söndag 1 januari 2012

Gott nytt 2012!







Sällan har vi ätit en sådan lyxig nyårsmiddag. Efter en småstressig dag var jag halvsvulten när vi inledde firandet genom att skåla i champagne, Lanuois Blanc de Blancs och högg in på aptitretarna. Det smakade verkligen helt fantastiskt med asiatisk råbiff, kall grönärtsoppa med vaktelägg och gazpacho med ostron. Alla recept kommer!

Vi hade dukat med finaste linnet, ärvda ljusstaken, silvriga banddekorationer, glasstenar, kristallglas och nyputsade silverbestick. Efter ett tips från radio tillämpade jag lite återvinning genom att knipsa av de sista julblommorna, några tazetter som ännu inte vissnat och gjorde ett nytt blomsterarrangemang. En stor glasvas fylldes med grön mossa. Jag sprejade några torra kvistar höstsyren med silverfärg och strösslade på glittrigt socker. Ner med silverkvistar och tazetter i mossan och en stilig nyårsdekoration var skapad nästan gratis!

Förrätten var hummer och halstrad pilgrimsmussla på citrussallad med en fluffig citrussyrlig dressing. Vi valde blodgrape och blodapelsin till salladen, möjligen var grapen aningen för besk, ett tips är att smaka av citrusen innan så att de är lagom söta. Vinet till förrätten var Dopff Brut Cuvée Julien, en crémant från Alsace.

Huvudrättens inbakade biff med rotfruktsbakelse och rödvinsreduktion smakade suveränt, helt underbart att sätta kniven i det frasiga höljet, men köttbitarna kunde nästan varit lite mindre för detta är verkligen en mättande rätt. Det röda vinet till köttet var ripasson Monti Garbi.

Efterätten var en hyllning till en av mina favoritfrukter, den magiska blodapelsinen, vars korta säsong börjar nu. Vi avnjöt apelsinen som en kaka, en sorbet och en elegant blodapelsingelé. Det senare en finessighet som inte lämnat min hjärna sedan jag läste om den på Matorama. Ingen av oss är förtjust i efterrättsviner, så det hoppade vi över.

En stund innan tolvslaget packade vi med oss kinesiska lyktor, löjromsnittar, en halvflaska champagne, glas och en radio. I parken nedanför oss var det fullt med folk. Våra lyktor svävade iväg med meddelanden till våra ängladjur. Vi lyssnade på tolvslaget, skålade in det nya året och ovanför våra huvuden exploderade galet mycket fyrverkerier.

Gott nytt 2012!


Asiatisk råbiff, 2 port som aptitretare

1 liten biff, ca 80 g, fryst 2 dygn
1/2 shalottenlök, mycket finhackad
saft från 1/2 lime
1/2 tsk fisksås
1/4 kruka färsk koriander, hackad
salt och nymald svartpeppar

Halvtina biffen och hacka den mycket fint. Blanda med övriga ingredienser och forma små biffar. Kan serveras som de är eller med rå äggula från vaktelägg.


Kall grönärtsoppa med vaktelägg, 4 aptitretarportioner, ca 2,5 dl

1/2 shalottenlök
en klick smör
1,5 dl kycklingfond
0,5 dl vispgrädde
1,5 dl frysta gröna ärtor
salt, peppar och en knivsudd curry
2 msk mousserande vin eller vitt oekat vin
2 vaktelägg

Skala och finhacka löken. Fräs i smör i en liten kastrull. Häll på buljongen och koka tills löken är mjuk ca 10 minuter. Häll på grädden och låt allt bli varmt. Mixa med ärtor, smaka av med kryddor och vin. Kyl och servera inom någon timme om du vill ha kvar den ärtgröna färgen.

Lägg vakteläggen i kallt vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka långsamt i 1 minut. Häll bort kokvattnet och kyl äggen i kallt vatten. Skala och dela i halvor.

Häll upp den kalla soppan i små glas och toppa med ägghalvor.


Gazpacho med ostron
Idéen till denna rätt kommer från "Systrarna Eisenmans mingelmat". Systrarna lagar en vackert klar gazpacho, men jag gör istället min favoritvariant.
Häll upp soppan i små glas och toppa med ett litet ostron. Servera med citronklyftor.


Citrussallad med hummer och halstrad pilgrimsmussla, 2 port

1 blodgrape
1 apelsin
1/2 färsk fänkål
1 liten shalottenlök
1 liten hummer
4 pilgrimsmusslor
skal från 1/2 lime

1 äggula
1 dl smakneutral olja
ca 2 msk saft från apelsin och grape
ev lite saft från lime
salt och nymald svartpeppar

Skala och filéea apelsin och grape. Ta vara på saften från skärbrädan. Ansa fänkålen och strimla tunt med mandolin. Skala och finhacka löken. Blanda citrusfiléer, fänkål och lök.

Dela hummern, knäck klorna och ta vara på allt kött. Salta och peppar pilgrimsmusslorna. Strö på finrivet limeskal och stek i smakneutral olja.

Vispa äggulan med oljan, börja med att tillsätta oljan droppvis. Smaka av med citrussaft, salt och peppar. Dressingen ska vara som en lös majonäs.

Blanda salladen med hummerkött, toppa med pilgrimsmusslor och dressing.


Smördegsinbakad biff med rödvinsreduktion och rotfruktsbakelse

Vår variant av oxfilé Wellington! Rotfruktsbakelserna var en ny uppfinning och de blev väldigt lyckade. Rena smaker tillsammans med timjan och toppade av smält ost - mums. Känn efter med en sticka så att de är mjuka inuti.

2 "puckformade" portionsbitar fin marmorerad biff eller oxfilé
smördeg, mängd tillräcklig för att kavla ut och slå in kött + fyllning

fyllning:
1 liten shalottenlök
1 dl stekt svamp, vi tog trattkantareller från frysen
2 skivor rökt skinka
timjan
salt och peppar
3 msk crème fraiche

rotfruksbakelser:
2 potatisar
1 morot
1 palsternacka
timjan
salt och peppar
smör
2 rejäla skivor lagrad hårdost

rödvinsreduktion:
2 msk socker
2,5 dl oekat rött vin
ca 1,5 dl kalvfond (el koncentrat + vatten)
1 msk balsamvinäger
2 msk smör
salt och peppar

Skala och finhacka löken. Fräs i smör. Hacka skinkan. Tillsätt svamp och skinka och låt fräsa ytterligare en stund. Tillsätt crème fraiche. Smaka av med timjan, salt och peppar.

Bryn köttbitarna i en varm panna. Det ska få stekyta, men fortfarande vara råa inuti.
Kyl köttet.

Kavla ut smördeg. Gör två smördegsinslagna paket av köttpuckar med svamp och skinkfyllning.

Ställ i kylen så länge.

Smält sockret i en järnstekpanna. Häll på vinet, kalvfond och vinäger. Koka in till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Skala potatis, morot och palsternacka. Skär i skivor på längden, ca 1/2 cm tjocka. Lägg samman skivorna och ta ut rundlar med ett utsticksmått. Låt rotsakerna vara kvar i måttet och fyll på vartefter. Krydda mellan lagren med lite salt och peppar samt timjan. Klicka på lite smör. Baka i 200 graders ugn ca 40 minuter. Sista 10 minuterna tas bakelsen ut ur måttet och toppas med osten som får smälta och få fin färg.

När 30 minuter av rotfruktsbakelsernas tillagningstid återstår, pensla det smördegsinbakade köttbitarna med uppvispat ägg och sätt in dem i ugnen. Mot slutet av tillagningstiden kontrolleras köttemperaturen. 60-62 grader innebär vackert rosa kött.

Värm rödvinsreduktionen och vispa ner några klickar smör.

Servera det inbakade köttet med rotfruktsbakelserna, rödvinsreduktionen och blandade salladsblad.


Triss i blodapelsin

Blodapelsingelé lagar jag efter Jessikas recept, men jag använder sockerlag istället för honung för att få en mer neutral söt smak.

Blodapelsinkakor, 5 st

1 blodapelsin
smör
socker
1 ägg
3/4 dl socker
30 g smält smör
3/4 dl mjöl

Smörj 5 muffinsformar med smör. Skaka med socker. Skär apelsinen i snygga skivor. Skär bort skal och de vita hinnorna. Bottna muffinsformarna med skivorna. Vispa ägg och socker pösigt. tillsätt det smälta, avsvalnade smöret. Sikta i mjölet. Fyll på smeten i formarna och grädda i 200 grader, ca 30 minuter, tills kakan är genomgräddad. Upp den snygga apelsinovansidan vid servering.


Blodapelsinsorbet, 2 port

pressad saft från ca 4 blodapelsiner
sockerlag efter smak
1 äggvita

Blanda blodapelsinsaft med sockerlag till önskad sötma. Tänk på att det ska smaka lite sötare än sorbeten ska bli. Frys. Vispa äggvita till skum. Mixa den frysta blodapelsinsaften. Vänd ner äggvitan och ställ in i frysen, ca 1 timme till.

7 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Nobelmiddagen släng dig i väggen - vilken fantastisk gourmetupplevelse ni måste haft igår. God fortsättning på 2012 och jag ser fram emot att njuta av alla dina härliga anrättningar under året. Kram Mimmi

tina sa...

Wow, jag säger som Mimmi, i klass med Nobelmiddagen och mer därtill. :-D

Gott nytt 2012 finaste du!

Kim sa...

Åh scheisse, vilken nyårsmiddag!
Vad grymma ni är på att lyxa till det ordentligt.

Mårtenssons kök sa...

Vi håller med alla ovanför, vilken lyxmiddag!

Fröken Dill sa...

Mimmi; det finns verkligen EN STOR fördel med att bara vara två, man har råd och tid att lyxa till det!
tina, Kim och Mårtenssons; tack snälla ni!

Kanske några fler festdeltagare nästa gång, eller?, hoppas jag. Men det viktigaste är att vi fortfarande är två om planerna nyår 2012/13 också!

Hälsar fröken Dill

Annika sa...

Vilken härlig meny! Låter som en fantastisk nyårsafton. God fortsättning, långt efteråt! Hoppas att 2012 blir ett bra år, både vad gäller matbloggande och livet i största allmänhet!

Fröken Dill sa...

Tack detsamma, och jag har på känn att det kan bli ett riktigt bra år!