag hade kokat ihop en snabb rabarbermarmelad till ostarna.

En annan dag lagade J:s bror och hans fru köttfärssås med spagetti. De bad om ursäkt för att de "drog ner lyxstandarden", men det fanns ingen orsak till det, för den här goda köttfärssåsen skulle man kunnat äta hur mycket som helst av. Roligt att något så enkelt som köttfärssås blir helt olika beroende på vem som lagar. Den här varianten var mustig, gräddig och underbar. Svarta oliver, parmesan och sallad åt vi till.

J:s mamma och pappa fixade en stor fin lammstek till middag. Härligt marinerad i öländska örter med vackra rostade grönsaker och spännande röror och såser till.

Tonårskalvarna (eller heter det ungnöten?) från gårdarna i närheten kom fram till stenmuren för att kolla vad vi hade för oss. Det här nötgänget har det hur bra som helst, de är släppta i en jättehage som sträcker sig över strand och strandängar.


Jag tycker inte att det är riktigt lika lätt att hitta lunchställen med det där lilla extra på Öland, jämfört med Gotland, men efter lite letande lyckades vi ändå rätt bra.

Den stora överraskningen var det café som startats vid vår favoritkeramiker, Caroline Möller, utanför Byxelkrok. Vi hade hört att det var Carolines dotter med man som drev caféet på den osannolikt vackra tomten vid havet. Vi väntade oss i och för sig något hembakt, men möttes av enkelhet och gourmetstandard i den högre skolan. Smörgåsar med lagrad holländsk ost och fikonmarmelad visade sig vara mycket mer spännande än de lät. J fick en kreativt upplagd och fullständigt perfekt räkmacka och min fina sallad med rödbetor, rödbetsskott, chèvre och kallrökt skinka från Rosas i Löttorp var både snygg och god.

Vi ville gärna köpa fin färsk eller rökt fisk och helst samtidigt luncha på något liknande. Några turer till olika fiskelägen och rökerier gjorde oss mest besvikna. För mycket turister, hamburgeros och ledsna rökta makrillar från västkusten och för få pinfärska godsaker från havet utanför. Kanske finns det för lite fisk i Östersjön eller så har fiskarna lagt av? Mest nöjda blev vi med Kårehamn, som i och för sig också var lite för stort och mest sålde västkustfisk, men höll god kvalitet och även erbjöd väldigt goda strömmingsmackor och rökt flundra. Flera fiskebåtar som guppade i hamnen precis nedanför serveringen bidrog till den genuina stämningen.

Om man vill fika på norra Öland kan vi rekommendera Kaffestugan i Böda som har eget kafferosteri. Väldigt gott kaffe eller te och otroligt smaskiga bakverk. De steugnsbakade pizzorna har vi inte provat, men de lät verkligen intressanta.

På vägen hem till Stockholm tog vi det lugnt, gjorde små avstickare till fina platser och god mat.

Vi hade hört att Ölandschoklad med försäljningsbod i hamnen i Färjestaden hade börjat tillverka italiensk glass av fina råvaror. Det kunde vi inte motstå och vi gillade den goda glassen skarpt. Särskilt hasselnötsglassen var suverän. I färjestaden finns också Ölands Skördebutik där man samlat lokalt producerad mat på ett ställe. Självklart handlade vi med oss en massa godsaker. Sedan vändes bilnosen mot Kalmar eller snarare Wirbladhs gårdskött utanför Kalmar. Så gott kött som de har på Wirbladhs finns knappt att få tag på annars, varför ett besök är ett måste. Denna vecka var grisvecka och vi handlade på oss fläskkött så det stod härliga till. Kylboxen i bilen ÄR ett genidrag.

På vägen upp mot Stockholm gjorde vi också en avstickare till osannolika Pataholm, en liten by/ministad vid kusten norr om Kalmar där man verkligen kan tro att tiden stannat på 1800-talet. Kullerstensgata och hur söta hus som helst. Ett sommarfik fanns det också så att vi kunde få varsin lunchmacka.



Såser till varmrökt lax

Yoghurtsås:
2 dl turkisk yoghurt
2 klyftor färsk vitlök (mildare och rundare i smaken jämfört med den torkade)
rejält med Santa Marias Limepeppar från kryddkvarn
1 tsk flytande honung
salt och peppar

Rör samman ingredienserna och låt gärna såsen stå och dra en stund innan den serveras.

Exotisk salsa:
1 ask physallis
4 mogna nektariner
1/2 röd chilifrukt
1 rödlök
2 msk mango chutney
1/2 kruka koriander
1/2 pressad lime
salt och peppar

Skär physallis och nektariner i små bitar. Finhacka chili, rödlök och koriander. Blanda alla ingredienser.

onsdag 17 juli 2013

Matäventyr på Gotland



Folhammars
Folhammars
Sallad med lammrostbiff på Smakrike

Pulled pork på Smakrike

Leva - morotssoppa

Leva - hälsodrinkar

Tillsammans med vår bil Mimmi och tog vi båten till Gotland. Hos min kompis M på Sudret finns verkligen sommaren! Sedan vi var här senast för ett par år sedan har M:s fina egenbygda hus fått  en stor vacker träaltan, en blommande trädgård, örtagård och köksträdgård. Skönheten, lugnet och den fina utsikten över fält och kohagar är densamma.

På matön Gotland vill man verkligen njuta av allt det goda. Vi besökte alla de gamla favoritställena och hittade några nya. Principen med lunch/fika ute och middag hemma visade sig fungera utmärkt.

Med fina råvaror blev den hemlagade maten god utan särskilt tillkrånglade recept. Vi grillade stora hängmörade entrecoter som avnjöts med hemslagen bea, M:s egen nypotatis och tomatsalsa. Färsk abborrfilé stektes och åts med skirat smör med hackade sardeller, färska kokta rödbetor som tärnats, kapris och citron. Dillslungad nypotatis till såklart. Salladerna till maten var också sååå goda, med härliga grönsaker från Sudret och hemodlade örtkryddor i dressingen.

Bästa desserten så här års är min enkla jordgubbssorbet. Recept behövs knappt. Mixa en kartong rensade och sköljda jordgubbar. Söta med socker så att det smakar snudd på lite för sött. (När man fryser sorbeten kommer upplevelsen av sötma dämpas.) Frys jordgubbsmixet minst någon timme. Vispa tre äggvitor till hårt skum. Mixa jordgubbsblandningen med äggviteskummet och frys minst en timme till.

På vägen till Sudret hade vi besökt Visby Ost och köpt några dyra, men extremt goda ostar från Stafva mejeri. Jag har smakat Stafva blå tidigare, men frågan är om den inte var ännu bättre nu.

Från M for vi till en lammgård, Olsvennes i Näs, och köpte spännande rökta lammkorvar, perfekta som tilltugg till ölen, och fin lammfärs. J hade nämligen hittat ett intressant recept på lammfärsbullar med signatur Rune Kalf Hansen. Längst ner i det här inlägget kan ni se hur han lagade dem.


En favorit som vi alltid besöker på Sudret är prästgårdscaféet i Vamlingbo. Otroligt goda bakverk, bland annat den absolut godaste morotskakan jag smakat, i fantastisk trädgårdsmiljö med prunkande, doftande rosor och grönsaker. Vi hade redan ätit lunch, men nyrökt flundra med pepparrotkräm och en sallad med jordgubbar, kallrökt skinka och mozzarellaost lockade från menyn.

Körsbärsgården är en annan måste-Sudret-favorit och här åt jag en körsbärsmandelkaka som var helt fantastisk. Snälla ge mig receptet! Det var någonting nästan åt maränghållet och körsbär passar så bra till lätta bittermandeltoner. Den fina nya konsthallen och helt underbara trädgården, med ätbart och blommande i kombination, är annat som lockar på Körsbärsträdgården. Tyvärr hade de ingen plantförsäljning i år. I min Roslags-trädgård prunkar sedan tidigare "Signes" rabarber och jordgubbar och det lilla valnötsträdet som jag köpte på Körsbärsträdgården för några år sedan.

Grå Gåsen i Burgsvik har vi inte besökt tidigare. De bjöd på fin miljö och vi åt en god fisk- och skaldjursgryta. På Burgsviks marknad köpte jag Burgsviksglass och blev inte besviken. Så goda sorbeter, misstänkt utan en massa syntetiska aromer, och dessutom inte för söta. Blodapelsin- och äppelsorbet testade jag och båda var supergoda. Annars är det inte lätt att hitta glass med riktiga råvaror som inte är söndersötad.

En av dagarna gjorde vi en längre utflykt till östra Gotland. I tidiga tjugoårsåldern brukade jag tillbringa en del av somrarna mellan Ljugarn och Katthammarsvik och ville gärna komma tillbaka till den trakten. Mycket såg ut som jag mindes men det "bortglömda" östra Gotland var ett minne blott. Allt hade byggts ut och turisterna mångfaldigats. "Smakrike" var däremot nytt för oss och på denna utmärkta krog åt vi god lunch, en krispig sallad med lammrostbiff, semitorkade tomater och fetaostkräm för mig och pulled pork med suveränt fina nygjorda pommes frittes och coleslaw till J.

På väg tillbaka till Visby lunchade vi på trendiga och superpopulära Leva kungslador. Miljön är mysig och den vackra buffeten med fräscha råvaror var god, men också såpass dyr att jag önskat att kocken skruvat upp smakerna snäppet yttertligare. J gör definitivt godare lånkkok på högrev och mina egna salladsdressingar och röror är faktiskt ännu godare än Levas. Morotssoppan med pepparrotskräm och mjölksyrade grönsaker som tillbehör var däremot väldigt god och bröd och andra bakverk från Levas bageri såg lockande ut. Vi orkade bara äta en lunch, men blev absolut sugna på ytterligare en när vi åkte förbi Lilla Bjers nya fina gårdsrestaurang i luftigt växthus. På Lilla Bjers såldes också en massa goda grönsaker och härliga plantor. Tyvärr fick jag inte fylla upp bilen med godsaker eftersom J hävdade att det fanns närodlat även på Öland dit vi var på väg och försynt påpekade problemet med att i en liten bil få plats med en jättelik tomatplanta och en brorsdotter med packning som skulle ansluta och åka vidare med oss mot Öland.

Vi hittade inte det där perfekta, supermysiga caféet i Visby. Jag brukade gilla det som ligger i St Hansruinen, men det verkar ha fått ny regi och har inte längre några goda bakverk som lockar. Istället testade jag en kula Guteglass med goda och spännande smaken "morot och kardemumma". Själva glassen var inte lika god som Burgsviksglassen, men smaken ett riktigt genidrag.

Det är alltid lite sorgligt att lämna Gotland, även om nästa mål denna gång var J:s föräldrars fina sommarställe på Öland, men vi har skäl att tro att vi inom inte alltför lång tid ska komma tillbaka till gutarnas fina ö.



J lagar Rune Kalf Hansens lammköttbullar med zucchiniragu från Lammkokboken

600 g fin lammfärs
2 röda lökar
3 ägg
1 dl rågmjöl
1 dl mjölk
50 g smör
10 ekologiska torkade aprikoser
4 klyftor vitlök
salt och svartpeppar

2 zucchinis
2 röda lökar
200 g lättlagrad ost
1 knippa persilja
Rivet citronskal från 1 citron
Salt och peppar

Skala och finhacka rödlöken till köttbullarna. Finhacka aprikoserna. Riv vitlöken och blanda allt med färsen. Rör ner mjöl och mjölk och äggen ett i taget. Salta och peppra. Det ska vara en ganska lös smet som enklast formas till köttbullar med hjälp av två matskedar.

Köttbullarna steks i smör.

Skala och grovhacka löken. Tärna zucchini och ost i ungefär centimeterstora tärningar. Stek lök och zucchinitärngar. Tillsätt ost, citronskal och persilja och låt allt bli varmt. Servera direkt med köttbullarna.

tisdag 9 juli 2013

Sommarmat i värmen



Byn bjuder på sommarvärme. J har kommit på ett sätt att spänna upp ett segel över terrassen så att vi får mer skugga. Vid lunchtid heta dagar behövs det verkligen.

Den riktiga tokhungern lyser med sin frånvaro, men man längtar desto mer efter något svalkande.

J lagar en enkel vattenmelonsallad och jag raidade syrrans kokböcker och hittade inspiration till en iskall gurksoppa. Fick dessutom en gurka från syrrans växthus.


Vattenmelonsallad, 2 stora portioner

1 kg vattenmelon med skal
1 paket god fetaost (fårost)
svarta oliver (om du har, vi hittade inte våra förrän senare, bakom sockret...)
1 rödlök
hackad färsk basilika och grönmynta
dressing: 2/3 olivolja,1/3 rödvinsvinäger, 1/2 tsk flytande honung, salt och nymald svartpeppar

Tärna melon och fetaost. Skala och strimla rödlök. Rör ihop ingredienserna till dressingen och häll över de andra ingredienserna.


Iskyld gurksoppa med räkor och avokado, 2 port

1/2 liter kall grönsaks- eller kycklingbuljong med rätt kraftig smak
1 gurka
1/2 röd chilifrukt
1 mindre vitlöksklyfta
hackad dill
saft av 1/2 lime
salt och peppar

färska räkor
1 avokado

Mixa en del av buljongen med grovhackad gurka (vill man vara kinkig kan man skala och ta bort kärnhuset), hackad chili, dill och vitlök. Späd med resten av buljongen. Smaka av med salt, peppar och pressad lime.

Servera med skalade räkor och skivad avokado.


måndag 8 juli 2013

Semester och matlycka



Äntligen semester!

Och jag hann precis njuta av min vackra blommande ros, en planta jag köpt av trädgårdsföreningens ordförande A på växtmarknaden i byn för några år sedan. I år var den för första gången alldeles översållad av underbart doftande blommor.

I fredags hämtade vi upp J:s kompis D i Rimbo och efter att ha inhandlat kassar med mat och dryck och en obligatorisk påse jord vändes bilnosen hem till byn.

Middagen blev såklart min semesterkyckling tillagad på grillen. Om ni inte har testat rätten så kan jag tipsa om att den är suveränt god. Laga gärna lite extra, för kycklingen är verkligt smarrig som kall också.

På lördagsmorgonen gick J upp långt före oss andra för att röka pulled pork på sin nyköpta rök som ser ut som en jättelik bomb.

Något godare än den perfekt tillagade pulled porken med massa hemlagade tillbehör; hamburgerbröd, grillsås (innehållande den spännande ingrediensen "black garlic"), cole slaw och inlagd rödlök, har vi knappast ätit. Jag trodde att det skulle bli rester kvar, men inte, ALLT gick åt.


Pulled pork på klotgrillen eller i stor varmrök

rub:
1/2 dl råsocker
1/2 dl strösocker
3 msk paprikapulver
1/2 msk salt
1/2 msk nymald svartpeppar
1/2 msk ingefärspulver
1/2 msk lökpulver
1 tsk torkad rosmarin

1,2 kg fläskkarré, den finaste du kan hitta, vi tog Nibblegris


Blanda ingredienserna till rubben.

Torka köttet. Gnid in köttet med kryddblandningen. Låt ligga ca 6 timmar.

Värm röken med kolbriketter, vattenbad om det är en rök och fuktiga rökspån på glödande briketter. Rök ca två timmar med indirekt rökning på galler, ca 110 grader. Svep in köttet i aluminiumfolie och rök minst 4 timmar till. Om du har en klotgrill är det smartare att låta färdiglaga köttet i ugn, 110 grader, eftersom det är svårt att hålla låg och jämn temperatur i en grill.

Köttet ska vara supermört, fettet helt insmält och man ska kunna gaffla sönder det hela när det är färdigt. Avnjut med god BBQ-sås, hamburgerbröd, cole-slaw, inlagd rödlök och mogen avokado i skivor.

OM det skulle bli några rester, fungerar de jättefint att ta fram ur kylskåpet inom ett par dagar efter rökningen.





torsdag 4 juli 2013

Spännande växter från Mexiko

Mexikansk dragon

Epazote

Bland de plantor som jag odlar från frö finns såklart koriander, som odlas i lådor och på friland, och en hel hoper olika sorters chili, som odlas i krukor. De mexikanska chilisorterna Jalapeno och Serrano tillhör favoriterna som jag odlar varje sommar.

I min plantleverans från Tyskland fanns två mexikanska nykomlingar; Mexikansk dragon och Epazote.

Mexikansk dragon, Tagetes lucida på latin, är en tagetessläkting som ska ha stark, härlig smak av fransk dragon med en extra ton av anis. Spännande! Jag tror den kan bli perfekt i bearnaisesås och till fiskrätter, kanske något åt det mexikanska hållet? Eventuellt finner den också sin plats i en somrig örtsås. Plantan är dessutom redan vacker och om jag förstår det hela rätt kommer den att blomma med vackra gula blommor.

Epazote, citronmålla, Chenpodium ambrosioides, verkar väldigt intressant. I Mexiko anser man att den är fullständigt oumbärlig tillsammans med bönor. Smaken beskrivs som helt egen, lite åt bildäckshållet med ton av citrus och omöjlig att ersätta med något annat. Det är främst de färska bladen som används och kryddan lär fungera ungefär som koriander, först avskyr man den och efter tillvänjning älskar man den. Spännande! Första gången jag odlade bladkoriander, innan den blev vanlig i butiker och innan thailändsk man blivit populär, tyckte jag att korianderbladen hade vedervärdig doft och smak av bladlus. Med tanke på hur mycket jag senare kommit att uppskatta koriander ser jag verkligen fram emot att bli kompis också med epazoten. Jag vill testa den till refried beans, svarta bönor och i quesadillas. I Mexico används den också till kyckling, fisk, svamp och tomatsåser läser jag i Lena Israelssons bok "Jordens täppor".


Överhuvudtaget ser jag fram emot en semester med många härliga tex-mex-smaker. Jag har nämligen, efter viss övertalning, fått J att fastna för boken "Tex-mex från grunden" av Jonas Cramby. Härligt, nu köps det hem spännande ingredienser, blandas kryddblandningar, tillverkas barbecuesåser och inläggningar så att det står härliga till i köket på landet. Inför helgen vet jag att röken förbereds för en riktigt långsamlagad pulled pork.

onsdag 3 juli 2013

Spännande växter



För några veckor sedan blev jag så himla sugen på att köpa lite spännande, ätbara växter. Dels hade en del av mina frösådder misslyckats, dels längtade jag efter plantor som man inte kan så från frö och som inte är så lätta att får tag på.

Jag hittade en tysk plantskola, Rühlemann's Kräuter und Duftpflanzen, som kunde skicka växter till Sverige. Plantorna blev lite tilltufsade efter en vecka i ett postpaket, men de var av bra kvalitet, med väl utvecklade rotsystem, så jag gissade att de skulle hämta sig. Nu ser de redan mycket friskare ut!

Först ut är Wasabi. SOM jag drömt om att försöka mig på denna extremt svårodlade planta! Om man lyckas få den att trivas och överleva i två år ska man kunna riva roten. Äkta wasabirot är dyrare än guld och i princip omöjligt att få tag på i Sverige. Det gröna man köper som "wasabi" är färgad pepparrot och/eller senapsfrön.  Inget ont i det, men det skulle ju vara otroligt spännande att få prova den äkta varan! Den flyktiga smaken, bäst ca 3 minuter efter att roten rivits med cirklande rörelser mot ett hajskinn, lär vara helt fantastisk.

Om rotutvecklingen skulle utebli så har plantan också fina blad med smak av mild wasabi.

Negativt är bara att Wasabi egentligen bara trivs på några få speciella platser i Japan och att den helst ska växa i eller vid rinnande källvatten med temperaturen 12-14 grader och rätt sammansättning av mineraler. All ohyra som angriper kålväxter, och de är många, ska dessutom älska wasabi, så jag måste komma på något sätt att skydda min nya planta...

Möt Mimmi!


Äntligen har hon kommit, vår nya "familjemedlem", Minin Mimmi.

Glänsande grön, bullig och engelsk tar hon oss på exemplariskt sätt dit vi ska när vi behöver åka bil.

Att ha bil och speciellt en sådan lyxig NY bil känns väldigt konstigt för mig, som tidigare inte har haft bil alls eller den gamla slitna (men älskade) "Snabb-Saaben" som sorgeligen fick skrotas sedan växellådan slutligen klappat ihop i höstas.

Mimmi är en Mini Cooper Clubman med dieseldrift. Eftersom hon är bränslesnål är hon klassad som miljöbil. Hon har dubbellucka bak och man kan fälla baksätet, så trots att hon är liten kan man lasta henne med plantor, jordpåsar, köksmaskiner och annat. Bilfärsäljarna skrattade gott när vi valde att utrusta henne med dragkrok. Vi måste ju kunna flytta saker till och från landet!

Senare i sommar ska vi åka med Mimmi till Gotland och Öland.

tisdag 2 juli 2013

Skörd!




Nu börjar man kunna skörda så smått i trädgården på landet. Jag tar en raid varje kväll och kollar läget.

Igår avnjöt vi den första tomaten, en solvarm röd av sorten Aranca. Smulgubbarna, sorten Rebecka, mognar på och kan plockas från de "hängande trädgårdarna".

En av mina storfavoriter, sockerärtorna, har börjat komma igång. Nätt kokta med flingsalt och smör - hur gott som helst! Om man kan få tag på extralyxigt hantverkssmör så är detta rätta tillfället att servera det.