söndag 25 september 2011

Svamplördag


Vissa dagar är välsignade. Igår var en sådan.

Vädret var fantastiskt och vi hade det bara så härligt när vi, några arbetskompisar med familjer, plockade svamp på landet.

Jag hade planerat en längre tur, men den närmsta skogen bjöd på galet mycket svamp så vi behövde aldrig krångla oss över stock och sten i storskogen.

E är jätteduktig på svampsorter och har nu lärt mig ett helt gäng nya: sandsopp, rynkad tofsskivling, sillkremla och fjällig taggsvamp.

Under svamphelgen åt vi "pumpasoppa från Gumbalde" och två sorters chili med tillbehör. Det goda brödet var bakat efter min kompis K:s recept.

Här kommer bästa receptet på trattkontarellsoppa, fritt efter Mejeriernas Soppbok:

Trattkantarellsoppa ca 1,3 l

2 shalottenlökar
3 dl hackade trattkantareller eller blandsvamp
1-2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl kraftig oxbuljong (eller viltbuljong)
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
1/2 msk soya
10 krossade rosépepparkorn
3 msk sherry eller madeira

Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör i en gryta.

Strö över mjölet. Rör om. Späd med buljongen. Låt koka på svag värme ca 10 minuter.

Tillsätt grädde, mjölk, crème fraiche, soya och rosépeppar. Koka 5-10 minuter. Tillsätt sherry eller madeira.

Smaksätt eventuellt med salt och peppar.

Ibland brukar jag mixa den här soppan med stavmixer. Då kan det vara gott att lägga i några hela stekta svampar.

Smaklig måltid!

9 kommentarer:

karin - trattoria sa...

vilken härligt korg!

tina sa...

Jag blir alltid lika glad av att se svampkrgsbilder! :-)

Mårtenssons kök sa...

Underbart!

Min Mans Mat sa...

vad god soppan låter, härligt med nya goda recept på soppa, svampligt höstligt gott :-)

Anna sa...

Varit fantastiskt väder här också med närmare 20 grader igår! :) Ser jättegott ut där i svampkorgen!

Fröken Dill sa...

Helgen fortsatte lika fint som den börjat. På söndagen tog J upp sin segelbåt, med hjälp av sina föräldrar och mig.(J jobbade stenhårt med båtupptagning i två pass på 8-9 mestadels jättestora båtar i varje. Vi andra skrubbade av Carmen när hon kom upp och satt sedan mest och njöt och fikade i den härliga solen...)Sedan åkte vi hem till svärföräldrarna för att äta min goda svampsoppa och en riktigt smarrig lasagne på färska lasagneplattor. Ibland är livet så bra att man nästan blir avundsjuk på sig själv...

Anonym sa...

Hej, jag vill gärna komma i kontakt med dig gällande din suveräna blogg. Skicka på pe@firstpublishing.se

Postgårdsromantik sa...

Jag älskar svamp - men jag är en urkass svampplockare - någon måste aktivt stå och peka på dem för att jag ska skönja dem. Förut var fingersvamp ok och den är ju lätt att hitta - men så klassades den som mindre lämplig. Suck. Men det är mysigt, därute i skogen.

//Lena - ena Postgårdsromantikern

Fröken Dill sa...

Min mamma påstår att den goda sortens fingersvamp är lätt att känna igen. "Bred bas, Jenny, bred bas" predikar hon, men när jag härom helgen visade en fingersvamp som jag tyckte hade bred bas, var det tydligen fel sort...