fredag 30 september 2011
Måste upplevas!
Igår hade vi höstfest på jobbet. Festen inleddes med studiebesök i Järna där vi upplevde utställningen "See! Colour!"
Efter att ha njutit av James Turrells fantastiska ljusinstallationer kan jag bara säga en sak -Åk dit! Utställningen är fullkomligt magisk.
I helgen finns sista chansen.
Jag har gjort det - igen...
Igår råkade jag befinna mig på stan mellan två möten. Klockan var en stund efter 11 och det var dags för lunch.
Då kunde jag inte motstå suget. Det var som om osynliga trådar drog mig mot Slöjdgatan och plötsligt fann jag mig själv stå inne på Taco Bar och hörde jag mig själv beställa "en Mex-mix, tack". Egentligen kan jag inte fatta vad som är så attraktivt med Taco Bar-maten. Köttfärsen är verkligen inget vidare, osten trist, tortillachipsen högst mediokra. Ändå är det något speciellt att hälla en hel liten bytta stark sås och inlagda jalapenos över enchiladan och hugga in på den ostiga uppenbarelsen.
Jag borde inte gilla den här maten så mycket som jag gör...
torsdag 29 september 2011
Insalata Caprese
En härlig sak med alla mogna tomater så här års är att man kan frossa i caprese-sallad.
Jag gör min med de godaste tomatsorterna i tunna skivor. På bilden syns bl a en grön favorit, Green grape, som blir nästan neongrön och är väldigt söt och god.
Jag väljer helst buffelmozzarella, toppar med rödlöksringar, nyskuren basilika, flingsalt och svartpeppar från kvarn. Över salladen ringlas god olivolja och balsamvinäger.
onsdag 28 september 2011
J:s favorit
Vår Kitchen Aid ger stor lycka åt J. Nu kan han själv mala pinfärskt oxkött, te x nötinnanlår, till sin storfavorit, råbiff. Om man inte har en köttkvarn går det ofta bra att begära nymalt i köttdisken eller finfördela köttet hemma med hjälp av en kniv.
Tillbehör till råbiff är: äggula, svartpeppar, tärnade rödbetor, tärnad saltgurka, syltlök, rödlök och svartpeppar som på bilden, men även stark senap, riven pepparrot, kapris och säkert ett gäng till som jag inte kommer på nu.
Jag gillar också råbiff, men emellanåt fegar jag ur och halstrar min i en mycket het grillpanna.
måndag 26 september 2011
Elinas blogg
Elina, en av mina mest kreativa arbetskompisar, hon som kan en massa svampsorter, ni vet, har börjat blogga.
Jag kan bara säga: HURRA!
Elina är vegetarian och äter den mest goda och varierade veg-mat jag har sett.
Elina är dessutom suverän på att odla och har lyckats med konsten att få en kvadratmetermässigt liten lägenhet att fungera bra och dessutom kännas stor, spännande och härlig, trots att familjen består av Elina, man och två barn. DET tycker jag är mycket mer imponerande än alla överdyra, minimalistiska och trendinredda lyxboenden.
Besök Elinas blogg!
söndag 25 september 2011
Svamplördag
Vissa dagar är välsignade. Igår var en sådan.
Vädret var fantastiskt och vi hade det bara så härligt när vi, några arbetskompisar med familjer, plockade svamp på landet.
Jag hade planerat en längre tur, men den närmsta skogen bjöd på galet mycket svamp så vi behövde aldrig krångla oss över stock och sten i storskogen.
E är jätteduktig på svampsorter och har nu lärt mig ett helt gäng nya: sandsopp, rynkad tofsskivling, sillkremla och fjällig taggsvamp.
Under svamphelgen åt vi "pumpasoppa från Gumbalde" och två sorters chili med tillbehör. Det goda brödet var bakat efter min kompis K:s recept.
Här kommer bästa receptet på trattkontarellsoppa, fritt efter Mejeriernas Soppbok:
Trattkantarellsoppa ca 1,3 l
2 shalottenlökar
3 dl hackade trattkantareller eller blandsvamp
1-2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl kraftig oxbuljong (eller viltbuljong)
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
1/2 msk soya
10 krossade rosépepparkorn
3 msk sherry eller madeira
Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör i en gryta.
Strö över mjölet. Rör om. Späd med buljongen. Låt koka på svag värme ca 10 minuter.
Tillsätt grädde, mjölk, crème fraiche, soya och rosépeppar. Koka 5-10 minuter. Tillsätt sherry eller madeira.
Smaksätt eventuellt med salt och peppar.
Ibland brukar jag mixa den här soppan med stavmixer. Då kan det vara gott att lägga i några hela stekta svampar.
Smaklig måltid!
fredag 23 september 2011
Kitchen Aid
Nu har den kommit, vår creme-vita Kitchen Aid. Jag vet att det är lite typiskt att välja just en överdyr Kitchen Aid, men den ÄR bra och dessutom den enda hushållsassistent jag kan tänka mig att ständigt ha framme i köket.
Vi har haft den stiliga maskinen några dagar och redan hunnit baka två omgångar bröd och grovmala kött till färs för lyxiga hamburgare.
Allt med mycket lyckat resultat. Det jobbiga med bakning, knådningen, gör maskinen perfekt och hamburgare på nymald färs blir verkligen urgoda. Vi hade lite väl magert oxkött och passade därför på att ansa bacon från fettet, vilket hackades och maldes med köttet. Väldigt gott!!!
Tyvärr är det nu för mörkt på kvällarna för att man ska kunna fota den goda maten.
torsdag 22 september 2011
Min Jamie Oliver-trädgård - My Jamie Oliver-garden
Bilden är tyvärr inte så bra, det är svårt att fota min Jamie Oliver-trädgård. Måste ändå skriva om den för idéen är sååå bra!
Kommer ni ihåg de första programmen med Jamie O, när han bodde inne i London? Då kunde han öppna köksfönstret och skörda örter.
Så ville jag också ha det. Planen mognade under många år, efter att jag konstaterat att lägenhetens fönster går inåt. I våras hjälpte J mig att bygga en säker "hylla" med sarg utanför fönstret. En enkel träkonstruktion säkrad med kilar mot fönsterblecket och några skruvar in i fönsterkarmens sidor.
I min fönsterträdgård har jag kryddkrukor och en rejäl odlingslåda i zink. Just nu finns lagerblad, persilja och en hel del nysått på gång. Om hösten blir mild kommer jag att kunna skörda rädisor, rucola, koriander och små trevliga salladsskott av olika slag - både asiatiska bladväxter, bladfrissésallad och plockvarianter av vanlig sallad.
Nätter då frosten hotar är det bara att lyfta in odlingslådan.
Smart va?
English version:
The picture is not perfect, it's hard to shoot my Jamie Oliver-garden. Still have to write about it since I´m so proud of the idea!
In the early Jamie Oliver TV-programes, when Jamie lived in London, he used to have a mini-garden for herbs outside the kitchen window.
I wanted a window garden of my own! The plan matured for some time, after I realized that the apartment's windows opens to the inside. This spring J helped me to build a secure "shelf" with a rim outside the kitchen window. A simple wood construction secured with wedges against the window sill and a few screws into the window frame sides.
In my window garden, I have pots with herbs and a container made of zink. Right now there are bay leaves, parsley and a lot of newly sown plants. If autumn continues to be mild, I will have radishes, rocket, coriander and small salad leafs of various kinds.
The box is easy to move inside on nights when frost threatens.
onsdag 21 september 2011
Grön närproducerad lunch
Med fina, egna råvaror är det lätt att få ihop ovanstående politiskt korrekta lunch.
Stolt fjällskivling är en av mina favoritsvampar. En titt tillbaka i familjealbumen visar att den plockats så länge jag kan minnas och ofta hamnat på bild. Den stolta fjällskivlingens hatt är köttig och kan stekas som en biff. Krydda med lite salt och vitpeppar och stek i smör! En klick vitlöksyoghurt med salt, peppar och lite honung smakar gott till.
Den gulstjälkade mangolden som premiärodlades i år vitlöksstekte jag i smör. Egna grönsaker till salladen förstås. Tomater av alla de färger och former. Morot som är lila på utsidan och knallorange i mitten. Särskilt nöjd är jag med den ständiga salladsfavoriten: plockisberg, "Frillice". Den är krispig och god och har hållit sig bra hela säsongen.
Svamphelg på landet
Förra helgen plockade jag och min mamma massor med svamp på landet. Trattkantareller och gula kantareller finns det verkligen gott om.
Nu i helgen är det dags för arbetskompisarna att komma ut på svamputflykt.
Vi blir ett litet gäng som åker redan på fredagen för att njuta av soppa, ostar, vin och godis framför brasan. På lördagsförmiddagen får vi förhoppningsvis lite mer sällskap ut i svampskogen.
Jag tänker mig att picknickmackor och termoskaffe/te tas med så att ingen hungrar ihjäl och när alla som inte blivit tagna av "Erken-björnen" kommit tillbaka från skogen blir det nog bra med en mustig, varm gryta av något slag.
Här på bloggen finns en del svamprecept, men det vore kul med fler förslag, vilka är era favoriträtter med svamp?
tisdag 20 september 2011
Tartelett
Som ett mycket långsamt och ointensivt projekt håller jag på att laga mig igenom alla goda rätter i Tore Wretmans "Festmeny".
En efterätt/bakverk som jag sneglat på länge är tartelett. I "Festmeny" finns recept på både päron- och jordgubbstartelett. Päron och äpplen är ju i säsong nu. Med dessa som utgångspunkt har jag bakat tarteletter i omgångar under helgen.
Traditionella tarteletter görs i en rund tartelettform. Eftersom man använder färdig smördeg, som kommer i rektangulära bitar, tyckte jag det verkade dumt med rund form. Mina tarteletter fick bli mer fyrkantiga för att undvika spill från smördegsplattorna.
Resultatet blev ett slags wienerbrödslikt bakverk som inte var alltför söta med frasig botten, mjuk och fluffig vaniljkräm och goda tunna päron- eller äppelskivor med extra smak från någon tsk likör/calvados. När jag lagade äppelvarianten använde jag underbar calvadoshonung från Skebo bruk istället för florsocker. Både äppel- och päronvarianten blev mycket goda, men ska jag välja någon känns pärontartelletterna kanske ändå mest spännande.
Tore Wretmans recept på vaniljkräm kändes alltför komplicerat. Jag hittade ett enklare i "Rosendals trädgårdscafé".
Pärontarteletter, 6 st
Smördeg, färdigköpt
3 stora, mogna päron
lite florsocker
2 dl grädde
3 msk vaniljsocker (socker mixat med vaniljstänger, eller liknande)
2 äggulor
1 msk potatismjöl
några tsk xanté eller calvados
lite aprikosmarmelad
Kavla lättinad smördeg. Skär ut rektanglar och bygg en kant med skurna remsor av smördeg. Lägg en bit aluminiumfolie i varje form och fyll på ett lager med torkade ärtor eller bönor.
Förgrädda i 200 graders ugn ca 15 minuter. Ta bort folien och låt formarna svalna.
Blanda grädde och vaniljsocker. Vispa i ägget och värm i vattenbad tills krämen börjar tjockna. Rör ner potatismjöl.
Skala halva och skär päronet i mycket tunna skivor och ställ skivorna ihop så att . Pressa över citronsaft. Lägg päronhalvorna på plåt och tryck till lite så att skivorna breder ut sig. Lägg på plåt och strö över lite florsocker. Glacera dem lätt under ugnens grillelement.
Fyll ett lager vaniljkräm i formarna. Lägg på päronskivorna, stänk över xanté eller calvados och pensla med lite aprikosmarmelad. Servera genast.
måndag 19 september 2011
Potatis på ICA i Rimbo
fredag 16 september 2011
Helginspiration - Stek med tillbehör
Förra söndagen drabbades J och jag av längtan efter en härlig stek med klassiska tillbehör.
Vi gjorde några försök att få tag i en viltstek, men hittade ingen sådan. Kanske har jaktsäsongen inte börjat ännu? Jag köpte istället en rejäl bit kravmärkt rostas.
Köttet saltades, pepprades och bryntes på ytan i smör i en järnstekpanna. Därefter fick det gå färdigt i 110 graders ugn till en innertemperatur på 60 grader. Köttbiten fick vila 10 minuter insvept i aluminiumfolie.
Vi åt steken med ungsrostade rotsaker, gräddsås, heminlagd gurka och syltade kantareller.
Gräddsås är verkligen superenkelt att göra, om man tar genvägen med färdig kalvfond. Bara att blanda kalvfond, ev köttsaft från steken och grädde. Koka upp och red med lite idealmjöl utrört i vatten.
Syltade kantareller
1 l kantareller
1,5 dl ättiksprit (12 %)
2,5 dl strösocker
3 dl vatten.
Något till några lagerblad
Någon tsk senapskorn
Några vitpepparkorn
Koka upp lagen. Lägg i lagerblad, kryddpeppar, senapskorn, nejlikor och vitpepparkorn.
Låt lagen koka tills den blir simmig. Slå den sedan het över färska och väl rensade kantareller och se till att det täcker. Låt svalna av.
torsdag 15 september 2011
Kräftsoppa 2.0
Sent på kvällen efter jobbets kräftskiva samlade jag på mig överblivna kräftor, ett gäng fina kräftskal och slattar av vitt vin. Skalen lades in på en plåt i ugnen och fick torka någon halvtimme på ca 150 grader. Sedan krossade jag dem lätt varefter de fick de koka i ca 30 minuter täckta med vatten. Buljongen silades av och kokades ihop tillsammans med vinslattarna (ca 3 dl, kollade först att det inte var alltför ekade vinsorter) till lämplig transporterbar mängd, ca 1 l. Buljongen och de rensade överblivna kräftorna tog jag hem och stoppade i frysen.
Häromdagen var det dags att förädla det återvunna till kräftsoppa för att bjuda kollegorna på.
Man kan inte påstå att det var rusning till provsmakningen. Kanske hade jag valt fel dag, när många av arbetskompisarna var iväg på kundluncher eller liknande? Eller så upplever man det kanske lite för privat att smaka på mat som någon annan lagat? (Hembakat kaffeberöd - OK, hemlagad soppa - inte OK???)
De som smakade gillade i vilket fall soppan och här kommer receptet:
Kräftsoppa 2.0 med dillolja och västerbottenkrutonger, ca 10 smakportioner
1 l kraftig kräftskalsbuljong, inkl ca 3 dl vitt oekat vin
4 dl vispgrädde
2 morötter
3 shalottenlökar
det vita från en purjo
1/2 rotselleri
5 tomater
1/2 dl tomatpuré
grönsaksfond
idealmjöl
smör
salt, svartpeppar, cayennepeppar, mortlade dillfrön
1 dl halvtorr sherry
ca 2-3 dl rensade skaldjur t ex kräftor eller kräftor+räkor eller liknande, delade i mindre bitar
rapsolja + dill
torrt bröd+smör+ västerbottenost
Skala och hacka lök och rotsaker. Fräs i smör utan att det tar färg. Låt tomatpurén fräsa med på slutet. Tillsätt skållade och urkärnade tomater. Späd med ett par dl av buljongen och låt koka tills det mjuknar.
Tillsätt grädde och mixa med stavmixer. Tillsätt resten av buljongen och sherryn. Red med några msk idealmjöl utrört i vatten. Jag brukar tillsätta lite i taget, koka upp och kolla när konstistensen blir den rätta. Koka någon minut för att få bort mjölsmaken.
Smaka av med grönsaksfond, salt, peppar, dillfrön och lite cayennepeppar. Om soppan behöver mer syra kan det vara bra att ha lite extra vin på lut, till nöds fungerar det med pressad citron. En mycket liten nypa socker kan också tillsättas.
Dillolja: Hacka bladdill och mixa med rapsolja. Smaksätt med salt och peppar.
Krutonger: Skär brödet i snygga krutongstavar. Stek i medelvarm panna i smör tills de är torra och fått lite färg. Lägg krutongerna i en ungsfast form, riv över västerbottenost och gratinera i 225 graders ugn tills osten smält. Om krutongerna inte ska serveras omedelbart, får de svalna lite varefter de förvaras i en tät burk för att hålla sig knapriga.
Vid servering kokas soppan upp varefter skaldjursköttet tillsätts. Häll upp portioner i snygga glas. Droppa över dillolja och toppa med krutong + kräftklo som dekoration.
Jag fick några kommentarer och tips av de arbetskompisar som smakade på soppan. S berättade att hennes man brukar flambera kräftskalen med konjak innan han häller på vattnet för att koka fonden. Bra tips, som jag ska testa vid nästa buljongkok. C var glad för hon tål skaldjur, men är superallergisk mot fisk och eftersom nästan alla skaldjurssoppor på stan innehåller fiskbuljong kan hon inte äta dem. M berättade att hon alltid brukar koka buljong på räkskal. Några arbetskompisar tyckte att kräftsoppekok, även i förenklad form med färdig fond vida översteg den tid de kunde tänka sig att lägga ner på matlagning.
I fina kokböcker står det alltid att man ska koka lök och rotsaker med i buljongen, men sedan sila bort dem. Jag behåller dem eftersom jag gillar en lite mer rustik sort av soppa, med lite "kropp". Dessutom känns det fel att slänga fina hemodlade rotsaker.
onsdag 14 september 2011
Skördepytt
Med köket fullt av skördade kryddor, grön- och rotsaker gäller det att utnyttja allt gott i matlagningen.
I söndags åt vi en stek och resterna av den är ju förstås perfekta till pyttipanna.
Det fanns bara några få färskpotatisar kvar varför det blev en relativt GI-vänlig pytt.
Skördepytt (inte ett recept att följa slaviskt, men så här blev det i måndags...)
3 små färskpotatisar
1 gul lök
1 späd purjo
1 liten squash
2 morötter
2 gröna paprikor
1 liten palsternacka
1/2 liten rotselleri
ca 2 dl rensad och skuren skogssvamp (varav hälften var favoriten stolt fjällskivling)
2 rejäla skivor stek eller biffskivor
smör
salt och peppar
ev forest blend krydda
3 tomater
1 litet knippe persilja
Skala, tärna och fräs rot- och grönsaker i omgångar i smör. Svampen läggs i panna, vattnet får ånga bort varefter smör tillsätts och svampen ges fin färg.
Tärna steken. Hetta upp en järnstekpanna med smör tills den blir rejält varm. I med köttärningarna och låt dem få färg på utsidan, utan att bli helt genomstekta.
Blanda pytten, krydda med salt, svartpeppar och ev forest blend-krydda.
Tärna tomater och hacka persilja för att strössla över pytten.
Stekt ägg eller en äggula är gott till och jag vill dessutom ha chilisås och HP-sås till min pytt.
tisdag 13 september 2011
Jag är rik!
När vi lämnade landet och vände bilnosen mot stan i lördags kände vi oss rika. Hela bilen var fullpackad med skörd från de egna odlingarna. Nu är bästa tiden för alla härliga kryddor, grön- och rotsaker. Att skogen dessutom dignar av svamp gör inte saken sämre.
Det var inga problem att packa en presentlåda full med hemodlade grönsaker till J:s kompis som ordnat kräftskiva på lördagskvällen.
På söndagen började vi ta hand om skörden. Jag lagade ratatouille och J syltade svamp.
September ÄR en härlig månad!
måndag 12 september 2011
Slottsträdgårdens buffé
Jag är en stor fan av Bosse Rappnes slottsträdgård i Ulriksdal. Det är lite dyrt, men kvaliteten är ypperlig och allt är bara så vackert.
I fredags skulle jag enbart åka förbi självplocket för att få med mig några majskolvar till kvällens middag, men av olika anledningar hamnade jag i fiket. Här serveras en väldigt god vegetarisk buffé och eftersom jag råkat glömma bort att äta lunch passade detta bra.
ALLT på den här buffén smakade utmärkt, men några saker värda att lägga på minnet var: den smarta melon- och potatissalladen, den utmärkta kikärtsröran med bl a curry, underbara samosas, ostiga quesadillas och hur gott det är med fetaost I rödbetsbiffarna.
Efter avnjuten buffé blev det besök i självplocket där jag förutom majs inte kunde motstå de söta kronärtskockorna, underbar nypotatis av en snygg blåprickig sort, palsternacka och rotselleri.
En stilig blå näva, en klematis som blommar långt in i oktober och en låg höstanemon fick också följa med. Det kanske är tur att säsongen börjar lida mot sitt slut för på slottsträdgården vill jag ha nästan allt...
fredag 9 september 2011
Min jobbvecka och Mango sticky rice
Denna vecka har jag rest runt i Sverige för jobbets räkning. Otroligt kul att besöka våra andra kontor och städer som jag tidigare aldrig varit i, men också slitigt med dagar som började runt 7 med inläsning, revision 8.30-17 och resa till nästa stad med framkomst till hotellet runt 22/23. Min plan att sitta och glassa i diverse hotellbarer blev det inte mycket av med för jag var alldeles för trött.
Inte mycket mat har blivit lagad. Emellanåt har vi ätit mycket gott på luncherna i de olika städerna. Utbudet på tåg och flyg är däremot lika sorgligt som det alltid varit. Plastinpackade mackor och sallader som inte smakade mycket. På flyget är man sååå tacksam för att överhuvudtaget få något till livs, så kvaliteten är det liksom inte ens läge att klaga på...
I vilket fall är jag lycklig över att vara hemma igen och vakna i min egen säng till ljudet av J som kokar kaffe och småpratar med illrarna. Och ikväll blir det fredagsmiddag på landet med fin biff. Till efterrätt ska vi äntligen äta den underbara thailändska efterrätten, Mango sticky rice, gjord med en perfekt mogen pakistansk mango. Jag är ingen stor fan av grötefterrätter. Ris a la malta och risgrynskaka för att inte tala om mannagrynspudding ger mig rysningar av obehag, men Mango sticky rice, med sin intressanta söt-sälta är något helt annat. Om ni inte har provat rekommenderar jag att ni gör det!
Mango sticky rice
mogen mango
gröt/sushiris
2 delar kokosnötskräm (häll bort det rinniga från kokosmjölken) +
1 del socker
en nypa salt
cashewnötter
Blötlägg riset, minst ett par timmar men gärna över natten. Ångkoka i t ex en bambuångkokarinsats med handduk i botten eller i en trådsil över kokande vatten med aluminiumfolie som lock över kastrullen.
Rör samman kokosnötskräm och socker. Dela såsen i två skålar. Salta i den ena till lagom sötsälta och blanda detta med det kokta riset.
Hacka och rosta cashewnötterna i en torr järnstekpanna.
Skala och skär mangon i fina bitar. Jag har aldrig lyckats få det lika elegant som i Thailand, men det är smaken som räknas!
Lägg upp mango och ris. Häll på kokossåsen och strössla över nöthacket.
måndag 5 september 2011
Jobbets kräftskiva på panget
För några år sedan köpte en av mina arbetskompisar, M, ett gammalt pensionat i på Södermöja i Stockholms skärgård. Ett fantastiskt ställe där det är som om tiden stått stilla. I många år hade verksamheten legat nere, men nu kämpar M för att öppna igen.
I helgen åkte alla arbetskompisar som ville ut till panget med partners och barn för årets jobbkräftskiva.
En del kollegor hade bakat och lagat goda pajer och sallader. Jag fick lite tidsbrist och köpte istället några goda ostar och tog med ljus och kräftlyktor.
Det blev verkligen en roligt fest när alla godsaker dukades upp i den stora salen samtidigt som skymningen föll med härligt sensommar-sammetsmörker.
Efter festandet tog jag hand om en del av kräftskalen, några överblivna kräftor och vitvinsskvättar. Tanken är att bjuda på kräftsoppa någon lunch framöver!
Tack M för en fantastisk fest!
torsdag 1 september 2011
Gourmet och för mycket jobb
På sista tiden har jag jobbat för mycket. Morgonpass från 4.30. Sedan en vanlig arbetsdag 8-17 följt av kvällspass till midnatt. Galet! I sådana perioder hinner jag knappt tänka på mat. Smågodis och bananer är bra för de kan ätas framför datorn...
Igår kände jag att detta funkar inte i längden. Jag tog ledigt några timmar på kvällen för att utföra lite matexperiment.
Utgångspunkt var följande rätt från en gourmetmeny: Sotad tonfisk med syltad ingefära, forellrom, soya, sesamfrön, rädisor, daikonkrasse och ris.
Efter smaktest valde jag lax framför tonfisk. Tonfisk kan vara underbart, men det är svårt att hitta tillräckligt hög kvalitet. Jag tog istället lyxig Salmalax.
Så här blev min rätt:
Sotad laxbit med syltad ingefära, forellrom, wasabiemulsion, soya, spiraler av rättika och krasse
Bästa sättet att sota laxen är att värma upp ett galler på grillen tills det är riktigt glödhett. Pensla laxbiten med olja och grilla snabbt, snabbt till ett snyggt sotmönster. Vill man ha röksmak kan man lägga lite blötta rökspån på en annan del av grillen och stänga locket. Se bara till att grillgallret inte kyls ner.
Wasabiemulsion får man genom att blanda wasabi med någon tesked äggula och droppvis vispa ner smakneutral rapsolja.
Forellrom finns som konserv i välsorterade butiker. Den är helt OK. Jag har en grönsakssvarv som kan göra spiraler av t ex rättika. Krasse köpte jag färdig. Jag har faktiskt fått krassefrön i present av en arbetskompis, men har ännu inte hunnit sätta dem.
Soya och inlagd ingefära från "sushitillbehörs-hyllan" på Ica.
Man kan ju säga att denna lilla gourmeträtt utgjorde en ganska skarp kontrast mot smågodis- och banan-dieten...
Forellrom finns som konserv i välsorterade butiker. Den är helt OK. Jag har en grönsakssvarv som kan göra spiraler av t ex rättika. Krasse köpte jag färdig. Jag har faktiskt fått krassefrön i present av en arbetskompis, men har ännu inte hunnit sätta dem.
Soya och inlagd ingefära från "sushitillbehörs-hyllan" på Ica.
Man kan ju säga att denna lilla gourmeträtt utgjorde en ganska skarp kontrast mot smågodis- och banan-dieten...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)