söndag 15 april 2012
Fisk- och skaldjursgryta som hälsade våren tillbaka
Premiärrätten som lagades i den nya emaljerade grytan var en mustig fisk- och skaldjursgryta. Solen hade redan kommit fram på lördagseftermiddagen och grytan värmde oss ytterligare.
Apelsinerna är inte längre lika goda som i vintras, men som smaksättning duger de bra. När man ska använda skalet kan det vara smart att välja en ekologisk apelsin. Tvätta noga, även de ekologiska är vaxade.
Till den goda fiskgrytan åt vi hemlagad aioli. Här är ett bra tips att vispa majonäsbasen riktigt fluffig. Det gör verkligen skillnad!. J hade också bakat goda surdegsbaguetter.
Saffransdoftande chilispetsad fisk- och skaldjursgryta med doft av apelsin, 4 port
1 gul lök, skalad, skuren i bitar
1 fänkål, i bitar
1 morot, skald i bitar
1 msk olivolja
6 potatisar, skalde, skurna i bitar
1 kuvert saffran, mortlat med lite grovt salt
5 dl fiskfond (koncentrat + vatten)
2 dl vitt oekat vin
salt och peppar
chiliflakes
saft och finrivet skal från 1/2 apelsin
1/2 purjolök, strimlad
3 tomater, i klyftor med borttagna kärnor
150 g vit fiskfilé, t ex torsk, skuren i bitar
150 g laxfilé, skuren i bitar
200 g räkor med skal, skalde
1/2 nät musslor, tvättade, borstade
färsk timjan
Fräs lök, fänkål och morot i oljan utan att det tar färg.
Tillsätt potatisbitar, saffran, fond och vin. Koka under lock tills potatisen är nätt färdig. Smaka av med salt, peppar, chiliflakes och apelsin.
Tillsätt purjo och tomat och koka ytterligare någon minut.
Tillsätt fisk och musslor. Koka någon minut under lock tills musslorna öppnat sig och fisken är nätt färdig.
Lägg i räkorna, toppa med färsk timjan och njut till hemvispad aioli!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Mmm vad gott det låter! Fänkål är ju en klassiker och favorit till fisk. Och så härligt med musslorna till! Just kombinationen fänkål och apelsin får mig att tänka på den italienska salladen på just de ingredienserna, med bara olivolja och salt, som jag gärna serverar till fisk eller rökt lax. Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!
Gott! Och vilka fina musslor - måste göra snart igen
Katinka; fänkål och apelsin är toppen i sallad!
Anna; Coop har galet stora ekologiska musslor.
Skicka en kommentar