Sent på kvällen efter
jobbets kräftskiva samlade jag på mig överblivna kräftor, ett gäng fina kräftskal och slattar av vitt vin. Skalen lades in på en plåt i ugnen och fick torka någon halvtimme på ca 150 grader. Sedan krossade jag dem lätt varefter de fick de koka i ca 30 minuter täckta med vatten. Buljongen silades av och kokades ihop tillsammans med vinslattarna (ca 3 dl, kollade först att det inte var alltför ekade vinsorter) till lämplig transporterbar mängd, ca 1 l. Buljongen och de rensade överblivna kräftorna tog jag hem och stoppade i frysen.
Häromdagen var det dags att förädla det återvunna till kräftsoppa för att bjuda kollegorna på.
Man kan inte påstå att det var rusning till provsmakningen. Kanske hade jag valt fel dag, när många av arbetskompisarna var iväg på kundluncher eller liknande? Eller så upplever man det kanske lite för privat att smaka på mat som någon annan lagat? (Hembakat kaffeberöd - OK, hemlagad soppa - inte OK???)
De som smakade gillade i vilket fall soppan och här kommer receptet:
Kräftsoppa 2.0 med dillolja och västerbottenkrutonger, ca 10 smakportioner
1 l kraftig kräftskalsbuljong, inkl ca 3 dl vitt oekat vin
4 dl vispgrädde
2 morötter
3 shalottenlökar
det vita från en purjo
1/2 rotselleri
5 tomater
1/2 dl tomatpuré
grönsaksfond
idealmjöl
smör
salt, svartpeppar, cayennepeppar, mortlade dillfrön
1 dl halvtorr sherry
ca 2-3 dl rensade skaldjur t ex kräftor eller kräftor+räkor eller liknande, delade i mindre bitar
rapsolja + dill
torrt bröd+smör+ västerbottenost
Skala och hacka lök och rotsaker. Fräs i smör utan att det tar färg. Låt tomatpurén fräsa med på slutet. Tillsätt skållade och urkärnade tomater. Späd med ett par dl av buljongen och låt koka tills det mjuknar.
Tillsätt grädde och mixa med stavmixer. Tillsätt resten av buljongen och sherryn. Red med några msk idealmjöl utrört i vatten. Jag brukar tillsätta lite i taget, koka upp och kolla när konstistensen blir den rätta. Koka någon minut för att få bort mjölsmaken.
Smaka av med grönsaksfond, salt, peppar, dillfrön och lite cayennepeppar. Om soppan behöver mer syra kan det vara bra att ha lite extra vin på lut, till nöds fungerar det med pressad citron. En mycket liten nypa socker kan också tillsättas.
Dillolja: Hacka bladdill och mixa med rapsolja. Smaksätt med salt och peppar.
Krutonger: Skär brödet i snygga krutongstavar. Stek i medelvarm panna i smör tills de är torra och fått lite färg. Lägg krutongerna i en ungsfast form, riv över västerbottenost och gratinera i 225 graders ugn tills osten smält. Om krutongerna inte ska serveras omedelbart, får de svalna lite varefter de förvaras i en tät burk för att hålla sig knapriga.
Vid servering kokas soppan upp varefter skaldjursköttet tillsätts. Häll upp portioner i snygga glas. Droppa över dillolja och toppa med krutong + kräftklo som dekoration.
Jag fick några kommentarer och tips av de arbetskompisar som smakade på soppan. S berättade att hennes man brukar flambera kräftskalen med konjak innan han häller på vattnet för att koka fonden. Bra tips, som jag ska testa vid nästa buljongkok. C var glad för hon tål skaldjur, men är superallergisk mot fisk och eftersom nästan alla skaldjurssoppor på stan innehåller fiskbuljong kan hon inte äta dem. M berättade att hon alltid brukar koka buljong på räkskal. Några arbetskompisar tyckte att kräftsoppekok, även i förenklad form med färdig fond vida översteg den tid de kunde tänka sig att lägga ner på matlagning.
I fina kokböcker står det alltid att man ska koka lök och rotsaker med i buljongen, men sedan sila bort dem. Jag behåller dem eftersom jag gillar en lite mer rustik sort av soppa, med lite "kropp". Dessutom känns det fel att slänga fina hemodlade rotsaker.
4 kommentarer:
Mmm, gott!
Det där med att flambera i konjak skulle jag vilja testa, blir säkert ÄNNU godare då!
Mmm, det där kan ju inte bli annat än gott. Det är klart man kan smaka på någon annans mat, mycket bättre än bullar ju :-)
MÅ Gott; PECEIS så tänkte jag och kommer definitivt att flambera nästa gång. Flambera är KUL!
Martina; JAG vill definitivt hellre smaka andras spännande mat än deras äppelkakor, men kollegorna liksom VALDE sin fil och musli till lunch istället för att ta chansen och prova på kräftsoppa. Underligt!
Håller med! Varför sila bort när det kan göra soppar mer rustik? :-)
Skicka en kommentar