fredag 9 september 2011

Min jobbvecka och Mango sticky rice


Denna vecka har jag rest runt i Sverige för jobbets räkning. Otroligt kul att besöka våra andra kontor och städer som jag tidigare aldrig varit i, men också slitigt med dagar som började runt 7 med inläsning, revision 8.30-17 och resa till nästa stad med framkomst till hotellet runt 22/23. Min plan att sitta och glassa i diverse hotellbarer blev det inte mycket av med för jag var alldeles för trött.

Inte mycket mat har blivit lagad. Emellanåt har vi ätit mycket gott på luncherna i de olika städerna. Utbudet på tåg och flyg är däremot lika sorgligt som det alltid varit. Plastinpackade mackor och sallader som inte smakade mycket. På flyget är man sååå tacksam för att överhuvudtaget få något till livs, så kvaliteten är det liksom inte ens läge att klaga på...

I vilket fall är jag lycklig över att vara hemma igen och vakna i min egen säng till ljudet av J som kokar kaffe och småpratar med illrarna. Och ikväll blir det fredagsmiddag på landet med fin biff. Till efterrätt ska vi äntligen äta den underbara thailändska efterrätten, Mango sticky rice, gjord med en perfekt mogen pakistansk mango. Jag är ingen stor fan av grötefterrätter. Ris a la malta och risgrynskaka för att inte tala om mannagrynspudding ger mig rysningar av obehag, men Mango sticky rice, med sin intressanta söt-sälta är något helt annat. Om ni inte har provat rekommenderar jag att ni gör det!

Mango sticky rice

mogen mango
gröt/sushiris
2 delar kokosnötskräm (häll bort det rinniga från kokosmjölken) +
1 del socker
en nypa salt
cashewnötter

Blötlägg riset, minst ett par timmar men gärna över natten. Ångkoka i t ex en bambuångkokarinsats med handduk i botten eller i en trådsil över kokande vatten med aluminiumfolie som lock över kastrullen.

Rör samman kokosnötskräm och socker. Dela såsen i två skålar. Salta i den ena till lagom sötsälta och blanda detta med det kokta riset.

Hacka och rosta cashewnötterna i en torr järnstekpanna.

Skala och skär mangon i fina bitar. Jag har aldrig lyckats få det lika elegant som i Thailand, men det är smaken som räknas!

Lägg upp mango och ris. Häll på kokossåsen och strössla över nöthacket.

2 kommentarer:

Kim sa...

Mango sticky rice har jag hört mycket gott om, blir till att testa såsmåningom. Tack för receptet!

Mårtenssons kök sa...

Åhhhh, Thailand.... suck... Nästan så man vill smaka lite på skärmen här:)
Till vår lycka såg vi att det finns Pakistansk mango hos torghandlaren i vår stad. Nu väntar vi bara på rätt tillfälle...